Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rune Bratseth fikk hjerneslag

- Reagerte fort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere landslagskaptein og Viasats fotballekspert Rune Bratseth (55) forteller til at han for 26 dager siden fikk hjerneslag. Etter å ha vært ute på en joggetur, gjorde 55-åringen seg klar til å se på skiskytter-VM på tv.

Da Bratseth skulle ut på kjøkkenet kjente han imidlertid at noe var galt med armen. I ettertid har han fått forklart at han hadde mistet følelsen i huden. Like etterpå begynte han også å kjenne strålesmerter fra halsen og opp mot hodet. Det fikk ham til å ringe sønnen umiddelbart og be ham kontakte ambulansepersonell.

- Undersøkelsene av hjertet virket helt greit. Også i ambulansen gikk det fint. Det så ålreit ut. Etter en del flere undersøkelser slo de fast at det hadde gått en plakkbit fra hovedpulsåra i halsen opp til hodet som hadde ført til den bittelille saken som jeg kjente, sier Bratseth i et intervju med Viasat.

Det var viasport.no som omtalte saken først.

- Var bekymret Den tidligere landslagskjempen har vært engasjert hos Viasat i en årrekke og vært en del av kanalens Champions League. Et arr på halsen fra operasjonen er den eneste synlige forskjellen på den tidligere RBK- og Werder Bremen-spilleren.

Sportssjef i Viasat Sport Norge og MTG, Stian Aune Kleppo, forteller at han var urolig da han tidlig fikk beskjeden om Bratseths slag. 

- Jeg har vært i dialog med Rune under hele prosessen. Vi var bekymret en god stund, men vi har hatt bra dialog med Rune og familien. Jeg har følt meg trygg på at han har fått den hjelpen han skulle. Han har vært under kyndig behandling av legene på St. Olavs Hospital, og vi er veldig glad for at det har gått så bra som det har gjort, sier Kleppo til Dagbladet. 

MÅTTE OPERERE: Rune Bratseth måtte gjennom en operasjon i halsen. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE OPERERE: Rune Bratseth måtte gjennom en operasjon i halsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er godt at han er tilbake på beina og i studio allerede nå. Da jeg pratet med Rune sist uke, var han veldig klar på at han skulle tilbake på jobb igjen i kveld. Det følte han seg klar for, forteller Kleppo.

- Huden forsvant I et over seks minutter langt intervju som ble publisert i ettermiddag forteller Bratseth om dramaet han opplevde i starten av mars:

- Sist jeg var her (i Viasats studio) var 9. mars. Den 10. kom jeg hjem. Det var en flott dag i Trøndelag. Så da tok jeg meg en tur ut på ski. Det var ikke en lang tur. Jeg følte meg ikke i sånn kjempeform. Jeg dro hjem igjen. Jeg hadde tenkt og se skiskytter-VM. Jeg hadde dusja og ordna meg, så skulle jeg bare ut på kjøkkenet. Da jeg sto der, sto jeg og så på hånda mi og følte at det var noe som ikke stemte. I ettertid vet jeg at det var følelsen i huden som forsvant, sier Bratseth.

Han forteller videre:

- Hadde det bare vært det, tror jeg ikke jeg hadde reagert sånn på det, for det gikk fort over. Men så fikk jeg en stråling oppover halsen. En kompis som hadde hjerteinfarkt i jula snakket om stråling opp på begge sidene av halsen. Så det var ikke tvil om at jeg tenkte litt i den retning da det skjedde. Det svartnet litt for meg, sier den tidligere Werder Bremen-spilleren.

Tilbake i studio Bratseth er likevel tilbake i kanalens Champions League-sending i kveld.

- Jeg ble svimmel, men det pågikk bare i 10-15 sekunder. Men jeg var hjemme alene, og tenkte at jeg måtte agere. Kanskje besvimer jeg nå. Kanskje er det alvorlig. Jeg må sørge for at jeg får hjelp. Så jeg ringte sønnen min som jeg nettopp hadde vært i kontakt med og ba ham ringe 113. For jeg var ikke i form, sier Bratseth.

Den tidligere Rosenborg-stopperen forteller så at han skiftet, låste opp ytterdøra, satt seg i stolen og ventet.

PROFIL: Rune Bratseth i Werder Bremen. Dette bildet er fra 1989.

Foto: Svein E. Furulund / Aftenposten
PROFIL: Rune Bratseth i Werder Bremen. Dette bildet er fra 1989. Foto: Svein E. Furulund / Aftenposten Vis mer

- De kom og brakte meg til sykehus. Jeg har ikke hatt noe problem i ettertid, ikke noen mén, ikke noe med språket eller noen ting. Jeg har følt meg 100 prosent frisk, egentlig. Men likevel, da. Jeg fikk nesten sjokk da jeg hørte det var i kategorien slag. Jeg føler jo ikke at jeg er i den kategorien, men sånn er det nå. Og når det ikke ble noe skade av det, har jeg vært ekstremt heldig for jeg skjønner jo at det kunne godt mye verre, sier Bratseth.

I kveldens Champions League-kvartfinaler møtes Bayern München - Benfica, og Atletico Madrid - Barcelona.

Bratseth er styremedlem i Rosenborg BK. Styreleder Ivar Koteng sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere saken.

Rune Bratseth spilte i Rosenborg fra 1983 til 1986, og i Werder Bremen fra 1987 til 1994. Han spilte 60 landskamper for Norge.