Royal League slår Champions League

Skepsisen var stor da Royal League ble introdusert i fjor høst. Nå viser tall fra Medieverden at den skandinaviske fotballserien har flere TV-seere enn mesterligaen (Champions League) i Norge.

Medieverdens analyse fra åtte mesterligakamper sendt på TV3 og ni Royal League-kamper sendt på TV Norge viser at den skandinaviske klubbturneringen i gjennomsnitt har trukket 261.000 seere til TV-skjermene, mens det tilsvarende snittet for mesterligaen var 213.000.

Nå skal det legges til at TV Norges dekningsflate er større en TV3, og regner man om tallene i antall potensielle seere har TV3 større prosentvis dekning. Tar man utgangspunkt i TV3s dekningsflate blir tallene for TV Norge på 188.000, altså 25.000 færre enn TV3.

Overrasket men ikke sjokkert

TV Norges Erik Thorstvedt er ikke akkurat sjokkert over tallene, men Royal Leagues ansikt utad er selvsagt fornøyd.

– Det er for så vidt overraskende, men nå har jeg ikke jobbet så veldig lenge i TV, slik at jeg kjenner trendene. Vi har sett en markant dreining fra en del negativ fokusering før turneringen startet, hvor spillere lurte på hva dette egentlig er for noe. Nå ser jeg blant annet i flere tipsspalter foran den norske serieåpningen at spillere uttaler at målet i år iallfall må være å kvalifisere seg til Royal League. Det er selvsagt positivt, sier den tidligere landslagskeeperen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han tror interessen kan ta seg enda mer opp til neste sesong.

– Det er ikke altfor mange pokaler å vinne i Norge, og Rosenborg tar jo de fleste. Å bli skandinavisk mester er faktisk veldig stort, og når vi får se bildene etter feiringen 26. mai tror jeg faktisk det kan bli enda mer interessant for publikum. I tillegg tar det tid å introdusere nye ting, så jeg er optimistisk foran neste sesong, sier Thorstvedt.

RBK mest sett

NORSK TOPPMØTE: Publikum benker seg foran tv\'n for å se kamper som VIF-RBK i Royal League. Foto: SCANPIX
NORSK TOPPMØTE: Publikum benker seg foran tv\'n for å se kamper som VIF-RBK i Royal League. Foto: SCANPIX Vis mer

Den kampen som er sett mest av de 17 oppgjørene er ifølge undersøkelsen Rosenborg mot Djurgården. 441.000 fulgte det norsk-svenske oppgjøret via TV.

Den norske mesteren topper også seerstatistikken i mesterligaen. Bortekampen mot PSV Eindhoven trakk 341.000 TV-tittere. Med tanke på publikumsoppslutning har ikke Royal League hatt like stor suksess, selv om de norske klubbene har hatt brukbar oppslutning.

Vålerenga har best snitt med 6.287, tett etterfulgt av Rosenborg med 6.268 og Branns 6.243 tilskuere.

Tromsø har trukket 2.963 tilskuere til sine to kamper på Alfheim.Både Brann og Vålerenga har spilt kamper innendørs, hvor publikumskapasiteten er mindre enn på deres respektive hjemmearenaer.

Danmark er best besøkt i landsgjennomsnittet med 7.363 tilskuere, mens Norge står med et snitt på 5.752 fra de ni kampene. Sverige sliter med interessen, og har notert seg for 4.636 tilskuere.

– Vi sliter i Sverige, og kjemper om interessen mot ishockeyen. På grunn av lockouten i NHL fikk også Sverige mange hockeystjerner hjem, noe som kan være deler av forklaringen. Svenskene sliter også litt på anleggssiden, hvor banene ikke har undervarme. Så her er det stort forbedringspotensiale, slår Erik Thorstvedt fast.

Medieverden er et nyhetsbrev utgitt av Senter for Medieøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

(ANB)

TAPER: Champions League drar i snitt færre TV-seere enn Royal League. Her er RBKs Espen Johnsen i duell med Thierry Henry.