Roy Johansen vil ha færre utlendinger i norsk hockey

Utfordrer klubbene.

VIL BEDRE REKRUTTERINGEN: Roy Johansen mener klubbene i Norge må kutte antall utlendinger per klubb. Han peker på Sveits' VM-suksess som eksempel. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix
VIL BEDRE REKRUTTERINGEN: Roy Johansen mener klubbene i Norge må kutte antall utlendinger per klubb. Han peker på Sveits' VM-suksess som eksempel. Foto: Fredrik Sandberg / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Det ble med kvartfinaledrømmen for det norske landslaget i hockey denne gangen.

I både 2011 og 2012 kjempet Roy Johansens menn seg fram til en plass blant de åtte beste i VM, men denne gangen ble oppgaven for stor.

Det var flere faktorer som bidro til at laget ikke lyktes helt: Sveits overrasket de aller fleste ved å vinne gruppa foran Canada, Sverige og Tsjekkia. I tillegg klarte aldri Norge å finne fram til det fantastiske spillet fra VM i fjor.

Før turneringen snakket Johansen om manglende dekning på backplass for Norges del, og underveis i turneringen ble det veldig synlig. Ole-Kristian Tollefsen ble suspendert to ganger, mens Henrik Solberg ble skadet.

Det førte til at Kristian Forsberg måtte brukes som backvikar, og selv om han klarte seg greit, var det aldri en ideell løsning.

Alle må være enige Landslagssjefen mener det er flere grep som kan tas i norsk hockey for å bidra til rekrutteringen. En av dem er å redusere antall utlendinger i den norske eliteserien.

- Ja, synes det er veldig mye man kan gjøre, men da må det tas noen valg i norsk hockey. Man må gå ned på antall utlendinger, tilrettelegge så ungdom kan trene mer og sette krav til yngre spillere. Det må til så de kan møte de kravene for å henge med internasjonalt.

De norske klubbene har en «gentlemans-avtale» om å bruke maks sju utenlandske spillere per kamp. Dersom det skal senkes, må alle klubbene være enige.

I sveitsisk hockey har det blitt jobbet nitid i flere år med å utvikle egne spillere. Lagene der får ikke ha mer enn tre utlendinger, og i årets VM så man fruktene av det arbeidet. Foruten noen få spillere i NHL eller farmerligaen i Nord-Amerika, spiller hele Sveits' tropp i den hjemlige serien.

- Sveits er en helt annen verden når det gjelder spillerutvikling og satsing på unge spillere. Der er det profesjonelle spillere på yngre lag, og de har landslag på alle alderstrinn. Der kan lagene bare ha tre utlendinger. Det er på et helt annet nivå, og skal vi håpe på å være med på A-puljenivå framover, er vi nødt til å utvikle bedre spillere hjemme.

- Positivt Siden den russiske ligaen KHL ble grunnlaget i 2008, har den ekspandert til å inkludere lag fra flere nasjoner i Europa. Både Tsjekkia og Slovakia har lag i serien, og fra neste sesong får Kroatia også en klubb med.

Det har også blitt spekulert i om en norsk klubb kan få innpass i verdens nest beste liga. Stavanger Oilers har tidligere blitt nevnt.

- Det hadde vært veldig positivt hvis den klubben kunne hatt brorparten norske spillere som får en hverdag lik VM, sier Johansen.