Rundspilte erkefienden

ØSTFOLDHALLEN (Dagbladet): Vålerenga- Lillestrøm 3- 0. Pascal Simpson og Bjørn Viljugrein frontet gjengen som i går knuste og ydmyket erkefienden Lillestrøm. Seieren burde vært dobbelt så stor. For nå spiller Vålerenga som Rosenborg.

- Jeg håper vi ender på øvre halvdel av tabellen, sier midtbanemotor Bjørn Viljugrein. I 1997 var 30-åringen innom Drillos. I fjor gikk han skadd hele sesongen. Innsatsen i Tippeligaen begrenset seg til 13 minutter mot Odd. Nå er han tilbake som stabilisator og ballvinner på Engas midtbane. Og denne sesongen for en lagdel som får lov av treneren til å låne ballen - hele tida. I går var LSKs sentralduo Magnus Kihlberg og Runar Kristinsson sjanseløse mot Viljugrein og Bjørn Arild Levernes.

- Jeg trives veldig godt i denne rollen, sier Viljugrein.

Bortkastet tid

Under Vidar Davidsen i 1997 så Viljugrein konturene av et lag som på sikt burde utnyttet egne kvaliteter til å nærme seg topplagene i Norge. Under Lars Tjærnås og Drillo i 1998 og 1999 ble de lettbeinte teknikerne på midtbanen redusert til løpegutter på jakt etter langballer som fløy for langt. Sjansene kom til etter tilfeldigheter. Frustrasjonen i spillergruppa steg. Men det var da.

- I år har vi spilt inn en offensiv spillestil. Det er lettere å løpe når man har ballen av og til, sier Viljugrein.

Riktignok har Vålerenga tapt tre av seks kamper siden nyttår. Men spillerne har beholdt humøret. Fordi de føler seg som del av noe de liker.

- Ikke bunnlag

I går ga det seg utslag i opprullinger langs kantene, hissige gjennombrudd, sjanser aleine med keeper (ikke mange slike i fjor ...) og etter hvert - en fullstendig utspilt motstander. Enga vant sjansestatistikken 11- 3.

- Vålerenga var gode i dag. De er ikke noe bunnlag i år, spår LSK-kaptein Torgeir Bjarmann.

- Det er 100 prosent morsommere å spille i år enn de to siste sesongene, sier Espen Musæus, mannen bak 1- 0 etter 70 minutter.

Men mannen bak jubelen - trener Tom Nordlie - fikk ikke sett noe av det.

Trener mer

- Jeg er hjemme med diaré og oppkast. Fikk noen tabletter mot stiv nakke, og fikk dette isteden, sier Nordlie til Dagbladet.

Men det er han og hjelpetrener Geir Bakke som får æren for at Vålerenga nå har begynt å spille fotball igjen. Blant annet er de ukentlige treningsdosene økt fra sju til elleve timer med ball fra i fjor vinter.

- Vi er mye bedre trent, sier Musæus.

Trener Tom Nordli ser imidlertid ingen grunn til å ta av.

- Realistisk sett kommer ikke Vålerenga til å føre mange kamper i Tippeligaen. Stabiliteten er den store utfordringen, sier han.

  • Tydeligvis har Nordlie klart å prente inne ydmykhet som en dyd i spillergruppa. Dagbladet spurte sju spillere om de kunne garantere at Vålerenga ikke blir et bunnlag i år.

Ingen torte.

sindre.halkjelsvik@dagbladet.no

OVERKJØRSEL: Pascal Simpson og resten av Vålerenga kjørte over Lillestrøm i Østfoldhallen i går.