Roser hold kjeft-filosofien

Nils Arne Eggen får ros fra professor i ledelse etter å ha skjelt ut sin assistenttrener foran et fulltallig pressekorps.

Under treningskampen mot Tromsø på mandag løp følelsene løpsk med suksesstrener Nils Arne Eggen. Han ba assistenttrener Ola By Rise holde kjeft, og truet med å sende ham i garderoben foran et fulltallig pressekorps. By Rise syntes ikke det var så stilig å bli bedt om å holde kjeft, og hadde et oppvaskmøte med Eggen under fire øyne.

- Temperament er et pedagogisk virkemiddel for oss i Rosenborg, sier Eggen til Dagbladet i dag.

Dagbladet.no, fulle av sympati for den utskjelte assistenttreneren, spurte professor i ledelse, Jon Lerheim ved Handelshøyskolen BI, om temperament virkelig er et godt pedagogisk virkemiddel i en gruppe.

- Temperament viser engasjement, og det er viktig for en leder å vise ekthet og engasjement, sier Lerheim til Dagbladet.no.

Nils Arne Eggen har solgt nesten 70 000 eksemplarer av «Godfoten» sin, boka som gir oss et innblikk i den folkeligheten og ledelsesfilosofien som er grunnlaget for Rosenborgs eventyrlige suksess i norsk fotball. Betyr det at alle ledere bør injisere en dose folkelighet og begynne å strø om seg med kraftsalver til sine ansatte?

- Det som er viktig er å se på hva slags språkbruk det er tradisjon for i ulike miljøer, sier Lerheim.

- Det er forskjell på språkbruken i diplomatiet og i sportsverdenen. «Godfoten» inneholder til tider glitrende ledelsesliltteratur, og Nils Arne Eggen er jo også en god pedagog, sier Lerheim og gir Eggen toppkarakter som leder. På generelt grunnlag.

Rune Bratseth er ikke like sikker på at temperamentet til Eggen er sunt for Rosenborg.

- Vi skal være folkelige i denne klubben, og da må også treneren ha folkeskikk, sier Bratseth til Adresseavisa, og mener det finnes en grense for hva man skal tolerere.

- Min væremåte er humørfylt og temperamentsfull. Det er viktig å tåle den væremåten. Det er en del av prestasjonen. Og det har vel vist seg at den fungerer? sier Eggen, og med lerkendalbrakka full av titler kan man vanskelig krangle på det.

KJEFTET PÅ NESTSJEFEN: Nils-Arne Eggen skjelte ut sin assistent, Ola By Rise, og får ros.