Rosenborgs to gull-lag

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg står bedre rustet foran årets sesong enn noen gang tidligere: Troppen er så stor og bred at den kan fylle to lag.

Det har vist seg før at det kan være godt å ha mange spillere å ta av når det tetter seg til med kamper, og slitasjene kommer.

- Vi så det veldig godt i fjor, da vi kom til Mesterligaen og begynte veldig bra, men så kollapset det, sier trener Nils Arne Eggen.

Han mener de hadde for få spillere med rutine, og dermed dyktighet nok til å fylle plassene ved skader og andre forfall.

Nå har Rosenborg en tropp med dobbel dekning på alle plasser i laget. Spørsmålet er om dette vil føre til en større rullering av spillere, eller om Eggen fortsatt vil holde på en førsteellever.

- Vi har brukt å gjøre det sånn at de elleve beste starter, og det vil vi fortsette med. En førsteellever er det jo alltid, sier Eggen.

- Men en viss rullering vil det bli. Vi brukte jo over 20 spillere i fjor også. Skal ungguttene klare seg internasjonalt, må de iallfall greie seg nasjonalt, og da må de få spilletid.

Spenning

Spillere Dagbladet har snakket med, er spente på hvordan den uvanlig store troppen vil bli brukt.

- Det er en uvant situasjon for meg. De seks årene jeg har vært i Rosenborg tidligere, har det vært litt knapt med spillere, sier Harald M. Brattbakk.

Han tror en bred tropp er udelt positivt for laget, og viser til årets treningskamper.

- Selv om vi har manglet utrolig mange spillere, har vi hatt gode folk å sette inn. Mot Sogndal manglet vi 14 og da vant vi 5- 1.

Men Brattbakk ser at en bred tropp ikke behøver være like positivt for enkeltspillere.

- Det kan fort bli spillere som blir misfornøyde hvis de ikke får spille så mye som de selv mener de bør gjøre.

Om dette sier trener Eggen:

- Slike frustrasjoner vil alltid ligge der, men det har ikke vært noe særlig stort problem i Rosenborg de seinere årene, og det tror jeg ikke at det blir i år heller.

Rullering

Harald M. Brattbakk ser både fordeler og ulemper med å rullere mer på laget.

- Jeg har helt klart sett fordelene av å drille en førsteellever, ved at laget blir mer samspilt. Hvis du rullerer, blir kanskje ikke samspillet like bra, men du får flere spillere i kampform når det tetter seg til utpå høsten.

Spisskollega Frode Johnsen synes ikke det er viktig å rendyrke en førsteellever hvis belastningen blir for stor.

- Hvis det fungerer å rullere mer, så er det veldig bra, men det har i liten grad vært prøvd før, så det blir spennende å se, sier Johnsen.

Problemet

RBK-spissene mener det største problemet så langt er at de har manglet mange spillere på grunn av skader og ulike landslagssamlinger.

- Vi hadde trengt litt mer spilletid med de spillerne som skal starte, sier Frode Johnsen.

Hvor god kan Rosenborg egentlig bli med en så stor og bred tropp som de har i år?

- Det er ikke kvantitet som teller i fotball. Det er kvalitet, svarer Nils Arne Eggen.

Han tør ikke si at det blir tidenes beste RBK-sesong, men han innrømmer at muligheten vil være til stede, fordi de har så mange komponenter å spille på.

- Jeg kan strekke meg til å si at det iboende er der, men om vi klarer å løse det ut er en annen sak, sier Rosenborg-treneren.

STYRKEDEMONSTRASJON: Nei, du ser ikke dobbelt. Rosenborg har i år en så stor og bred tropp at den kan fylle to lag. Til høyre har du et lag med veteraner: Første rekke fra venstre: Ståle Stensaas, Roar Strand, Arni Gautur Arason, Jørn Jamtfall og Fredrik Winsnes. Bak fra venstre: Bent Skammelsrud, Frode Johnsen, Christer Basma, Harald M. Brattbakk, Erik Hoftun, Bent Inge Johnsen og Ørjan Berg. Til venstre står et lag med sterke nykommere og utfordrere: Første rekke fra venstre: Børge Molde Jensen, Joakim Eriksen, Tor Trondsen, Lars Blixt, Espen Johnsen og Christer George. Bak fra venstre: Janne Saarinen, Kenneth Storvik, Are Tronseth, Jarle Steinsland, Petter Belsvik, Mats Skjærvold, Dagfinn Enerly og Morten Knutsen.