HVEM BLIR DET? Arséne Wenger, José Mourinho, Pep Guardiola og Jürgen Klopp kjemper alle om de to plassen som gir Champions League-kvalifisering. Foto: NTB Scanpix
HVEM BLIR DET? Arséne Wenger, José Mourinho, Pep Guardiola og Jürgen Klopp kjemper alle om de to plassen som gir Champions League-kvalifisering. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rotterace om topp 4-plassene: - Nær sagt umulig for noen uker siden, nå har de en fair sjanse

TV 2-kommentatorene Kasper Wikestad og Simen Stamsø Møller spår en jevn kamp mellom Liverpool, Manchester United, Manchester City og Arsenal. 

(FourFourTwo): Det tilspisser seg i Premier League med få kamper igjen å spille. Chelsea og Tottenham ser ut til å gjøre opp om ligagullet og sølvplassen, men bak London-duoen er det veldig jevnt.

Det er fire lag som kjemper om de to ekstra plassene som vil gi Champions League-kvalifisering neste sesong: Liverpool, Manchester City, Manchester United og Arsenal. De fire har ikke har spilt like mange kamper, og det gjør det ekstra vanskelig å spå hvem som vil trekke det lengste strået.

Liverpool har spilt flest kamper med sine 34, og har ikke råd til å tape særlig poeng i innspurten. Manchester-lagene har spilt to kamper mindre, og vil med to seire være henholdsvis tre og fire poeng bedre stilt enn Liverpool.

Men siden lagene møtes førstkommende torsdag, er det bare ett lag som kan få seks poeng på de to neste kampene. Arsenal vil på sin side være á poeng med Liverpool dersom Wengers mannskap vinner de tre hengekampene. Everton er foreløpig foran Arsenal, men de blå er hele åtte poeng bak naborivalen med like mange kamper spilt.

Når det gjelder målforskjellen så er den også veldig jevn. Det er bare fem plussmål som skiller de fire lagene.

66 - 70 - 79 - 73 - 69 - 68, det er poengfangsten til klubben som har endt på fjerdeplass de siste seks Premier League-sesongene. Til sammenlikning har Manchester City 64 poeng på fjerdeplass akkurat nå, med seks kamper igjen å spille.

Taper ikke kamper

FourFourTwo har spurt to Premier League-kommentatorer hvem de tror vil klare topp 4 denne sesongen. Begge er enige om at Chelsea og Tottenham vil utgjøre de to øverste plassene, og at kampen om de to øvrige plassene står mellom fire lag.

- For det første tenker jeg at det er høyst sannsynlig at alt blir rokket om, at det ikke vil se ut som nå. Samtidig begynner man å tenke hvem som har mest vind i seilene for øyeblikket. Manchester United har jo det. De taper ikke fotballkamper, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller, vel vitende om at United har spilt 23 ligakamper på rad uten tap.

For selv om Manchester United har det tøffeste programmet på papiret, med muligens tre kamper i Europa League på toppen av et allerede tettpakket program, tror Stamsø Møller at Manchester United fint kan ta den viktige fjerdeplassen.

- Etter Chelsea-tapet har United sett solide ut. Det kommer godt med når de skal spille vanskelige kamper nå. Det er enklere for Mourinho å planlegge for kamper mot City, Arsenal og Tottenham. Han er en luring og en ekspert i store kamper. Mourinho er hakket vassere enn Guardiola når det gjelder å få det ut i enkeltkamper, mener Stamsø Møller.

- Jeg trodde det var nær sagt umulig for noen uker siden, nå har de en fair sjanse, sier han om Uniteds sjanser for topp 4.

Kan takke seg selv

Det at Liverpool mangler Sadio Mané resten av sesongen på grunn av skade, mener Stamsø Møller er mer prekært enn at United må klare seg uten Zlatan Ibrahimovic.

- Kollektivet lider ikke så mye av at Zlatan er borte som at Mané er borte for Liverpool, han er så annerledes enn de andre. Det var det verste som kunne skje for Lverpool. De ser så enkle ut å score på. De har mistet det ut av hendene sine, de kan takke seg selv. Det var ikke så veldig underholdende å se dem mot Palace. Det at de ikke kommer med en sluttspurt når det står om Champions League, er ganske sprøtt, sier Stamsø Møller, som mener de røde ikke har råd til flere tap.

- Får de ti poeng så skal det holde. Da kan de tape poeng, men helst ikke tape en kamp. De bør ha ti poeng slik jeg ser det, sier Stamsø Møller.

