Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Messi VM 2018

Rusler mot total VM-fiasko. Ingen løper mindre enn ham

Denne utgaven av Argentina er for svak til å klare seg uten normal innsats fra verdens beste spiller.

HÅPLØST: Lionel Messi bare ruslet rundt mot Kroatia på en kveld der Argentina kom farlig nær VM-exit. FOTO; Reuters/Matthew Childs
HÅPLØST: Lionel Messi bare ruslet rundt mot Kroatia på en kveld der Argentina kom farlig nær VM-exit. FOTO; Reuters/Matthew Childs Vis mer

ARGENTINA - KROATIA 0 - 3. Nei; Lionel Messis fotballkunst skal fortsatt slippe å bli målt med i hvor mange meter han løper eller hvor ofte han spurter. Likevel speiler de tallene det bildet som begynner å tegne seg av verdens beste spiller. Han som dessverre aldri vinner noe verdensmesterskap denne sommeren.

For spillet og tapet mot Kroatia levner ingen tvil:

  • Argentina i denne utgaven trenger en Messi som sprer mirakler og fotballglede.

Men det gjør han ikke.

Messi bare går, og knapt nok det engang. Hadde Argentinas trenerJorge Sampaoli i sine hvileløse steg foran innbytterbenken hatt den samme datachippen festet til ankelen sin, ville han lett gått inn flere kilometer enn lagkapteinen denne kvelden.

For i dette verdensmesterskapet driver den beste spilleren bare og rusler midt på banen.

HVORFOR Lionel Messi verken løper eller hygger seg, er dette mesterskapet største spørsmål. Det er jo ikke spilleren det er noe i veien med. Det er lysten.

Dette var enda en kveld der Lionels fotballverden fra utsida så like nitrist ut som hovedpersonen selv mens lagkameratene før kampen bruste i takt med nasjonalhymnen. Da virket Lionel Messi; sportens mest spektakulære spiller gjennom alle tider, bare plaget. Han så ned og strøk seg over pannen mens resten av laget sang.

Tolkning av slike nærbilder er selvsagt meningsløs amatørpsykologi, men nå er det menigløsheten som smitter. Argentina har fortsatt en teoretisk mulighet til å komme videre i turneringen, men hva skal de komme med når den som kan desidert mest vil minst?

FOR om laget skal reise seg etter denne fiaskoen må Lionel Messi bevege seg mer og fortere. Det var der det sviktet allerede i åpningskampen mot Island. I sin frie rolle lå Messi mest i laveste intensitetssone (0 til 7 km/t). Hans 82 prosent i ro eller i labert tempo var markant under snittet selv på et argentinsk lag uten så stor bevegelighet.

Og den avslørende statistikken stopper ikke der:

  • I åpningskampene var det ingen utespiller i hele mesterskapet som beveget seg mindre enn Lionel Messi.

Den tydeligste svakheten var likevel mangel på sprinter. Messi hadde bare 17 av dem totalt. Snittet på laget lå på 26.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Programleder: Øyvind Godø Video: Dagbladet TV Vis mer Vis mer

DET forklarer kanskje litt av hvorfor Messi fikk en langt svakere åpningskamp enn for eksempel Ronaldo. For Ronaldo løp mot Spania. Mer enn lagkamerateene sine, og fort nok til å skape situasjonene som ga tre mål:

  • Cristiano Ronaldo spurtet 30 ganger; altså nesten dobbelt så ofte som Messi.

Det syntes.

OG nå er ruslingen blitt en dårlig vane.

Førsteomgangen til Messi mot Kroatia fortsatte på samme uengasjerte vis. Jo; han hadde et par løp i bakrom og til og med et tilnærmet returløp for i gammel Barcelona-vane å dekke opp Real Madrids Luka Modric. Men det ble på langt nær nok for å skape et jevnere offensivt trykk for et argentinsk lag som mest av alt framstår urytmisk.

Kanskje var det ikke tilfeldig at Messi ble stående tilsynelatende fullstendig uinteressert tjue meter bak da Enzo Perez fikk omgangens største sjanse. Den kom etter et Aguero-raid til dødlinja, og Messi hadde mer enn nok av tid til å komme seg inn i farlig område ved straffefeltet.

Men han kom ikke.

SELV ikke da Kroatia tok ledelsen tidlig i andre omgang på den totalt mislykkete vippen til målmann Willy Caballero, begynte Argentinas landslagskaptein å løpe. Han var borte. Helt borte.

Først nesten ti minutter etter 0 - 1 målet, var det mulig å se noe av Messis ferdigheter.

For de er jo der på samme glitrende vis som da han for et par måneder siden ledet Barcelona til et overlegent seriemesterskap.

ETTERPÅ var Argentinas trener Jorge Sampaoli sympatisk nok bare opptatt av å skjerme stjernen sin:

- Det er den lave standarden på hele laget vårt som tåkelegger Leos brillianse, sa han:

- Lionel blir begrenset fordi resten av mannskapet ikke passer ham som de burde. Som trenere må vi innse denne svakheten og forsøke å fikse den. Jeg er den som virkelig må forstå dette, mente Sampaoli, og har utvilsomt mye rett. Det argentinske landslaget har ikke fått trent inn den finmaskete strukturen som Barcelona og er nølende og stakkato i det offensive spillet sitt .

Men samtidig er ikke fotballen mer komplisert enn at det lønner seg å løpe for å finne de rette svarene. Eller i hvert fall å late som om du bryr deg om det som skjer rundt deg.

KANSKJE er det ikke engang viljen til å ta i som Messi mangler. Bare en eller annen hundre prosent human kobling mellom fotballgenialiteten hans og virkeligheten i et VM der Argentina mest av alt ser ut som om de vil komme seg hjem fortest mulig.

Det er i så fall en høyst menneskelig brist, og vi har liten rett til å forlange stort mer enn all den moroa Lionel Messi har gitt oss i årevis.

Men det er jo litt trist da å se at det nettopp er han som går der ute på banen for seg selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media