STJERNESKUDD: Krepin Diatta kan forsvinne fra Sarpsborg om ikke lenge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STJERNESKUDD: Krepin Diatta kan forsvinne fra Sarpsborg om ikke lenge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Mange vil kjøpe Krepin Diatta

Rundt 20 millioner kroner i fortjeneste på en 18-åring som har spilt 361 minutter i Sarpsborg er årets butikk i norsk fotball

I slutten av februar signerte Sarpsborg Krepin Diatta (18) for rundt 500 000 kroner. Nå er han på vei videre for 20 millioner.

Sarpsborg-Haugesund 2-1 (0-1)

SARPSBORG ER INNTIL videre fortsatt Norges beste fotballag, ser ut som det også og vinner sine fotballkamper helt til slutt. Det er en sjelden suksessfaktor. I tillegg jobbes det ekstremt godt med spillerlogistikken. Det er god butikk. Og nå, mens de feirer at Haugesund er slått i det 94. minutt og at det fortsatt er mulig å se ryggen til Rosenborg på tabellen, det er fortsatt bare fem poeng opp, tyder veldig mye på at årets deal i norsk fotball vil bli realisert.

Det forteller alt om Sarpsborg som klubb.

- VI HAR SIGNERT et kjempetalent, sa Sarpsborgs sportssjef Thomas Berntsen da den 18 år gamle senegaleseren Krépin Diatta ble Sarpsborg-spiller 26. februar. Etter bare 361 minutter i Eliteserien fordelt på tre starter og sju innhopp er han på vei videre for rundt 20 millioner kroner. Det er, for å si det mildt, ekstremt god butikk.

Det er i tillegg meget godt jobbet at Thomas Berntsen.

25. JUNI SÅ jeg Krépin Diatta spille sin første kamp fra start for Sarpsborg 08. Det gjorde tilfeldigvis mange utenlandske klubber også. Ikke fordi det gikk gjetord om den unge senegaleseren etter sju korte innhopp i den ikke alt for velrenommerte Eliteserien, men fordi Norge var det eneste stedet det ble spilt ligafotball den helgen. Hvilket betød at de som var på jobb og som ikke hadde oppdrag for sine respektive klubber i U20-EM i Polen hadde tatt turen til Norge.

Alle sammen fikk et lite sjokk.

DET VAR ELLEVE utenlandske klubber på Sarpsborg stadion den søndagskvelden i juni. Dagen før hadde de sett Ghayas Zahid for Vålerenga mot Lillestrøm. Til Sarpsborg dro de fleste av dem for å sjekke ut om Sigurd Rosted hadde tatt de stegene som landslagsplassen tilsa, og for å få bekreftet det de visste fra før rundt Anders Trondsen. Men Krépin Diatta var de ikke forberedt på selv om han spilte gode kamper for Senegal U20 før han kom til Norge.

Hadde de visst hvem han var, hvor god han er og hvilket potensial gutten har ville ikke Sarpsborg kunne hentet ham for en halv million.

Men det visste de ikke.

De hadde ikke gjort jobben sin som Thomas Berntsen.

NÅ VET DE det og nå er interessen der. Ikke nødvendigvis fordi han er klar for en liga veldig mye bedre enn den norske, men fordi det er nå toget går. Krépin Diatta er av typen spillere ingen ville gå glipp av. Og speidere jeg har snakket med sier at summen som er nevnt fra Sarpsborg ligger i området 20 millioner kroner.

For mange klubber er det småpenger.

For like mange det er verre å gå glipp av en potensiell stjerne, enn å bruke 20 millioner på på et kanskje-prosjekt som ser ekstremt bra ut.

SIDEN SIST SARPSBORG møtte Haugesund i slutten av mai (0–0) har Haugesund vært det store formlaget i Eliteserien. FKH var juni måneds store lag, tapte ikke en kamp og vant 13 av 15 poeng. Men på Sarpsborg stadion ble de rundspilt, fikk ledelsen på et selvmål og var heldige som slapp unna med 2–1 selv om seiersmålet til Ole Jørgen Halvorsen – for øvrig et av årets vakreste prosjektiler – kom på kampens nest siste spark på ballen.

Så mye bedre var Norges nest beste fotballag.