VIL PRØVE PÅ NYTT. Kristian Lunde var en profilert og talentfull travkusk, men forsvant i rus. Nå ønsker han å forsøke igjen, men støter på problemer i DNT. Foto: Facebook privat.
VIL PRØVE PÅ NYTT. Kristian Lunde var en profilert og talentfull travkusk, men forsvant i rus. Nå ønsker han å forsøke igjen, men støter på problemer i DNT. Foto: Facebook privat.Vis mer

Rusfri travkusk: - NOKAS-raner og drapsmann ønskes velkommen, men jeg får ingen ny sjanse

Tidligere sulkytalent stevner DNT for å få tilbake lisensen.

(Dagbladet): Kristian Lunde var et stort kusketalent i norsk travsport.

Så tok rusen ham.

Nå ønsker han å ta igjen det forsømte og få en ny sjanse som travkusk.

Han har ikke kjørt totalisatorløp siden 2010.

Det året kjørte han 103 løp og vant 15 av dem. Han kjørte inn til andreplass ti ganger og fikk ni tredje plasser. Altså var han på trippelen i 35 prosent av løpene.

En bemerkelsesverdig høy prosentandel.

Rusen Men så forsvant Kristian Lunde.

- Jeg fikk personlige problemer, og jeg ruset meg, forteller Kristian Lunde til Dagbladet.

Han fikk en seriedom for vinningforbrytelser samt et tilfelle av kjøring i påvirket tilstand og sonet et år i fengsel fra 14. mai 2013.

Fem år etter ønsker han å gjøre comeback i løpsbanen. Han kjørte sitt siste totalisatorløp bak hesten Chakira Arvells på Sørlandet Travpark 12. september 2010.

- Han er rusfri og har legeerklæring på dette, forteller hans advokat Nils Christian Nordhus til Dagbladet.

Kristian Lunde er under medisinering.

- Det er riktig at han går på medisiner. Men i følge legeerklæringen er han ikke under sterkere medisinering enn at det hadde vært forsvarlig å tillate ham bilkjøring. Det mener vi er grunnlag god nok for at han også kan kjøre travløp, sier Nordhus.

Advokaten forteller at Lunde har sagt seg villig til å underlegge seg et kontrollregime med uanmeldte besøk for urinprøver.

I et år har Lunde forsøkt å få muligheten til å gjennomføre et begrenset lisenskurs, som er forutsetningen for å ta ut ny lisens som travkusk.

Ventet på svar - Vi har forsøkt å få et svar i månedsvis fra Det Norske Travselskap. Nordhus har skrevet et stort antall mail som ikke er blitt besvart, sier Lunde.

Dette bekrefter advokat Nordhus.

- Enten ble ikke mailene besvart i det hele tatt, eller så tok det svært lang tid å få et svar.

Han mener dette er uvanlig praksis mellom to parter og preget av useriøsitet.

Nordhus har stevnet DNT for namsretten for sin klient.

- Dette er noe jeg slett ikke har ønsket. Men noe måtte jeg gjøre, sier Kristian Lunde.

Og han fortsetter:

- Jeg følte at jeg ikke kom noen vei. Vi har vært i møter med DNT, og da har det virket ganske positivt. Men så har det blitt helt stille igjen.

Sports og lisensansvarlig Hanne Sæbø i DNT har deltatt på møtene.

Onsdag møtes partene igjen, men denne gang i retten.

DNT svarte mandag via sin advokat Gunnar Kaspersen at det ikke er aktuelt å tillate Kristian Lunde å delta på et lisenskurs 22. mai.

- Jeg fikk beskjed mandag at det kan tas opp til ny vurdering til et kommende lisenskurs i august. Om jeg holder meg rusfri. Og om det er nok deltakere til å avholde et kurs, forteller Kristian Lunde.

Han ser på det som en trenering av saken.

Nokas-dømt - Jeg synes det er svært merkelig og vanskelig når en NOKAS-raner som er drapsmann får lisens på direkten. Men jeg får ingen ny sjanse av DNT, sier Kristian Lunde.

I februar skrev Østlendingen at Kjell Allrich Schumann satser på travsporten etter at han ble løslatt.

Han har søkt om og fått tildelt lisens for å trene egne hester av DNT, skrev Glomdalen i april.

Her fortalte Schumann at han også skal gjennomgå B-trenerkurs i mai, som medfører at han også kan trene hester for andre.

Advokat Nordhus har følgende kommentar til dette:

- Jeg kjenner ikke saken til Schumann. Men i utgangspunktet er jeg av den oppfatning at alle som oppfyller kravene, skal ønskes velkommen. Samtidig ser jeg hva Kristian Lunde framhever. Det fortoner seg ganske merkelig. Og jeg mener at Kristian Lunde blir behandlet urettferdig, sier Nordhus.

Men han legger til:

- Kristian Lunde er under politietterforskning etter to episoder med bil og tilknyttet promille. Men uansett utfall her har det lite med travsport å gjøre. Og det er andre tilfeller og lignende episoder som ikke har medført konsekvenser for andre. Jeg tror det går prestisje i denne saken nå, sier Nils Chr. Nordhus.

Han konstaterer:

- Jeg mener vi har en god sak i namsretten. Og jeg går ut fra at Kristian Lunde sitter på skolebenken på lisenskurs fredag 22. mai allerede.

Ingen kommentar Advokat Gunnar Kaspersen hadde ingen kommentar til Dagbladet om mailen han har oversendt Nordhus med begrunnelsen fra generalsekretær Rune Gustavsen i DNT om ikke å tillate Kristian Lunde adgang til lisenskurs.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kontakt med Rune Gustavsen og Hanne Sæbø.

Begrunnelsen til DNT skal være Kristian Lundes historikk og rusproblematikk.

- Jeg har ryddet opp i alt det økonomiske. Og jeg ruset meg aldri i forkant av et løp, påstår Kristian Lunde.

TRAVTRENER. Drapsdømte Kjell Allrich Schumann satser på et liv i travsporten etter løslatelsen etter NOKAS-dommen. Her er han i samtale med sin forsvarer Fredrik Schøne Brodwall under behandlingen av prøveløslatelsen i 2013. Foto: NTB/Scanpix.
TRAVTRENER. Drapsdømte Kjell Allrich Schumann satser på et liv i travsporten etter løslatelsen etter NOKAS-dommen. Her er han i samtale med sin forsvarer Fredrik Schøne Brodwall under behandlingen av prøveløslatelsen i 2013. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer