TAKK FOR ALLE RUNDER. Per Jorsett, 1920 - 2019. Foto: Dagbladet.
TAKK FOR ALLE RUNDER. Per Jorsett, 1920 - 2019. Foto: Dagbladet.Vis mer

BAKROMMET LYSER FRED OVER MINNET OG STEMMEN TIL PER JORSETT (1920 - 2019):

Rundetidenes gentleman

Takk til en bauta innenfor rundetider, idrettshistorie og lyden av nasjonens oppvekst i ly av den berømte rekordisen.

Davos. Inzell. Deventer. Bislett stadion. Stoppeklokkene nekter å stoppe, de tikker i respekt. Heia. Bakrommets ene halvdel innenfor faget, buljongpar, på 17-trikken i dag. Påstigning høyre side i Stensgata med retning sentrum.

Direkte inn på Facebook (iik og gru), og vi befant oss rett ved Bislett stadion. Helt sant. Den tidligere sportsreporter, redaktør, OL-museumsguru og meget habile skøyteløper for Hamar Il, Åge Dalby, med en korrekt og vemodig melding:

«Trist nyhetsmelding har tikket inn: Sportslegenden Per Jorsett er død.»

Vi sendte en kjapp sms til forfatterkompis, Lars Saabye Christensen. Han svarte: «Rundetidenes gentleman».

Tikket inn ja. Takk, Jorsett, 98 år foran og bak. Skjema. Vi holder oss til et skjema for Jorsett, presisjon. Det duger det, alltid. På 17-trikken der det nok var lufta som gjorde at vi kjente et par tårer presse seg på. Ikke helt etter skjema.

Men, vi lovet oss sjøl at vi skulle gå med begge hendene på ryggen hjem fra sentrum. Vi er gamle nok til det nå. Holde en eller annen tullete snøkant forbi Bislett også. Gå en ekstra runde. For Jorsett. For lyden av ei vekslingsside. For klokka som har ringt for siste gang. En æra er over.

Per Jorsett i tospann med Knut Bjørnsen. Lyden av oppvekst, av lange søndager, av kjedsomhet, av nå kan ikke telefonen ringe, av å vente på 10 000 meteren og DERR gikk starten. Fred Anton Maier.

Han lå jo tre døgn etter hollenderne. Kees? Schenk? Svensken? Russerne? Han kan ikke klare dette. Bjørnsen peiser på, den evige optimist. Jorsett med fakta. Den rolige, runde etter runde.

En hel nasjonen noterer, hører på ham med orden både i sysaker, Bjørnsen og mesterskapsrekorder. Ligger Fred foran verdensrekorden? Dram og drøm, fatter? Fred i vår tid. I dag kan vi også høre på Di Derre og låta Erik Vea: Bjørnsen sa:

«Han mangler erfaring på distansen.»

Men Jorsett tok fram skjema, norsk rekord

Bakrommet hadde gleden av å snakke med Jorsett i en periode med Dagbladets fabelaktige, men dessverre nedlagte, Sportmagasinet, der Jorsett og avisa «Sportsmanden» hadde sin naturlig spalteplass.

Og, hvor mange ganger ringte ikke vi fra norsk presse og uvitenhet ham. Gjerne før et olympisk mesterskap. Til ham som alltid tok telefonen, som alltid stilte opp, som hadde tid og som alltid uten fakter kom med historier fra idrettens verden. Jorsett var en bauta. Et arkiv av nøyaktig vennlighet.

Jorsett, vi tenker på presisjon, diskresjon, dedikasjon og diksjon. Hei, det blir jo de fire S-ere midt i. Til deg Per, takk for at du nesten lærte oss å bli glad i tall. Samtidig, tall kan være poesi hvis de brukes riktig. Rekordis, stålis og hvem blir med og holder snøkanten i kveld? I morra? Vel vitende om at kretsmester, St. Peter ,har lovet å holde skjema til fire foran og ingen over og ved siden eller bak, Per Jorsett.

Unnskyld, det er mange av oss som henter fram de gode minnene fra hjernebankens innerste hvelv. De om rundetider, fatter, mamma skrur opp radioen, han klarer det!, snø på fjernsynet og annet flimmer. Runde etter runde på «En sirkel is» som Jan Erik Vold så fordømt presis kalte sin fabelaktige diktsamling i 1993.

Vi lyser fred over Jorsetts stemme og minne, skrur kanskje på et blinkende flomlys med linjer fra den femte S-en, nestor Vold:

Det finnes en jubel

i himmelen. Skøytegudene

hører den. Skøyteløperne hører den. Skøytepublikum hører

den. Men den fester seg ikke

på skjermen.