Rundspilt og ydmyket

Norge ble rundspilt og ydmyket av Brasil i fotball-VM onsdag. 4-1 til brasilianerne var helt rettferdig.

- Et lag med mange ansikter, sa landslagssjef Åge Steen om brasilianerne før kampen. Onsdag viste de fram et ansikt som skremte de norske i den grad at de glemte det meste de har lært om fotball.

Norge leverte en forferdelig første drøye halvtime og havnet to mål under da Daniela scoret etter et soloraid og Rosana nikket inn et frispark.

Marianne Pettersen skapte nytt håp da hun rett før pause reduserte til 1-2 med sitt 65. landslagsmål, som plasserer henne alene på toppen av lista over Norges landslags måljegere gjennom alle tider. Men det ble eneste norske gledesøyeblikk.

Etter at Norge yppet seg i slutten av 1. omgang og begynnelsen av 2. omgang, scoret Brasil to ganger til ved stjernene Marta og Katia.

Etter 30 kamper i VM- og OL-sluttspill har bare Kina (5-0 i 1999 og 4-0 i 1991) påført Norge mer sviende tap enn det Brasil var ansvarlig for på RFK Stadium - som tidligere har vært litt av en norsk lykkearena.

Trøsten er at Norge har skuffet mot Brasil tidlig i to andre mesterskap. Begge ganger ble det revansj og norsk medalje senere i turneringen: Norge slo Brasil i semifinalen på vei mot gull i prøve-VM i 1988 (etter tap i gruppespillet), og i bronsekampen i OL i 1996 (etter 2-2 i gruppespillet).

Norge har fortsatt alle sjanser til å gå videre i VM, men må nå ha mye hjelp for å kunne greie gruppeseieren og unngå et sannsynlig møte med USA allerede i kvartfinalen. Med spill som onsdag har de norske lite å hente mot amerikanerne.

Fæl start

Det åpnet som den kanskje dårligste kampen kvinnelandslaget har prestert. Spillerne lovet å senke skuldrene etter seieren i åpningskampen, men kom på banen med skuldrene i høyde med ørene og ble overrumplet av et angrepsvillig brasiliansk lag.

Brasil startet med de samme 11 som møtte Sør-Korea i åpningskampen, men var langt mer angrepsvillige og utfordret Norge både med lange framspill, kvikke kombinasjoner og soloraid på kjappe føtter.

Den første drøye halvtimen hadde Norge bare en sjanse, da Bente Nordby i det 7. minutt spilte langt ut, Anita Rapp stusset og Dagny Mellgren løp fra sin oppasser og skjøt i steget. Keeper reddet så vidt.

Brasil etablerte et konstant press mot et norsk lag som ikke greide å sette sammen flere enn to pasninger før de mistet ballen. En dommer som før pause ikke tillot noen form for kroppskontakt (i 2. omgang tillot hun alt) hjalp heller ikke de norske. I det 26. minutt raidet midtbanespilleren Daniela over halve banen, med Pettersen på skulderen, før hun avsluttet med et hardt skudd i hjørnet.

Fire minutter senere burde det stått 0-2. Renata Costa fikk drømmetreff fra langt hold, ballen traff tverrliggeren helt oppe i krysset, og en stresset Gunhild Følstad sparket returen ut av Nordbys faste grep. Ballen havnet i mål, men dommeren annullerte feilaktig for angrep på keeper.

Dødballmål

Nordby hadde allerede tatt en pause for å knytte skolissene, og hun brukte mer tid da hun etter 34 minutter byttet sko. Det hjalp henne ikke i det 37. minutt, da Brit Sandaune pådro seg et unødig frispark på siden. Daniela la inn, og Norges defensive dødballtrening ga ingen uttelling da Rosana holdt Anita Rapp unna og doblet ledelsen med hodet.

Da våknet Norge omsider. Laget la om til 4-5-1 ved å flytte ned kantene, og greide omsider å etablere et eget spill. Akkurat idet klokka passerte 45 minutter kom belønningen, da Sandaunes langpasning ble stanget i mål av Pettersen mellom to brasilianske stoppere.

Norge gikk sterkt ut i 2. omgang og skapte flere store muligheter de første minuttene, men så sluknet laget. I det 59. minutt punkterte Brasil kampen da Nordby ga retur på Maycons skudd, og 17-årige Marta trædde returen mellom flere norske spillere og i mål til sin 17. scoring på bare sju landskamper.

I det 68. minutt ble kvelden helsvart for de norske da Katias nikk på innlegg fra venstre traff Sandaune i ansiktet og lurte Nordby. Dermed sto det 4-1. Heldigvis stoppet det der.

Etter Frankrikes 1-0 over Sør-Korea er alt åpent i gruppa. Norge kan gå videre med tap mot Sør-Korea, men kan også bli utslått med seier. Det blir spennende dager.

NTB

2 - 0: Brasilianerne feirer sitt, og kampens andre mål, mens Solveig Gulbrandsen (t.v.) er langt fra fornøyd.