Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Roses for illsint tirade

Gary Neville ba Premier League ta større ansvar for rasisme på engelske tribuner. Den tidligere fotballspilleren roses for måten han gjorde det på.

KLAR TALE: Gary Neville ga både Premier League og politikerne skyld for voksende rasisme på engelske tribuner. Foto: Mark Cosgrove/News Images/Shutterstock
KLAR TALE: Gary Neville ga både Premier League og politikerne skyld for voksende rasisme på engelske tribuner. Foto: Mark Cosgrove/News Images/Shutterstock Vis mer

Gårsdagens London-oppgjør mellom Tottenham og Chelsea ble satt i skyggen av rasistiske tilrop mot Antonio Rüdiger fra tribunen.

Rüdiger var involvert i situasjonen som gjorde at Heung-Min Son ble utvist, og det var i etterkant av dette at speaker på Tottenhams nye stadion flere ganger sa fra at dette ikke var tillatt.

I Sky Sports' studio etter kampen var Gary Neville tydelig på at rasisme har blitt en problem som Premier League er nødt til å ta på større alvor. Den tidligere Manchester United- og England-spilleren mener ligaen har gjort for lite til nå.

- Vi har et rasismeproblem i Premier League i England og Premier League er nødt til å stå fram, de gjemmer seg bak FA (det engelske fotballforbundet) på dette temaet, sa Neville engasjert.

Neville pekte på at fotballen speiler samfunnet ellers og at rasismen speilet det politiske bildet i Storbritannia. Fotballeksperten kritiserte både De konsertative og Labour for å ikke gjøre nok for å bli kvitt rasisme i sine partier.

- Vi hadde akkurat et statsministervalg i dette landet hvor begge hovedpartiene, og lederne deres, konstant i løpet av den siste måneden ble beskyldt for å fyre opp under og akseptere rasisme innenfor deres partier. Om det er akseptert i landets høyeste posisjon, snakker vi ikke om noe på mikronivå, vi snakker om at det skjer.. i landets øverste posisjon, fortsatte Neville.

Se talen under:

Ba om unnskyldning

Nevilles monolog om temaet varte i nesten to minutter og det er tydelig at han var svært engasjert omkring temaet. Mot slutten ble han imidlertid avbrutt av programleder David Jones, som fortet seg å påpeke at dette var Nevilles egne meninger og ikke Sky Sports holdning.

Neville spurte Jones hva han selv mente om saken, men programlederen nektet å svare på spørsmålet.

I etterkant har Jones unnskyldt seg for måten han avbrøt Neville på og understreket at det var det politiske innholdet han distanserte Sky Sports fra.

- Jeg er så lei meg for å ha ødelagt hva som var en viktig diskusjon omkring rasisme i kveld. Jeg måtte gripe inn da Gary antydet at de to største politiske partiene hadde skylden. Jeg gjorde ikke det klart nok. For det unnskylder jeg ubetinget, skrev Jones på Twitter.

- Jeg ville aldri med viten og vilje stoppet en diskusjon om rasisme. Jeg har jobbet for Sky i over 20 år og vet at de deler mitt syn på at ingen form for rasisme skal bli tolerert. Det er ingen debatt. Og det er derfor jeg er veldig skuffet og lei meg i kveld, fortsatte programlederen.

Får støtte

Mens kritikken gikk ut over Skys programleder har Neville mottatt mye ros for måten han omtalte rasisme i engelsk fotball og hylles både i britiske tabloider og på sosiale medier.

Tidligere storspillere som Ian Wright og Gary Lineker ga sin støtte på sosiale medier og mente at Neville var «spot on» og at talen var «godt sagt».

Også Labour-topp og skygge-finansminister John McDonnell tvitret sin støtte til Nevilles kommentar, uten å kommentere Nevilles syn på det politiske aspektet.

- Premier League og FA er nødt til å ta mer effektiv handling mot rasisme på kamper i dette landet. Vi trodde vi i stor grad hadde utryddet denne plagen, men det har vært for mange nye tilfeller hvor dette tar plass i det siste, skrev McDonnell.