PÅ MED HJELM: Jarryd Hayne har gjort det meste som rugbyspiller, nå forsøker han å slå gjennom i amerikansk fotball og NFL. Foto: NTB Scanpix
PÅ MED HJELM: Jarryd Hayne har gjort det meste som rugbyspiller, nå forsøker han å slå gjennom i amerikansk fotball og NFL. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rugbystjernen sjokkerer i NFL: - Det skjer noe spektakulært hver gang han har ballen

Jarryd Hayne er sommerens fenomen.

(Dagbladet): Australske Jarryd Hayne er den store forsesongsnakkisen i amerikansk fotball denne sommmeren.

Historien er gjenkjennelig for oss som fulgte Håvard Ruglands eventyr i NFL-sirkuset for to år siden: Hayne er tidligere rugbyspiller og sånn sett en outsider, men han har imponert voldsomt for San Fransisco 49ers i oppkjøringen.

I fjor bestemte han seg for å forlate National Rugby League for å satse i USA. Og til forskjell fra Rugland tyder det meste på at eventyret ender i fast plass i troppen for 27-åringen Hayne.

Allerede i første ordentlig forsøk i treningskamp mot Houston Texas leverte den raske og atletiske australieren varene, blant annet ved å tilbakelegge 53 yards med ballen i sin andre involvering.

I påfølgende oppgjør mot Dallas Cowboys ga han kommentatorene hakeslepp igjen, da han plukket ned en «punt» over skulderen og returnerte den 27 yards:

- Ok, hva med det mottaket der. «Say hey! G'day mate!», utbrøt tv-teamet på lufta.

Spektakulært Prestasjonene blir møtt med hyllest i USA, og først og fremst er ekspertene imponerte over hvordan Jarryd Hayne ser ut til å lære lynkjapt de momentene ved amerikansk fotball som ikke kan overføres fra rugby.

- Jeg elsker det. Hver gang han er i nærheten av ballen skjer det noe spektakulært, sier Jerry Rice, en av de mest legendariske wide receiverne i NFL-historien.

- Han gjør alt han kan for å markere seg, og for å fortjene en plass på dette laget. Jeg tror han har en veldig god sjanse til å klare det, sier Rice, ifølge Fox Sports.

Totalt har Hayne samlet inn 117 yards på 15 forsøk med ballen i hendene, først og fremst med ansvar for å returnere og løpe med den ovale.

27-åringen er 1.88 høy og veier 100 kilo, og fremviser en fysikk som vekker oppsikt.

Rugbybakgrunnen har åpenbart også bidratt til å gjøre ham aktuell for dette nivået av amerikansk fotball, og noe så spesifikt som den såkalte «stiff arm» - når spillerne holder taklinger unna ved å sette en strak arm rett i motstanderen - er blant kvalitetene ekspertene trekker fram.

Skjebnekamp Nå er det morgendagens oppgjør mot San Diego Chargers som gjelder, den siste forsesongkampen der de nest og tredje beste i troppen vil få mye spilletid. Etter den kampen kuttes antallet spillere fra 75 til 53 - det er siste hinder for Jarryd Hayne.

- Jeg er ikke så nervøs, det plager meg ikke. Jeg kan ikke kontrollere framtiden, og jeg bekymrer meg ikke for noe jeg ikke kan kontrollere, sier Hayne, ifølge Fox Sports.

- Men jeg er stolt. Døra sto ikke åpen for meg her. Jeg måtte åpne den selv. Og det har vært en fantastisk reise. For meg handler alt om læringsprosessen. Jeg må ta det dag for dag, sier australieren, som ble kåret til årets spiller i verden av Rugby League i 2009.

For det er åpenbart mye å lære - det er mer ved NFL enn å kunne løpe fort og fakke en ball.

Denne uka fikk han i det minste oppfylt en liten del av drømmen: Hayne er med i det nye NFL-spillet Madden 16, som spiller i det såkalte Madden Ultimate Team, skriver Sydney Morning Herald.

IMPONERER: Hayne har allerede markert seg for San Francisco 49ers, som her omt Dallas Cowboys. Foto: NTB Scanpix
IMPONERER: Hayne har allerede markert seg for San Francisco 49ers, som her omt Dallas Cowboys. Foto: NTB Scanpix Vis mer