Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Roser Ingebrigtsen – til tross for Filip-fiasko

Både Johan Kaggestad og Ingrid Kristiansen mener familien Ingebrigtsen gjorde det helt rett da de valgte å gå for både 1500 og 5000 meter under årets VM i Doha.

TIDLIG SORTI: Filip Ingebrigtsen var skuffet etter 1500 meter semifinalen hvor han røk ut.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TIDLIG SORTI: Filip Ingebrigtsen var skuffet etter 1500 meter semifinalen hvor han røk ut. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det ble et VM å glemme for Filip Ingebrigtsen. På favorittdistansen 1500 meter, hvor han tok bronsemedalje i forrige VM, endte mesterskapet med exit i semifinalen.

Den mellomste av de tre løperbrødrene sloknet på oppløpet, og havnet til slutt rett på utsida av finaleplassene, etter at han måtte bryte en drøy runde fra mål på 5000 meter.

Hvorfor kreftene plutselig tok slutt skal familien Ingebrigtsen nå finne ut av etter mesterskapet er slutt. Tidligere friidrettstrener og nåværende TV 2-ekspert Johan Kaggestad er ikke bekymret for om de vil finne svar.

- De har gode rådgivere. Det er ingen tvil om at de klarer å finne ut av hva problemet var. Det er ikke tilfeldig når det skjer to ganger slik det gjorde med Filip, sier Kaggestad til Dagbladet.

SVENSKEKRANGEL: Den svenske løperen Kalle Berglund yppet seg mot Filip Ingebrigtsen etter VM-exiten. Da fikk han passet påskrevet av nordmannen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Naturlig sammenheng

Han var blant annet svært suksessfull trener for Ingrid Kristiansen på 80-tallet, hvor løperen vant VM-gull og satte fem verdensrekorder på 10 000 meter. Ikke siden de to har Norge hatt like stor suksess på løpebanen.

Også Kristiansen mener det er umulig å forklare årsaken til at Filip Ingebrigtsen røk på måten han gjorde.

- For meg så det ut som han ikke hadde det siste giret han pleier å ha. Han pleier å avslutte sterkt, det er en umulighet å vite hvorfor dette skjedde nå. 1500 meter, det er et rotterace, det har vi fått bevis for i dette VM. Jeg tror ingen av oss skjønner hvor tøft de heatene er. Det er jevnt høyt nivå, få plasser videre. Du må ha maks flaks. Noen som blir slått ut kan være gode nok til å vinne, slik som Filip, sier Ingrid Kristiansen til Dagbladet.

Johan Kaggestad mener imidlertid at ekstremværet i Qatar kan være årsaken. Han var selv til stede i Qatar da sykkel-VM ble arrangert på samme sted for nesten nøyaktig tre år siden. Han minnes ryttere som fikk heteslag og noen som falt om på sykkelen.

Kaggestad forklarer hvordan terskelverdiene for en utøver går ned når kroppen svetter mye og man fort havner i underskudd på veske i kroppen. Da reduserer man blodmengden som brukes til å frakte oksygen rundt i kroppen. Man blir mer utsatt og var for fartsøkninger hvis man ikke har normal væskebalanse.

- Filip gikk åpenbart på en smell på begge distanser. Kroppen bruker energi på å kjøle ned legemet, og da blodet brukes til det klarer det ikke å frakte nok oksygen til musklene. Det er usedvanlig mye viktigere å være i balanse der nede, sier Kaggestad.

Et av elementene familien Ingebrigtsen kommer til å se nærmere på er bruken av kjølevester. Til Aftenposten forteller Gjert at de har hatt gode erfaringer med det hos Jakob tidligere, men at dette er første gang Filip har brukt disse.

- Jeg har veldig sans for at de kjøler seg ned, jeg tror det er riktig måte å gjøre det på. Det tar tid å skaffe normal væskebalanse når man havner i underskudd og det som skjer når du konkurrerer eller trener i de forholdene, sier Kaggestad før han legger til:

- Det er mulig Jakob tåler varmen og luftfuktigheten bedre, da må man ha et annen opplegg for Jakob enn Filip. Begge er helt klare medaljekandidater neste år.

SIRKUS INGEBRIGTSEN: Gjert Ingebrigtsen har vært i sentrum gjennom hele mesterskapet. Etter 1500 meter semifinalen hånet han treningsplanen til sønnene. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Rett valg

For det er OL i Tokyo som også har vært noe av årsaken til at både Jakob og Filip valgte å løpe begge distansene i dette mesterskapet.

Kaggestad sier til Dagbladet at om målet var medalje i dette mesterskapet, burde trolig ikke Filip ha løpt begge distansene.

- Sannsynligvis var nok medaljehåpet størst på 1500 meter. For å redusere risikoen hadde det vært smart å bare løpe 1500 meter, hvis man skal være etterpåklok. Filip i normal form hadde enkelt gått til finale der.

- Var det et klokt valg?

- Det synes jeg det var. De har hentet mye erfaring fra det. Den familien er ikke redd for nye ting. Om du ikke tar sjanser og prøver på ting du ikke har prøvd på generalprøven, tar du ikke med deg erfaringer til premieren. De tar nok med seg mye herfra til arbeidet mot OL. I Tokyo blir det akkurat jævlig som det er i Qatar, sier Kaggestad.

Heller ikke Kristiansen mener det var feil av Filip å stille til start på 5000 meter.

- Jeg tror ikke det har noe å si for de gutta. Det blir bare synsing. De har gjort det valget. De kunne gjort det meget godt der også. Jeg er enig med pappa Ingebrigtsen; det er lett å være etterpåklok, men om de hadde fått det til hadde de bare blitt hyllet.

Søndag løpes finalen på 1500 meter med Jakob Ingebrigtsen som det store norske håpet. Kristiansen håper han ikke velger samme taktikk som i de to innledende heatene, hvor han har vært avhengig av at lederen beveger seg ut fra lista.

- Jeg tror Jakob kan vinne. Han satser alt. Han kan vinne, men også bli sist. Han er ikke fornøyd med en fjerdeplass. Jeg hadde aldri i livet turt å ligge i den posisjonen der, men han gjør det på sin måte, avslutter hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling