Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rusomsorg på anbud

Å kutte ned tilbudet til rusmisbrukerne er å leke med liv.

Helse Sør-Øst ønsker å legge om rusomsorgen i helseregionen. De vil konkurranseutsette virksomheten ved å legge den ut på anbud. Jeg lurer på hva deres motivasjon er for å gjøre nettopp det, men jeg tror jeg vet det: Penger, penger og penger. Ikke fordi menneskene som trenger hjelp for sitt rusmisbruk skal få bedre hjelp og omsorg til å komme seg på beina igjen, og få et forutsigbart og verdig liv. Dessverre er nok ikke omleggingen motivert i det.

Hva har helseministeren å si til denne omleggingen? Ser hun hva som er i ferd med å skje? Her skal altså flere rusmisbrukere gjennomgå behandling på vesentlig kortere tid til en vesentlig kortere tid til en billigere penge. Altså et samlebåndprinsipp.

Jeg er provosert og forarget fordi dette er total mangel på respekt for syke mennesker som så sårt trenger all den tid de kan få for å komme seg på beina igjen. Ikke er det bare mangel på respekt for pasientene, men også mangel på respekt for deres barn, deres fedre og mødre, brødre og søstre.

En rusmisbruker trenger tid, tid og atter tid. Jeg har ikke tro på å gå et «intensivkurs» med det mål å bli rusfri. Rusmisbruket og sykdommen utvikler seg over lang tid, og da tar det lang tid å bli frisk også.

Det er en lang og tøff
kamp som møter en rusmisbruker idet han går inn døra på en behandlingsinstitusjon. Jeg er bekymret over at det velstående Norge ikke har råd til å bygge ut og drive langtidsbehandling for rusmisbrukere. Jeg er bekymret over tankegangen til Helse Sør-Øst.

Penger er viktig det, men liv er viktigere! Noe her i samfunnet skal faktisk koste penger. For all del, det er mye som kan gjøres bedre innenfor en institusjons vegger med hensyn til kvalitet på behandling. Man skal og må tilstrebe effektivitet og kvalitet. Men det må ikke gå på bekostning av tidsfaktoren i dette beinharde løpet for å bli frisk. Å rehabilitere en ryggpasient, en kreftpasient eller en hjertepasient tar den tiden det tar, det! Slik er det med en som er syk på grunn av sin rusavhengighet også. Det tar den tiden det tar, å bli frisk.

Jeg er ikke sikker på om Helse Sør-Øst vet hva som kreves for å bli frisk fra en slik sykdom. Det er det forøvrig mange andre som vet noe om. Alle de som jobber i rusomsorgen rundt omkring vet noe om det, de rusavhengige selv vet noe om det, og deres pårørende vet noe om hvor omfattende, ressurs- og tidkrevende dette faktisk er.

Å kutte ned tilbudet til en så utsatt gruppe er å leke med liv.

Fleksibilitet er helt sentralt i rusomsorg etter min oppfatning. Noen trenger svært lang tid, andre litt kortere. For å lykkes, er det behov å tilpasse fleksible løsninger for hver enkelt pasient. Slik er det i alt helsearbeid. Denne fleksibiliteten er jeg redd blir borte når behandlingstida kortes ned.

MED ERFARING: I november i fjor sto den tidligere kombinertverdensmester Torbjørn «Biri\'n» Løkken fram i SportMagasinet i Dagbladet og fortalte om tida som narkoman og hvordan han kjempet seg ut av rushelvetet. I denne artikkelen kritiserer han helseforetaket som har ansvaret for rusomsorgen der han bor for planene om å konkurranseutsette virksomheten. Foto: HANS ARNE VEDLOG
MED ERFARING: I november i fjor sto den tidligere kombinertverdensmester Torbjørn «Biri\'n» Løkken fram i SportMagasinet i Dagbladet og fortalte om tida som narkoman og hvordan han kjempet seg ut av rushelvetet. I denne artikkelen kritiserer han helseforetaket som har ansvaret for rusomsorgen der han bor for planene om å konkurranseutsette virksomheten. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Man må huske på at når pasienten flytter ut og hjem, må det meste være på plass. Det være seg jobb eller en arbeidspraksis, etablert rusfritt nettverk, egen bolig og ordnet økonomi. Uten at dette er på plass, er veien kort tilbake til rushelvetet. Ofte må pasienten etablere seg på et annet sted enn der han kom fra, for ikke å havne i gammelt og destruktivt miljø. Forut for dette må rusmisbrukeren gjennom en lang og krevende prosess, som handler om å «møte seg selv», bli kjent med seg selv, lære seg å bli ærlig og dessuten lære seg å omgåes andre medmennesker på en ordentlig måte. Å bryte gammelt mønster krever lang tid. Det innebærer for en rusmisbruker å endre holdninger, tankegang, og atferd.

Det går an få til denne endringen, men da må det være tilstrekkelig tid og ro i trygge og forutsigbare rammer.

Den siste fasen i en langtidsbehandling består gjerne i å planlegge «hjemkomsten» og framtida så godt som mulig. «Treningsturer» eller permisjoner hjem er helt naturlig i så måte. Ordne opp i nødvendige praktiske ting likeså. Dette er en sårbar tid som pasienten må gå med små steg, fordi dette handler om mestring. Så er det tiden etter utskriving; Her er et solid ettervern nødvendig. Dette koster også naturligvis penger.

Helse Sør-Øst vil ha mer ut av hver krone. Det måles best ved å se hvor mange mennesker som blir friske, og se hvordan det står til om tre, fem eller ti år med de som har gått igjennom behandling. Det måles ikke ved å se hvor mange mennesker de er villig til å kjøre igjennom et system på kortest mulig tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media