FERDIG: Skihopperen Rune Velta legger opp med umiddelbar virkning. Video: NTB Scanpix Vis mer

Rune Velta legger opp

Har mistet motivasjonen.

(Dagbladet/NTB): Verdensmester Rune Velta legger opp med umiddelbar virkning. Det bekrefter skihopperen overfor NTB.

- Jeg har mistet motivasjonen, sier Velta.

Velta ble verdensmester i normalbakken under ski-VM i Falun i 2015. Etterpå har han slitt tungt resultatmessig.

- Det er på tide. Jeg har ikke den motivasjonen lenger som må til for at jeg skal nå det nivået jeg ønsker å være på, nemlig i verdenstoppen. Da er det riktig å gå videre, sier 27-åringen.

For en liten måned siden sa Velta at han «ikke hadde noen intensjoner om å gi seg».

- Jeg sa det mest for å få mest mulig ro til å ta denne avgjørelsen uten at noen andre skulle påvirke beslutningen. Det er en avgjørelse jeg har tatt alene, men jeg trengte ro til å ta et valg jeg kan stå for. Nå er det klart at jeg er ferdig som skihopper. Det er godt å ta avgjørelsen, selv om det satt langt inne, sier Velta til NTB.

Nok er nok

27-åringen har tatt fem VM-medaljer, hvorav fire under verdensmesterskapet i Falun.

- Jeg er ferdig med livet som toppidrettsutøver. Jeg har ikke sulten til å fortsette med trening og 100 prosent fokus på skihopping, sier den regjerende verdensmesteren.

Verken norsk hoppuke, VM eller OL i 2018 var nok til å holde motivasjonen oppe.

Velta avviser at formsvikten og resultatnedturen etter triumfen i Sverige ble for stor.

- Jeg føler det ikke sånn. Det er motivasjonen til å fighte for å være verdens beste i hoppbakken som ble borte, sier Velta.

- Trist

Landslagssjef Alexander Stöckl er glad for at Rune Velta ikke forsvinner fra hoppsporten, selv om verdensmesteren har bestemt seg for å legge opp.

- Det er trist, men det er noe man bare må akseptere. Jeg er sikker på at han har tenkt lenge og at det var ikke lett å ta en slik avgjørelse, sier Stöckl til NTB.

Treneren ser ikke på avgjørelsen som en stor karriereskuffelse.

- Men jeg er lei meg på Runes vegne for at han ikke klarte å fortsette på det nivået han var på i VM-sesongen. Jeg håper at hans minne på Falun gjør han stolt og at han vet at han som sagt tok ut alt han hadde i seg. Det skal han ta med videre i livet sitt, mener suksesstreneren.

Opplevd mye

Velta tok sølv i VM i skiflyging i Vikersund i 2012. Det var hans store gjennombrudd. Under Falun-VM ble det gull i normalbakken og lagkonkurransen, sølv i den kjønnsblandede laghoppingen og bronse i storbakken.

- Det som skjedde i VM var fantastisk. Fire medaljer i VM er vanskelig å matche. Så ble han verdensmester på hjemmebane, før det plutselig ble bråbrems, sier tidligere NRK-kommentator Arne Scheie til Dagbladet.

- Det er trist at en så fantastisk karriere avsluttes på den måten, mener Scheie.

Rune Velta ble vraket etter marerittsesongen i fjor. Selv ikke på et utvidet A-landslag fikk Lommedalen-hopperen plass av landslagssjef Alexander Stöckl.

- Jeg syns det er en klok avgjørelse av Velta. Det er veldig tungt å gå fra å være i toppen til å ikke være blant de 50 beste i Norge en gang, sier Scheie, som sier dette om A-lagsvrakingen:

- Det tror jeg han aksepterer. Har du ikke resultater kan du ikke hvile på det du har gjort tidligere. Han har nok funnet ut at det bare er å komme seg på idrettshøgskolen, sier Scheie.

Idrettsstudier

På spørsmål fra NTB om han burde gitt seg etter suksessesongen, svarer Rune Velta:

- Nei, jeg burde ikke det. Jeg trengte forrige sesong på å finne ut hvordan ståa er. Jeg var aldri nær å gi meg i fjor. Jeg hadde ingen planer om det da. Men etter hvert merket jeg det mer og mer. Og nå i sommer gikk det opp et lys for meg. Jeg er ikke så motivert at jeg klarer å gi alt.

I august starter Lommedalen-hopperen på idrettsstudier.

- Jeg har veldig lyst til å jobbe med skihopping. Forhåpentlig finner jeg en rolle rundt det som passer meg bedre enn å være hopper. Jeg sikter mot å bli trener, for hopp er fortsatt lidenskapen min. Jeg skal aldri si at jeg ikke tar comeback, men akkurat nå kjennes det lite trolig å gjøre som Anders Jacobsen gjorde, sier Velta til NTB.