- Ruller vi ned der, så dør vi

Landslagssjefen forteller om ulykken.

MED ET NØDSKRIK: Stig Kristiansen mener familien hans fort kunne ha vært uten pappa i dag, om han ikke hadde fått styrt ulykkesbilen inn i et tre under sykkel-VM i Ponferrada. Her er han avbildet med Lars Petter Nordhaug i dagene før mesterskapet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MED ET NØDSKRIK: Stig Kristiansen mener familien hans fort kunne ha vært uten pappa i dag, om han ikke hadde fått styrt ulykkesbilen inn i et tre under sykkel-VM i Ponferrada. Her er han avbildet med Lars Petter Nordhaug i dagene før mesterskapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Det har gått to uker siden den norske følgebilen var involvert i det som fort kunne ha blitt en dødsulykke.

Til Aftenposten forteller landslagssjef, og sjåfør i ulykkesbilen, Stig Kristiansen om de avgjørende sekundene i den spanske VM-løypa.

Den norske bilen ble holdt igjen av dommeren etter en punktering på en av de rumenske rytterne. Da de forsøkte å nå feltet i kapp, gjorde tilskuere i løypa at Kristiansen måtte foreta flere unnamanøvrer.

Til slutt måtte han rette opp bilen og styre den rett inn i et tre, for å sikre seg at de ikke endte opp kast i kast nedover grøftekanten:

- Vi kom inn i en høyresving, og da skimtet jeg i høyre øyekrok at det sto to tilskuere ute i høyre kjørebane. Jeg kjørte helt på stripen på høyre side. Samtidig så jeg at det sto to andre grupper med publikum på venstre side. Jeg gjorde en kjapp manøver for å komme unna de to på høyresiden, forteller Kristiansen til Aftenposten.

Trodde han traff tilskuere Men det var glatt underlag i utforkjøringen og 44-åringen opplever å få sleng på bilen.

- Da skled bilen ut i venstre del av kjørebanen og var på vei mot to andre publikummere. Dette gikk på brøkdelen av et sekund, men vurderingen var: Dersom jeg fortsetter denne sladden her, så vil jeg gå sidelengs inn i grøften og begynne å rulle. Det er ti meters høydeforskjell.

- Jeg tenkte: Ruller vi ned der, så dør vi. Og vi tar med oss publikum. Jeg gjorde en kjapp manøver slik at bilen rettet seg opp. Jeg vurderte igjen om jeg skulle sette opp bilen på tvers eller kjøre rett frem. I mitt hode traff jeg to tilskuere der (ingen tilskuere ble truffet, vår anm.). Jeg så bare at de forsvant bak, sier han.

- Hørte forferdelige skrik Kristiansen ble sammen med mekaniker Tommy Josefsen fløyet til Norge i et eget ambulansefly et par dager etter ulykken.

Siden har de to ligget på sykehuset, inntil Kristiansen ble skrevet ut tirsdag.

Han pådro seg benbrudd i ulykken, i tillegg ble hofteskålen knust på baksiden.

Det var først da han forsøkte å ta seg ut av ulykkesbilen at han merket de omfattende skadene:

- Etter smellen hørte jeg Martin (den kroatiske mekanikeren, vår anm.) skrike noe forferdelig og Tommy enda verre. Om hjelp. Jeg tok av meg bilbeltet, klinte til døren med albuen slik at den spratt opp. Jeg tok spenntak med bena for å gå ut, men merket at bena var som en geléklump, sier Kristiansen som gjennomgikk en stor hofteoperasjon tre dager etter ankomsten til Norge.

Kraftig kvestet mekaniker Mekaniker Tommy Josefen ligger fremdeles på sykehus. Han pådro seg brudd i venstrebeinet, ett brudd i høyrebeinet, brudd i venstre albue, mistet fortennene og fikk brudd på femte ryggvirvel.

Også han er enig i at liv fort kunne gått tapt om ulykkesbilen hadde rullet ned i grøften:

- Hadde vi fått skrens, hadde vi gått sidelengs ned i grøften og rullet rundt og rundt. Da hadde sjansen for at vi ville overlevd være små, fortalte han til TV 2 Sporten tirsdag.