Roses av Semb

KØBENHAVN (Dagbladet): 20 år, 195 centimeter høy og fotballfødt til rollen som defensiv midtbanespiller. Der har du Nils Johan Sembs store beholdning fra B-kvelden i København - Brede Hangeland, Viking.

- Strålende, sier Nils Johan Semb og bryter prinsippet om ikke å uttale seg om enkeltspillere. Av gode grunner. Brede Hangelands første kamp med det største flagget på brystet fortjener nemlig skamros.

- Da jeg dro til La Manga var ikke Brede (Hangeland) aktuell, sier Nils Johan Semb. - Etter å ha sett ham i to Viking-kamper bestemte jeg meg for at han skulle med. Og det han leverte i den defensive midtbanerollen var alt jeg hadde håpet på.

- Han leser spillet godt, vinner ofte ballen og er flink til å sette i gang det offensive.

Helt fram til i går kveld så Brede Hangeland på seg sjøl om en framtidig midtstopper for Viking. Landslaget har han ikke ofret mange tanker. Men etter det han presterte på Brøndby Stadion kom revurderingen på sparket:

- Jeg er ikke lenger så sikker på at det er midtstopper jeg er, sier han til Dagbladet.

Stiller seg i køen

Rosen fra Semb tar han imidlertid med stoisk ro. Brede Hangeland vet nemlig at han fortsatt har mye å lære. Og derfor regner han ikke med en plass i den 18-mannstroppen som reiser til Tunisia i påsken. Av følgende grunner:

- Når de beste er klare stiller jeg bak i køen. Men en dag skal jeg bli god nok til å spille for Norge. For jeg lærte mye i denne kampen - spesielt om meg sjøl. Jeg trodde nemlig ikke på forhånd at jeg ville orke å stå distansen.

Brede Hangelands taktiske klokskap er det som gjør ham til en framtidig sentral midtbanespiller for Norge. I tillegg har han en ro du ikke ser hos for mange unggutter.

- Min styrke er at jeg ikke blir stresset med ballen, sier han.

I tillegg gjør han det han får beskjed om.

- Jeg presiserte arbeidsoppgavene hans og han fulgte dem til punkt og prikke, sier Semb fornøyd. - Brede lot seg ikke friste til å ta offensive sjanser. Og jeg er imponert over den utviklingen han har hatt det siste året. Den har rett og slett vært enorm.

- Hyggelig å høre, sier gutten sjøl. - Slik jeg ser det er det både Benny Lennartssons (Viking-treneren) og min egen fortjeneste. For Benny har bedt meg om å trene på det jeg ikke er god på. Og gjennom mye egentrening har jeg klart å forbedre meg.

Solid stopperspill

Ut over Brede Hangeland var det midtstopperne Erik Hoftun og Bård Borgersen som var gode av de norske gutta. Resten handlet stort sett om skuffelser og middels prestasjoner. Men som Nils Johan Semb sier det: ett stort lyspunkt ut over det forventede er bedre enn totalt mørke.

Og:

Per dato skinner det voldsomt av Brede Hangeland.

Harald Martin Brattbakk beviste nok en gang hvorfor han er fotballspiller. Han scoret et vakkert mål på den ene sjansen han fikk - Norges første - i første omgangs døende sekunder.

SKRYT: - Han leser spillet godt, vinner ofte ballen og er flink til å sette i gang det offensive, sier landslagssjef Nils Johan Semb om banens bestemann i går, Brede Hangeland.