Russer forbløffer: Utestengt for doping, men vant to renn

Det internasjonale skiforbundet FIS tar tak i saken.

UTESTENGT, MEN KONKURRERER:  Maksim Vylegzjanin (foran). Foto: NTB Scanpix
UTESTENGT, MEN KONKURRERER:  Maksim Vylegzjanin (foran). Foto: NTB ScanpixVis mer

Langrennsløperen Maksim Vylegzjanin (34) var blant de seks russerne som ble suspendert fra konkurranser før jul. Årsaken er det som kommer fram i McLaren-rapporten om dopingmistanke i forbindelse med Sotsji-OL i 2014.

Men til tross for suspensjonen, har Maksim Vylegzjanin konkurrert i to nasjonale renn i Russland i januar. Det dreier seg om regionale mesterskap i Udmurtia, drøye hundre mil fra Moskva. Vylegzjanin stakk av med dobbeltseier.

- Det står klart og tydelig i antidopingregelverket vårt at utestengte løpere ikke får delta i noen konkurranser som arrangeres av FIS, nasjonale forbund, klubber eller liknende, sier kommunikasjonssjef i FIS, Jenny Wiedeke, til den svenske avisa Expressen.

GA KLARSIGNAL: Jelena Välbe.   Foto: Tormod Brenna 
GA KLARSIGNAL: Jelena Välbe.   Foto: Tormod Brenna  Vis mer

Det var det russiske nettstedet openski.ru som først omtalte Vylegzjanins deltakelse i de to rennene. Vylegzjanin sier at han tok kontakt med Jelena Välbe, president i det russiske skiforbundet. Hun skal ha gitt klarsignal til deltakelse. Det samme skal Vjateslav Vedenin, som jobber i FIS.

- FIS kommer nå til å ta kontakt med det russiske skiforbundet for å se om de har forstått reglene for utestengelse, sier Wiedeke.

Vylegzjanin risikerer å få forlenget utestengelsen, som foreløpig ikke er tidsbestemt. FIS vil først til bunns i det mistenkte jukset i forbindelse med Sotsji-OL for tre år siden.

Maksim Vylegzjanin tok tre sølvmedaljer. Han fulgte opp med VM-gull i Falun på 30 kilometer året etter.

De seks langrennsløperne som er utestengt er Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Aleksandr Legkov, Jevgenija Sjapovalova, Aleksej Petukhov og Maksim Vylegzjanin.