Rosenborgs redningsmann

André Hansens fantastiske keeperspill har reddet Rosenborg i Europa de to siste sesongene. Han blir lagets viktigste mot Dinamo Zagreb også.

EN LEVENDE VEGG: André Hansen reddet to straffespark mot makedonske Shkëndija for ett år siden. Dette er ett av dem. Redningene, pluss mange andre , tok Rosenborg til gruppespillet i Europa League. Nå handler det om Champions League, og André Hansen er en nøkkelspiller. Det gir Rosenborg ekstra selvtillitt. Foto: AP
EN LEVENDE VEGG: André Hansen reddet to straffespark mot makedonske Shkëndija for ett år siden. Dette er ett av dem. Redningene, pluss mange andre , tok Rosenborg til gruppespillet i Europa League. Nå handler det om Champions League, og André Hansen er en nøkkelspiller. Det gir Rosenborg ekstra selvtillitt. Foto: APVis mer

ZAGREB (Dagbladet): Mot Ajax i 2017 var André Hansen glitrende selv om det var Samuel Adegbenros tre scoringer – en i Amsterdam (0–1) og to på Lerkendal (3–2) som stjal de virkelig store overskriftene.

I fjor, borte mot makedonske Shkëndija, fikset han det så å si alene.

Da Rosenborg kom dårlig ut, ble presset tilbake, slapp til sjanser og trengte et mirakel, fikk de to.

Først reddet André Hansen ett straffespark i Skopje.

Så reddet han ett til.

FOR FØRSTE GANG siden 2010 er Rosenborg i play off i Champions League. Den gangen, da Nils Arne Eggen ble nødt til å ta over for Erik Hamrén som hadde sagt ja til å trene Sverige, slo de Ståle Solbakkens F.C. København 2–1 på Lerkendal. Da alt skulle avgjøres i Parken tapte Rosenborg 0–1.

Siden det har Norges største fotballag vært ut og inn av Europa på det nivået som passer norske klubber best.

Det nest beste.

Europa League.

Det er Rosenborg garantert i 2019.

Over 180 minutter mot Dinamo Zagreb prøver de igjen på den ultimate gevinsten.

LEVERER ANDRÉ HANSEN et par superkamper til kan Norge ha et lag i Champions League for første gang siden Rosenborg var der i 2007. Den døra holder jeg definitivt på gløtt. Det kan skje. Dinamo Zagreb er gode, men ikke uoverkommelige selv om de spilte Champions League i 2015 og 2016, og var i Europa Leagues åttendedelsfinale sist vinter.

ROSENBORG KAN SLÅ dem over to kamper. Helt ærlig. Dinamo Zagreb er en vanskelig, men langt fra umulig oppgave. Molde spilte 1–1 i Zagreb og 3–3 hjemme på Aker Stadion i Champions League-kvalifiseringens tredje runde i 2015.

Da Kroatene møtte Odd i Europa League-kvalifiseringen for to år siden, vant de 2–1 hjemme og spilte 0–0 i Skien.

NÅR DET ER sagt, dette er mye større. Dette er play off til Champions League. Steget før det forjettede land. Regnbuen over gryta med gull. Og som alle fotballkamper på dette nivået, og det er seks av dem, så trangt er nåløyet som vil bli enda trangere om to år (fire lag), vet vi at dramaet kommer når nervene har en tendens til å bli en faktor fordi seks kamper mot tre nærmest utenkelige motstandere, pluss ett hundre millioner kroner og store bonuser venter i nær framtid.

Det er på sånne kvelder alle lag trenger kalde hoder.

For ikke å snakke om varme hender.

Det er på sånne kvelder det er godt å ha spillere som André Hansen.

En keeper av betydelig format.

En sisteskanse historien har vist du kan stole på.

JEG VET IKKE hva Eirik Horneland tenker om tilnærmingen til bortekampen i Zagreb. Jeg har bare en følelse av at forsiktigheten og den defensive tilnærmingen Rosenborg møtte Maribor med på Lerkendal – den ikke avtalte forsiktigheten og defensive tilnærmingen – vil være et tema på spillermøtet før kampen denne onsdagskvelden.

I EN FARLIG første omgang, fordi altfor lavt press gjerne avler dårlig aggressivitet i forsvarsspillet, lot Rosenborg seg plage av Maribor på Lerkendal. Til pause kunne det fort vært verre enn 0–1. Men Da Horneland fikk et kvarter mellom omgangene skjønte spillerne budskapet.

Skal det gå bra i Zagreb må de ta de samme beskjedene inn over seg før avspark.

ALEXANDER SØDERLUND OG Anders Konradsen har scoret Rosenborg dit de er nå. De kan gjøre det igjen. Begge er der målscorere skal være for å lykkes. Det som var helt umulig på vårparten er plutselig blitt en selvfølge.

Bevegelsene er riktige i forhold til det som skjer i nærmiljøet, berøringene sitter og avslutningene er distinkte og effektueres uten tvil.

Det blir gjerne scoringer av sånt.

Den som ofte scorer mål, scorer ofte mål.