Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RUSADA: - En tragedie for rene utøvere

Sjefen for Russlands antidopingbyrå, Jurij Ganus, sier enkelte utøvere vurderer å forlate Russland for å få konkurrere etter WADAs utestengelse.

FORVENTET: Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) sier de forventet straffen de mandag ble gitt av WADA (Verdens antidopingbyrå) Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix
FORVENTET: Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) sier de forventet straffen de mandag ble gitt av WADA (Verdens antidopingbyrå) Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix Vis mer

Mandag ble Russland utestengt fra globale idrettsmesterskap de neste fire årene på grunn av landets dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Russland har mulighet til å anke avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men Ganus har liten tro på at en anke vil føre fram.

- Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sier Ganus til AFP og snakker om alle russiske utøvere som faktisk er rene.

Han forteller at enkelte utøvere vurderer å forlate Russland, eller med andre ord konkurrere for andre nasjoner.

Ikke overraskende

Selve WADA-avgjørelsen kom ikke overraskende på det russiske antidopingbyrået RUSADA.

- Avgjørelsen fra WADA er forventet. Jeg er ikke overrasket over at den var enstemmig, sier viseadministrerende direktør Margarita Pakjnotskaja i RUSADA.

- Så vidt jeg vet var det ingen av ekspertkomiteens medlemmer som tok Russland i forsvar, sier hun til nyhetsbyrået TASS.

Mandagens beslutning fra Verdens antidopingbyrå (WADA) var i tråd med innstillingen fra byråets uavhengige regeletterlevelseskomité (CRC). Komiteen mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.

Vil anke

Som følge av utestengelsen får Russland ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal derimot kunne delta som «nøytrale utøvere».

RUSADA-styret skal møtes 19. desember for å avgjøre hvordan de vil gå videre i saken, det vil si om avgjørelsen skal ankes eller ikke. Ifølge den tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova, som nå sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset, vil WADAs avgjørelse trolig bli anket til CAS.

- Jeg er 100 prosent sikker på at Russland vil anke, fordi vi må forsvare våre utøvere, sier Zjurova.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media