Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ruben trosset mamma og vraket basketballen

Det er både Drillo og Yttergård Jenssen glad for nå.

INSPIRASJON: Ruben Yttergård Jenssen (t.v.) under gårsdagens landslagstrening på Aviva Stadium i Dublin i går. TIL-spilleren stortrives som unggutt i Drillos tropp. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
INSPIRASJON: Ruben Yttergård Jenssen (t.v.) under gårsdagens landslagstrening på Aviva Stadium i Dublin i går. TIL-spilleren stortrives som unggutt i Drillos tropp. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg Irland - Norge i kveld klokka 20.45

DUBLIN (Dagbladet): Ruben Yttergård Jenssen (22) kan spille sin a-landskamp nummer fem for Norge mot Irland i kveld. Debuten kom mot Montenegro i juni i år.

Det hadde kanskje ikke skjedd om ikke en liten stemme ropte «ikke gjør som mora di sier» et sted bak i hodet til 13 år unge Ruben.

Da Dagbladet.no presenterte talenter på terskelen til gjennombrudd foran Tippeligaen 2006, fortalte nemlig TIL-talentet Yttergård Jenssen at moren forsøkte å få ham til å følge i hennes fotspor og bli basketballspiller.

- Mamma spilte basket i Tromsø Basketballklubb, og kaller seg dobbel sølvnorgesmester. Hun ville først at jeg skulle bli turner, og så at jeg skulle begynne med basket.

- Jeg spilte ett år da jeg var 13. Det var artig nok det, men jeg ville helst slippe, fortalte den gang 17 år unge og lovende Ruben.

- Nå er hun stolt Og etter et år under kurvene fikk han altså slippe. Verken mor eller sønn angrer nå på at det ble fotball i stedet.

- Nei, hun er bare stolt av meg, sier Ruben og ler.

- Både hun og pappa kommer til Dublin for å se kampen, de har tatt seg helg midt i uka, forteller han.

Faren hans er Truls Jenssen, tidligere TIL-spiller, nå toppspillerutvikler i klubben.

Med sine 173 centimeter over bakken har ikke Ruben noen utpreget basket-kropp heller.

- Nei, jeg måtte vært en liten point guard i så fall, smiler han.

Kreativt potensial Men det lave tyngdepunktet og teknikken gjør ham i stedet til en spennende tilvekst for det norske landslaget.

- Ruben er en ung og spennende spiller, og har et kreativt potensial som vi har savnet, sier Drillo til Dagbladet.

Og Yttergård Jenssen stortrives og føler seg godt tatt imot som en av de ferskeste gutta i landslagstroppen.

- Det er jævlig artig. Det er lærerikt og stort, og det gir meg mange impulser. Du ser at det er enda et hakk opp til de beste, sier han.

- Ingen nykker Han er også imponert over de mer rutinerte gutta på laget, både på og utenfor banen.

INGEN KJEMPE: Ruben Yttergård Jenssen ved siden av Brede Hangeland. Et bilde som demonstrerer at Ruben nok er bygd vel så mye for fotball som basketball. Foto: Erlend Aas, Scanpix
INGEN KJEMPE: Ruben Yttergård Jenssen ved siden av Brede Hangeland. Et bilde som demonstrerer at Ruben nok er bygd vel så mye for fotball som basketball. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer

- Alle er veldig hardtarbeidende og det er ingen med stjernenykker. Egentlig skulle man tro mange her var mer stjerner enn det de er. Det er også bra at de er så ydmyke overfor oss som egentlig ikke har oppnådd så mye ennå, sier han.

Mot Irland er det sjanser for mer spilletid, selv om det er mange som kjemper om midtbaneplassene i dagens tropp. For Ruben Yttergård Jenssen er ikke antall minutter på banen så avgjørende.

- Det kan godt være det blir et innbytte, men om det blir tjue eller fem minutter er ikke så viktig. Jeg suger til meg det jeg kan av erfaring på treningene, sier han.

Drikker fortsatt ikke For fire år siden fortalte TIL-talentet at han ikke hadde smakt alkohol, snus eller røyk. I mellomtida har han blitt gammel nok til å kjøpe drikkevarer og tobakk lovlig, har det endret noe på den fronten?

- Nei, det gjelder fortsatt det. Jeg har ikke rørt noen av delene, sier han.

Det er ikke noen spesielle prinsipper som ligger til grunn for avholdenheten, han føler bare ikke behov for det.

- I vennekretsen min drakk vi ikke som unge, og etterhvert har fotballen tatt mer og mer tid, så det blir ikke så mye tid til å feste i helgene.

Det hender jo at det kan festes litt fuktig også i fotballmiljøet, men Yttergård Jensen føler ikke noe drikkepress.

- Det var kanskje litt mer i starten, men nå har vi en spillergruppe i TIL hvor det er lite festing. Og når jeg er på fest, har jeg det gøy  uten alkohol, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!