Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Royal League er ikke for publikum

Norsk Toppfotball evaluerer høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag skal leder Boye Skistad i Norsk Toppfotball møte representanter fra alle klubbene i Royal League og evaluere høstens runder. Men i følge Skistad er det langt fra noe krisemøte han går til.

- Det er bare en evaluering, som har vært planlagt lenge. Vi skal ha en ny i april også, sier Skistad, som mener publikumssvikten i utgangspunktet betyr lite for Royal Leagues fremtid.

- Royal League-konseptet er ikke tuftet på publikum, men på at de skandinaviske lagene skal være bedre rustet til utfordringene de møter høsten etter når de alle skal ut i Europa-cuper. Det er det som er poenget, sier Skistad, som mener Royal League har vært en stor suksess.

- Fra mitt ståsted som sportslig ansvarlig har Royal League vært en kjempesuksess. Det er også tilbakemeldingene jeg har fått fra alle klubbene som var med i fjor og alle de som er med i år også, sier Skistad.

Må ha TV-seere

Men han er klar over at det vil være et problem å få finansiert turneringen videre om man ikke blir mer attraktive. For selv om man ikke må trekke publikum til arenaene, så er man helt avhengig av at TV-seerne rundt om i Norden igjen begynner å interessere seg.

Og det er svært sjeldent at fotballkamper som spilles for tomme tribuner trekker mye TV-seere.

- TV-tallene er helt klar avgjørende for oss. Pengene som ligger i bunnen stammer fra TV-avtalen, og dekte kostnader og bonusmuligheten gjør det attraktivt for klubbene, medgir han.

25 000 TOMME SETER: Lyn er ikke først og fremst kjent for stappfulle tribuner, men mot Djurgården på torsdag var det mer glissent enn vanlig på Ullevaal. Foto: Scanpix
25 000 TOMME SETER: Lyn er ikke først og fremst kjent for stappfulle tribuner, men mot Djurgården på torsdag var det mer glissent enn vanlig på Ullevaal. Foto: Scanpix Vis mer

Selv mener han det er to faktorer som har spilt inn for årets publikumssvikt.

- Det ene er at vi klarer å få i gang Royal League rett etter serieslutt, slik vi ikke klarte å få aksept fra UEFA for i år. I tillegg måtte vi drøye enda noen uker på grunnen av Norges kvalifiseringskamper mot Tsjekkia, forklarer Skistad.

- Vi må begynne rett på for å opprettholde den entusiasmen og interessen som er rundt de beste lagene ved serieslutt, og for at folks fokus ikke skal rekke å bli flyttet helt over på vinteridretten, utdyper han.

Utenbys

Det andre problemet mener Skistad har vært at flere av klubbene ikke har hatt mulighet til å spille på hjemmebane.

- Vi har hatt flere lag som ikke har spilt på sin egen hjemmebane i år. I fjor hadde vi med publikumslag som Rosenborg og Brann som spilte hjemme, mens for eksempel Start i år har måttet spille sine kamper utenbys. Om to til tre år når alle klubbene kan bruke sine egne intime stadioner tror jeg det vil bli noe helt annet, da blir det mye bedre forhold å produsere TV fra også, tror Spørsmålet er om TV Norge også har tro på at interesse vil ta seg opp igjen bare med tidligere start og spill på egne stadioner. I utgangspunktet er dagens avtale på fem år, men kan sies opp etter tre år.

- Min erfaring etter 1,5 år med Royal League tilsier at det ikke er mer som skal til. Men klubbene vil også få mulighet til å komme med innspill på mandag om de har det, og da vil det kanskje vise seg at det også er mer vi kan gjøre, sier Skistad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!