Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rösler-spiller stemples som terrorist og krigshisser

Boikottet trøyeblomst på nytt.

VALGTE IRLAND: James McClean er født nord for grensa mellom Irland og Nord-Irland, men spiller likevel for Irland i EM-kvalifiseringen. Foto: AFP  / PATRIK STOLLARZ / NTB SCANPIX
VALGTE IRLAND: James McClean er født nord for grensa mellom Irland og Nord-Irland, men spiller likevel for Irland i EM-kvalifiseringen. Foto: AFP / PATRIK STOLLARZ / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag minnet minnet britene sine krigsofre på våpenhviledagen «Remembrance day».

Allerede sist helg gikk samtlige Premier League-spillerne på banen med en minnevalmue på sine drakter. Blomsten brukes nemlig årlig for å minne blant annet samveldesoldater som omkom i 1. verdenskrig.

Antibritisk terrorist? Dette er en tradisjon Irland- og Wigan-ving James McClean slett ikke ønsker å følge. Derfor spilte han uten en kunstig blomst på drakta i Championship-kampen mot Bolton fredag kveld.

Akkurat på samme måte nektet han å minnes britiske krigsofre da han var Sunderland-spiller. Den gangen førte beslutningen til drapstrusler.

Slikt preller av McClean, som etter fredagens boikott ifølge Irish Independent beskrives som både terrorist, krigshisser og antibritisk.

Ikke nordirsk, irsk McClean er oppvokst i Nord-Irland, offisielt en del av Storbritannia, men anser seg som bare irsk. Derfor har han også valgt Irland, ikke Nord-Irland som sitt landslag.

I et brev til Wigan-styreformann David Whelan går McClean i detalj på hvorfor han ikke vil hedre døde briter sammen med lagkameratene.

- Jeg har full respekt for de som sloss og døde i begge verdenskriger, jeg vet om mange som var irskfødt. Jeg sørger for dem som andre anstendige mennesker. Hvis kornvalmuen bare var et symbol for de tapte sjeler i 1. og 2. verdenskrig, så ville jeg tatt en på meg, skriver McClean.

- Men kornvalumuen er brukt for å minnes ofre for andre konflikter siden 1945 og dette er hvorfor det blir et problem for meg.

McClean er fra Derry. Byen var åsted for «Bloody Sunday» i 1972, da 14 katolske demonstranter døde etter skudd fra britiske solddaer.

BLOMSTERHAV: Slik så det ut utenfor Tower of London onsdag. Foto: AFP  / JOHN STILLWELL/ NTB SCANPIX
BLOMSTERHAV: Slik så det ut utenfor Tower of London onsdag. Foto: AFP / JOHN STILLWELL/ NTB SCANPIX Vis mer

- i Derry betyr kornvalmuen noe helt annerledes, skriver McClean.

Uskyldige mennesker Hendelsen i Derry er en av de mest sentrale i Nord-Irland-konflikten, og McClean skriver at alle fortsatt lever i skyggen av en av de mørkeste i Irlands historie.

- Hvis jeg bar kornvalmuen ville jeg vist manglende respekt for de uskyldige menneskene som har mistet livet i «The Troubles», og «Bloody Sunday» spesielt. På samme måte har jeg blitt anklaget for å mangle respekt for ofre i verdenskrigene, skriver 25-åringen.

Wigan-trener Uwe Rösler støttet McCleans beslutning om å spille uten kornvalmue fredag, og var glad for spillerens åpne brev.

- Vi må respektere alle synspunkter. Det viktigste for meg er at vi ikke mister en spiller på grunn av temaer som ikke har noe med fotball å gjøre. James har tatt opp dette temaet på en veldig moden måte. sier den tidligere LSK- og Molde-treneren til Wigan Today.

KORNVALMUE PÅ TRØYA: Både Evertons Sylvain Distin (t.v) og Sunderlands Sebastian Larsson spilte med en såkalt poppy på klubbtrøyene sine sist helg. Foto: AP / Scott Heppell / NTB SCANPIX
KORNVALMUE PÅ TRØYA: Både Evertons Sylvain Distin (t.v) og Sunderlands Sebastian Larsson spilte med en såkalt poppy på klubbtrøyene sine sist helg. Foto: AP / Scott Heppell / NTB SCANPIX Vis mer
FIKK KULER I POSTEN: Da James McClean boikottet blomst på drakta som Sunderland-spiller fikk han tilsendt kuler fra en britisk soldat. Foto: AP /Scott Heppell / NTB SCANPIX
FIKK KULER I POSTEN: Da James McClean boikottet blomst på drakta som Sunderland-spiller fikk han tilsendt kuler fra en britisk soldat. Foto: AP /Scott Heppell / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media