Rui Costa gir seg på landslaget

Rui Costa (32) setter punktum for sin landslagskarriere i EM-finalen mot Hellas.

Rui Costa 3stopper på 94. landskamper dersom han får spille finalen.

- Da jeg var med på å vinne U20-VM i 1991, var mitt neste mål å bevise at Portugal kunne vinne en stor seniorturnering, og det tror jeg vi kommer til å gjøre søndag, sa playmakeren på en pressekonferanse i dag.

- Det har vært en stor ære å spille for landet mitt så mange år, men nå er overgangen fra min generasjon til den neste fullført. Nå er det på tide at de unge spillerne fører landet vårt til nye triumfer.

Det var Rui Costa, Fernando Couto og landslagssjef Luiz Felipe Scolari som møtte pressen i Alcochete der Portugal bor og trener under EM-sluttspillet. Rui Costa nyttet anledningen til å offentliggjøre sin beslutning.

Generasjonen som vant U20-VM i 1989 og 1991 ble utropt til Portugals «Geracao de ouro», gylne generasjon. Det var ventet at de ville dominere i EM- og VM-sluttspill utover 1990-tallet, men de greide ikke å innfri - før nå, med hjelp av en ny generasjon.

Portugal kom ikke til VM i 1994, de tapte kvartfinalen i EM i 1996, kom ikke til VM i 1998, tapte semifinalen i EM i 2000 og ble utslått i gruppespillet i VM i 2002.

Ærer veteranene

Når Rui Costa forsvinner, er det ikke mange igjen av den opprinnelige gylne generasjon. Men søndag kan landet få en helt ny «Generacao de ouro», for med seier mot Hellas vil Portugal oppnå sin største fotballsuksess noensinne.

Rui Costa og Luis Figo vant U20-VM på Estadio da Luz i 1991. Fernando Couto, som var med å vinne U20-VM i Saudi-Arabia i 1989, er den siste fra den generasjonen i årets EM-tropp. Figo er den eneste av de tre som har spilt fast i EM.

Rui Costa og Fernando Couto mistet plassen etter tapet i åpningskampen og har måttet nøye seg med noen innhopp siden. 26-åringene Deco og Ricardo Carvalho, som erstattet dem, har vært portugisiske nøkkelmenn. Likevel får veteranene mye av æren for lagets suksess.

- De fortjener mer ære enn noen annen, sa spissen Nuno Gomes etter semifinalen.

- Vi har spillere fra 19 til 34 år, men den fantastiske lagånden kan vi takke Figo, Rui Costa og Fernando Couto for. Ingen fortjener å være i denne finalen mer enn de gjør, sa Nuno Gomes som feirer sin 28-årsdag mandag.

- Alle tre har enorm erfaring. Jeg er ekstra glad for å være i finale fordi dette kan være deres siste sjanse til å vinne en tittel. De gir så mye til laget.

Flott avslutning

Rui Costa, som måtte se Kaka ta playmakerrollen i Milan sist sesong, fant seg i å miste plassen til Deco og har gjort flere meget gode innhopp. Han scoret målet som punkterte kampen mot Russland i gruppespillet og scoret et vakkert mål i annen ekstraomgang mot England. Det så ut til å bli vinnermålet helt til England utlignet rett før slutt.

Mens Figo har uttalt at han ikke vil si nei til landslaget så lenge han spiller fotball på høyt nivå, og at han ser for seg ett sluttspill til før han gir seg, er det slutt for Rui Costa etter søndagens finale.

- Jeg kommer til å savne spillerne og landslaget, for jeg har spilt der i mer enn 13 år. Men om det går som vi ønsker, får jeg en flott avslutning, sier Rui Costa.

(NTB)

GIR SEG: Bilde fra dagens pressekonferanse, der Rui Costa sa at han gir seg med landlagsspill etter EM.
SCORINGSJUBEL: Rui Costa etter at han scoret mot England. Det var hans andre mål i turneringen.