VM-KLAR: I kveld starter hockey-VM for Norge når Roy Johansens gutter møter knallsterke Russland. Landslagstreneren drømmer om kvartfinale, men frykter nedrykk fra elite-VM. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix
VM-KLAR: I kveld starter hockey-VM for Norge når Roy Johansens gutter møter knallsterke Russland. Landslagstreneren drømmer om kvartfinale, men frykter nedrykk fra elite-VM. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Roy Johansen frykter bare én ting før hockey-VM starter i kveld

Møter Russland.

Landslagstrener Roy Johansen håper på kvartfinaleplass, men mener det er mer realistisk at Norge må kjempe for å unngå nedrykk fra elitegruppa.

Fredag kveld åpner Norge årets elite-VM i ishockey på tøffest mulig vis med regjerende verdensmester Russland på motsatt side i Cez Arena i Ostrava.

Fredag formiddag ble siste finpuss unnagjort i en halvtimes lett treningsøkt i samme hall.

Norge har havnet i en knalltøff gruppe B med nevnte Russland, Finland, USA, Slovakia, Slovenia, Danmark og Hviterussland.

Den rutinerte landslagstreneren vet akkurat hva det handler om. På forhånd har han anslått på Drillo-vis at sjansen for et norsk lag i kvartfinalen 14. mai er på 10 prosent.

- Det er sikkert å ta i. Da må vi antakeligvis slå ut USA med en haug med NHL-spillere. Du håper selvfølgelig, men det er nok mer realistisk at vi må jobbe her for å unngå nedrykk, sa Johansen da NTB fikk noen minutter med ham etter fredagens treningsøkt.

Sisteplassen i gruppa gir direkte nedrykk til divisjon 1.

Realisme De to siste treningskampene mot Hviterussland endte med 3-2-seier og 1-5-tap sist helg. Nå er det alvor etter mange treningskamper og mange samlingsdøgn.

- Det blir deilig å komme i gang. Mange har vært inne lenge. Vi har forberedt oss bra. På de siste treningene har vi fått samlet overskudd, snakket igjennom faste situasjoner, trent og terpet undertall- og overtallsspill og diskutert rekkekombinasjoner. Vi har snakket om hvordan laget skal opptre. Vi har vært veldig samkjørte på det meste gjennom flere år, så det handler mye om repetisjon og gjentakelser.

Prestere - Hva skal til for å prestere på topp mot Russland? Vi snakker om den regjerende verdensmesteren?

- Vi er fullstendig klar over hvordan hockeykartet ser ut. Vi er lite hockeyland mot de store supermaktene, så vi må gjøre alt riktig, men det er heller ikke sikkert det er nok. Det er litt avhengig av hvordan Russland opptrer og hva vi klarer å få til.

- Vi må håndtere dette. Det er derfor vi holder på for å møte nettopp de beste. Det vi kan kontrollere er hvordan vi er forberedt. Så får vi se hvor langt det holder.

Et av spørsmålene foran åpningskampen mot Russland er hvem som skal vokte det norske buret. Roy Johansen ville ikke si noe om det. Det står mellom Lars Volden, Lars Haugen og Steffen Søberg.

Det er ikke utenkelig at Rögles Lars Volden får sjansen fra start mot russerne. Lørdag venter en ny kamp i Ostrava. Da er USA motstander.

• Russland - Norge sendes på Max i kveld, med kampstart klokka 20.15.

(NTB)