- Røyking og drikking har gjort ham bedre

I sin bok om Erik Mykland avslører Håvard Rem at Myggen, Steffen Iversen og Frode Olsen var på fylla til fem om morgenen natta etter seieren over Spania i fotball-EM. Rem forsvarer Mykland. - Røykingen og drikkingen har gjort Myggen til en bedre fotballspiller, sier han.

- Myggen spurte om lov

- Uakseptable TV-krav fra Myggen

I går lanserte Aschehoug boka om Myggen. Forfatter Håvard Rem kaller «Erik Mykland» for et portrett og et mannsbilde. I boka portretterer han fotballbegavelsen, mennesket, mediefenomenet og levemannen Mykland. Og ja da, nye historier om Myggens natteliv er ikke til å unngå.

- Det er mange måter å avreagere på. Dette er Eriks måte å gjøre det på. Og han våger å lufte demonen sin. På den måten unngår Myggen en del av de blokkeringene som tar vekk potensen fra en del andre spillere, hevder Rem.

Smuglet joggedress

Det er sjelden kjedelig rundt Myggen. I går nektet Norges mest populære fotballspiller å la seg intervjue som avtalt av Dagbladet om boka Håvard Rem har skrevet. Årsak: Onsdagens oppslag om at Myggen i følge netstedet Jetzet.com natt til mandag var på ulovlig bytur. Samtidig altså med at Rem i en bok autorisert av Myggen selv kommer med nye bytur-historier.

Som da Myggen i forbindele med en landslagssamling var på nachspiel til åtte om morgenen. For å unngå møte med landslagsledelsen i frokostsalen, fikk han Vidar Riseth til å smugle joggedress, Clear eyes og munnspray ned i garasjen under SAS-hotellet der Myggen sto og ventet. En time etter at Myggen forlot nachspielet var han på vei til trening.

- Erik insisterer på å være seg sjøl. Jeg mener de fleste i toppidretten har noe å lære av han. Han er en annerledes type, samtidig som han har befunnet seg på toppnivå i idretten i 10 år. Må må jo bare se på ham som et forbilde, mener Rem.

Dobbeltmoral

Mykland og Henning Berg opplevde et voldsomt medieoppstyr etter sitt barbesøk under Frankrike-VM i '98. I boka si hevder Rem at også en rekke av de andre norske landslagsspillerne drakk tett under mesterskapet. I La Boule, der de norske spillerne var innkvartert tre og tre i små hytter, slappet spillerne av med boksøl og vinflasker. I alle hyttene foregikk det drikking, hevder Rem, men i et av husene ble det fest. «De tre landslagsspillerne hadde fått besøk av kjærestene sine, så i treerhuset sa det «plopp» rett som det var utover kvelden,» skriver Rem.

Et par fra NFF-ledelsen kom også innom, hilste på og gikk igjen. «At de tre landslagsspillerne satt og drakk vin, masse vin, førte verken til bot, benk eller trusler om hjemsendelse. Det var rett og slett ikke noe problem - fordi de drakk 'i smug'.»

Iølge Rem skjedde dette samme kveld som Mykland og Berg hadde sitt barbesøk.

- Sannheten er at det var andre spillere som drakk mer enn Mykland og Berg, men det var ingen utenom leiren som så det, og da var det greit. Mange av disse speiderreglene som landslagsledelsen har operert med, handler ikke om fysiologi, men om fasade og om norsk dobbeltmoral, fastslår Rem.

Snekra paller

Rems bok om Myggen er det reneste forsvarsskrift for økt takhøyde og for en mer individuell behandling i toppidretten.

- Med unntak av fotball, snowboard og basket, opplever de fleste idretter en dramatisk rekrutteringssvikt. Min oppfatning er at et stadig smalere forbildespekter skaper stadig smalere rekruttering. I vår feministiske kultur er dette alvorlig. Det er ikke mange steder gærne gutter kan gå med energien sin. Hvor går de hvis de ikke kan ty til idretten? Erik sier det jo selv; det var idretten som redda han. Hvis ikke hadde han snekra paller i dag, i fengsel altså.

Rem mener idrettens manglende takhøyde bør opp på politisk nivå.

- Det politiske Norge må begynne å forlange stor takhøyde i idretten, på samme måte som de krever det av kirken. Sånn det er i dag er det høyere under taket i bedehusene på sørlandet enn det er i toppidretten.

Ufrivillig rebell

Forfatteren mener Erik Mykland er en ufrivillig rebell. At han er en opprører mot et system, men en passiv opprører.

- Erik forsøker bare å være seg selv. Jeg tror toppidretten snart må ta det hintet; at det er feil å behandle folk i flokk.

- Dere har fartet mye rundt sammen det siste året. Du har ikke hatt dårlig påvirkning på Myggen du, da, rusglad forfatter som du er?

- Å, nei du. Husk at han er i 20-åra og jeg i 40-åra. Her er det jeg som har måttet henge med i svingene.

BOKSLEPP: Forfatter Håvard REm slapp den mye omtalte Myggen-biografien i går.