Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Rune Hauge får 30 millioner for TV-salget av Tippeligaen

Slik er den hemmelige avtalen.

FÅR GODT BETALT: Rune Hauge er sikret flere titalls millioner for arbeidet med salget av tv-rettighetene. Foto: NTB Scanpix
FÅR GODT BETALT: Rune Hauge er sikret flere titalls millioner for arbeidet med salget av tv-rettighetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): For ett år siden ble Rune Hauge hyret inn av Fotball Media for å bistå i salget av tv-rettighetene for Tippeligaen og Obos-ligaen.

I dag ble de solgt for 2,4 milliarder kroner til amerikansk-eide SBS Discovery. Hauges firma, Profile Media, har gjennom hele prosessen hatt en viktig rolle og bidratt til den historisk høye summen.

Det har vært ukjent hvor mye Hauge ville honoreres for arbeidet, men nå kan Dagbladet avsløre at forretningsmannen blir belønnet med rundt 30 millioner kroner for jobben. Det er 70 millioner mindre enn da han sto bak den berømte «Fotballmilliarden» i 2005.

Todelt avtale Hauge har skrevet en konfidensiell avtale med Fotball Media, men Dagbladet får opplyst at den innebærer at firmaet hans får betalt tre millioner kroner for hvert av tv-avtalens seks år.

Det blir totalt 18 millioner. I tillegg kan Profile Media dra inn ytterligere 15 millioner, avhengig av hvor store kommersielle inntekter som tilkommer samarbeidspartnerne Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og Fotball Media i samme periode.

Til sammen kan summen utgjøre drøyt 30 millioner kroner over en seksårsperiode.

Langvarig arbeid Det innebærer at Profile Media vil fortsette å jobbe for NFF, NTF og Fotball Media i årene som kommer. Det er heller ikke satt noen endelig sluttdato for når samarbeidet eventuelt skal opphøre.

Generalsekretær i NFF, styremedlem i Fotball Media og medlem av forhandlingsutvalget som arbeidet med salget av tv-rettighetene, Kjetil Siem, forteller at han har skrevet under på en taushetsplikt som gjør at han ikke kan kommentere honoraret til Hauge og hans selskap.

Siem bekrefter imidlertid at avtalen inneholder både en fast sum og en som er bonusbasert.

- Profile Media får en fastpris som blant annet skal inkludere alle juridiske utgifter, hjelp med anbudsdokumentet og arbeid med rapporter som vi kan bestille. De har for eksempel hatt tre advokater som har bistått oss i disse forhandlingene. For dette får de en edruelig gasje som er veldig mye mindre enn det folk gjerne har lyst til å tro, sier Siem til Dagbladet.

- I tillegg har de en mulig bonus som er avhengig av totaliteten på blant annet kommersielle avtaler i framtida. Den har et tak, men hvor mye den vil lande på, vet jeg ikke nå, legger han til.

- Fotballen tar ingen risiko I møte med Dagbladet tidligere i dag ønsket ikke Hauge å svare på hvor mye han tjener på sin egen avtale, men hevdet at arbeidsgiveren ikke hadde tatt noen form for risiko.

- Man blir klok av skade. Fotballen har ikke tatt noen risiko i denne avtalen. Sist gang ble man nærmest pålagt en avtale om stigende provisjon og da det så gikk gjennom taket, så gikk det ordentlig gjennom taket. Det har vært noen runder siden sist jeg var med, men det jeg kan si nå er at det ikke har vært noen risiko for noen, sa Hauge til Dagbladet.

Avtroppende fotballpresident Yngve Hallén ønsket samtidig heller ikke å gå i detaljer på hvor mye Hauge får betalt.

- Han får betalt for jobben han gjør. Det er en fast konsulentavtale. Det kan hende han får litt mer hvis vi ser at verdien øker framover. Når det er sagt, så vet vi ikke hvor mye han får betalt utover, sa Hallén til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media