Han mener Arsenal skal få det tøffest av de fire nevnte, med sju kamper igjen å spille for London-laget.

- Det er helt åpenbart at det laget som har lengst vei er Arsenal. Selv om det var en godt gjennomført semi i FA-cupen, klarer jeg ikke å få det til å dekke over alt det dårlige som skjer i klubben nå. Det er veldig mye uro, sier Møller, som holder City for å være favoritt.

«Får Liverpool ti poeng bør det holde.» Simen Stamsø Møller

- Jeg syns de er favoritter av de fire. Det at de ikke er med i Europa eller har FA-cup å tenke på, da er det prioritet nummer en. Jeg tror det er Manchester City og United eller Liverpool som tar det. City ser best ut, sier Stamsø Møller.

Åpent

TV 2- kommentator Kasper Wikestad mener det er åpent mellom de fire lagene bak Tottenham og Chelsea.

- Jeg tenker Chelsea og Tottenham er der. Så er det jo vanskelig å avskrive Arsenal, med den historikken til Wenger, men Arsenal de siste månedene har formen til et nedrykkslag og ikke et topp 4-lag. De er i beste fall outsidere nå. Det er nesten helt åpent mellom resten, sier Wikestad.

Arsenal har vært blant de fire beste i Premier League hvert eneste år siden 1996/97-sesongen. Den rekorden står for fall nå. Manchester City går på sin side mot sin sjuende strake sesong som et topp 4-lag, men det begynner å brenne under føttene til manager Pep Guardiola i hans første sesong i sjefsstolen.

- Det som bekymrer meg litt, og det er nesten litt stygt å si det, men Guardiola har gjort City til et lag som ikke lykkes, sier Wikestad.

Han peker på at det skjedde noe med City-kulturen da klubben vant FA-cupen i 2011 for første gang siden 1969, og deretter ligaen i 2013/14-sesongen. Fram til dette hadde City vært et lag som ga fansen forhåpninger, men som alltid skuffet dem.

- Fansen har fått oppleve en del skuffelser denne sesongen. Både med tanke på at de aldri klarte å henge med i kampen om ligamesterskapet, og at de røyk ut av Champions League og FA-cupen. Om de ikke klarer Champions League, så har det vært en skikkelig fiaskosesong for Pep, det er det ikke noen tvil om, mener Wikestad.

Mistet fotfestet

At Liverpool tapte mot Crystal Palace på Anfield sist (1-2), mener Wikestad var et kjempeskudd for baugen for Klopps menn i jakten på Champions League-spill.

- Hadde de vunnet den, hadde de kanskje vært favoritten bak Chelsea og Tottenham. De har mistet litt av det fotfestet, sier Wikestad, som viser til at tre av Liverpools siste fire ligatap har vært mot lag som lå under nedrykkstreken da kampene ble spilt (Leicester, Hull og Swansea).

Nå venter Watford, Southampton, West Ham og Middlesbrough i de fire siste kampene.

- Det er merkelig det der. Det ligaprogrammet ser ekstremt overkommelig ut, men det er kanskje ikke det de vil ha. Hvis Liverpool vinner alle de fire siste kampene, så skal de klare det. De er nesten avhengig av det, for jeg tror ikke de har råd til å tape en av de fire siste, sier han.

Manchester United har det desidert tøffeste programmet på papiret, med bortekamper mot Manchester City, Arsenal og Tottenham på rekke og rad.

- De må overgå seg selv tre ganger på rad, det er kanskje verre enn alle skadene de har. De får en ny dimensjon uten Zlatan, utrolig nok. Det blir spennende å se hvordan de fikser det. Kampen mot Chelsea er et eksempel på at de kan rive og dra i motstanderlag på ren fart. De tre bortekampene der er skikkelig tøffe, sier Wikestad, som oppsummerer topp 4-kampen slik:

- Jeg tror det blir Liverpool og Manchester City. City foran Liverpool. Det er jevnt mellom United og Liverpool. Arsenal er en dark horse.

Chelsea32243565-2775
Tottenham32218368-2271
Liverpool34199670-4266
Manchester City32197663-3564
Manchester United321712350-2463
Everton341610860-3758
Arsenal31176863-4057
West Bromwich331281339-4244
Southampton311171337-4040
Watford331171537-5440
Stoke341091537-5039
Crystal Palace331151746-5338
Bournemouth341081649-6338
West Ham341081644-5938
Leicester321071541-5337
Burnley341061833-4936
Hull34961936-6733
Swansea34942139-6831
Middlesbrough334121723-4324
Sunderland32562126-5821