Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Räsänen dopingmistenkt

HELSINGFORS (NTB): Den finske skiløperen Jari Räsänen skal siden 1996 ha brukt veksthormoner stjålet fra et svensk sykehus, melder det finske nyhetsbyrået FNB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoffet heter Genotropin og minner om preparatet som ble funnet i bagasjen til kinesiske Yuan Yuan før svømme-VM nylig. Räsänen skal ha betalt 10 000 finske mark (13 600 kroner) for tyvegodset.

  Før landslagsløperen Räsänen angivelig begynte å anvende preparatet, skal ifølge FNB et privat sykehus i Helsingfors ha analysert det ogkonstatert at det dreide seg om et rent syntetisk veksthormon som ikke kan spores i dopingtester.

  FNB melder videre at ledende personer i det finske skiforbundet ble nysjerrige etter analysen, og vurderte å skaffe hormoner for flere hundre tusen mark av en internasjonal forretningsmann som er aktiv også i Finland.

Svette dager

Det finske skiforbundet, som i likhet med Räsänen nekter å kommentere saken, kan nå vente seg noen svette dager før Nagano-OL. Forbundet tok i fjor én eneste dopingtest.

  Ytterligere seks finske langrenssløpere ble testet av Det internasjonale skiforbundet. I tillegg ble det tatt 35 tester i regi av Den internasjonale olympiske komité.

La opp - kom tilbake

Räsänen var lenge på det finske landslaget, men svake resultater sendte ham ut i kulden. Våren 1996 bestemte han seg for å legge opp.

  Høsten 1996 hadde han ombestemt seg og satset videre på egenhånd. Det resulterte i klart forbedrede resultater og ny tillit på landslaget. Han var blant annet på det finske laget i ski-VM i Trondheim.

  Nå spekuleres det i om framgangen skyldtes bruk av veksthormoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!