Rösler har fått beskjed om å holde kjeft etter Leeds-sparkingen

Bekrefter juridisk hjelp overfor Dagbladet.

FERDIG I LEEDS: Uwe Rösler behøvde ikke mye betenkningstid da Leeds United ville ha ham i managerstolen i mai, men etter bare 12 kamper som sjef fikk han sparken, i går. Foto: NTB Scanpix
FERDIG I LEEDS: Uwe Rösler behøvde ikke mye betenkningstid da Leeds United ville ha ham i managerstolen i mai, men etter bare 12 kamper som sjef fikk han sparken, i går. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Uwe Rösler (46) fikk i går sparken som manager i storklubben Leeds United etter bare 12 kamper som sjef på Elland Road.

Tyskeren, som har en fortid som både spiller og trener i norsk fotball - og har norsk kone - bekrefter overfor Dagbladet at han nå får juridisk hjelp av trenerforeningen League manager's association (LMA) etter sparkingen.

LMA har bedt Rösler om å ikke snakke med pressen før formalitetene etter kontraktsbruddet er i orden. Det mener Claude A. Lenth, partner i advokatfirmaet Hjort, som er Norsk fotballtrenerforenings faste advokatforbindelse, er en god idé.

- Generelt sett er det vanlig at partene ønsker å holde dialogen mellom seg, og ikke i det offentlige rom. Det er fornuftig slik jeg ser det, sier han til Dagbladet.

«Spiser» managere Rösler skrev under på en toårskontrakt med Leeds i mai, men under et halvt år seinere er han altså ferdig i Yorkshire. Klubbeier Massimo Cellino har «spist» managere siden han kjøpte Leeds, og Rösler er manager nummer fem ut døra siden begynnelsen av 2014.

Ifølge engelske medier skal italienske Cellino ha irritert seg over at 46-åringen uttalte i høst at Leeds i utgangspunktet ikke er en opprykkskandidat denne sesongen.

Rösler er for tiden i samtaler med LMA om sine juridiske rettigheter etter avskjedigelsen. Neste skritt blir å innlede forhandlinger med klubben om kompensasjon.

- Kan kreve forhandlinger Advokat Claude A. Lenth uttaler seg gjerne overfor Dagbladet når det gjelder kontraktsbrudd i idretten, men understreker at det er stor forskjell på engelsk og norsk avtalerett.

- Jeg kan snakke på generelt grunnlag basert på hvordan det er i Norge. Her i landet er det jo slik at man som arbeidstaker er beskyttet av arbeidsmiljøloven, foreksempel når det gjelder en ugyldig avskjedigelse, sier han.

- I idretten åpner arbeidsmiljøloven for at man bruker midlertidige kontrakter. Videre beror hver enkelt sak på det hva som er avtalt i kontrakten mellom treneren og klubben. Normalt sett vil treneren kunne kreve forhandlinger med klubben hvis han blir ugyldig avskjediget. Der kan han kreve å få tilbake jobben, eller - hvis ikke det er aktuelt - kreve kompensasjon pluss en eventuell erstatning for tort og svie, sier Lenth videre.

18. plass Det er de mange uavgjortkampene som sannsynligvis er grunnen til at Uwe Rösler er ferdig i Leeds. På 12 kamper står United med to seirer, seks uavgjorte og fire tap.

Etter helgas 1-2-tap for serieleder Brighton ligger Leeds helt nede på 18. plass i The Championship. Tidligere Leeds-spiller Alf Inge Håland tror sparkingen uansett handler mye om Massimo Cellinos selvbilde.

- Det er ingen bombe at Cellino sparker folk. Det har han gjort mange ganger siden han kom inn. Hvis man ikke leverer resultatene han ønsker, som uansett ikke er realistiske, så er nok selvbildet hans høyere enn hos de fleste andre, sa Håland til Dagbladet i går.

VIKTIG: Claude A. Lenth, partner i advokatfirmaet Hjort, sier til Dagbladet at det er greit å ta forhandlingene etter et kontraktsbrudd utenfor media.
VIKTIG: Claude A. Lenth, partner i advokatfirmaet Hjort, sier til Dagbladet at det er greit å ta forhandlingene etter et kontraktsbrudd utenfor media. Vis mer

- Uwe var godt likt blant fansen og folk i klubben. Dette har nok noe med historien til Cellino å gjøre. Det er trist for klubben. Jeg hadde håpet at det kunne kommet inn litt mer ressuser og stabilitet med Cellino, men med historien hans så er det kanskje ikke noe å forvente. Klubben fortjener så mye mer enn dette, la han til.

En «motherfucker» Leeds ansatte i går tidligere Rotherham-manager Steve Evans (52) som ny sjef, bare timer etter at det ble kjent at Rösler var ferdig i klubben.

Massimo Cellino omtaler Evans som er «motherfucker», noe som i dette tilfellet er positivt ment, skriver journalist Phil Hay i Yorkshire Evening Post på Twitter.