Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russer slo til i Paris-Nice

Ilnur Zakarin spurtet ned Thomas og Contador.

JEVNT: Ilnur Zakarin kom seg akkurat foran Geraint Thomas på slutten av den sjette etappen i Paris-Nice. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
JEVNT: Ilnur Zakarin kom seg akkurat foran Geraint Thomas på slutten av den sjette etappen i Paris-Nice. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Vis mer

(procycling.no): Etter at den tredje etappen ble kansellert på grunn av snøvær, har de to siste etappene i årets Paris-Nice blitt desto viktigere for sammenlagtfavorittene. 

Favorittene kom samlet inn i bunn av La Madone d'Utelle (15,3 kilometer à 5,7 prosent), den siste av syv kategoriserte stigninger.

Med målgang på toppen var det gode muligheter for å endre mye i sammendraget, etter at sammenlagtleder Michael Matthews allerede måtte slippe på dagens nest siste stigning, Côte Duranus.

Alberto Contador (Tinkoff) angrep snaut seks kilometer før mål, et angrep som førte til at en tetgruppe på fem ryttere ble dannet. Sergio Henao og Geraint Thomas (Sky), Richie Porte (BMC) og Ilnur Zakarin (Katusha) var de fire andre.

Simon Yates (Orica-GreenEdge) kom seg opp til tetgruppen halvannen kilometer før mål. 500 meter senere angrep Richie Porte, uten at australieren maktet å få en luke. Inn på de siste 500 meterne var de fremdeles samlet, utenom Yates.

I avslutningen var Ilnur Zakarin best. Russeren lå bak Geraint Thomas inn på de siste hundre meterne, men kjempet seg forbi de siste 50 meterne. 

 - Jeg har forberedt meg på treningsleir i høyden, så jeg var i god form. Laget var veldig bra, de beskyttet meg i hele dag. Jeg fikk mye hjelp i finalen. Jeg gjorde bare mitt beste i finalen, og det var nok, forklarer Ilnur Zakarin i et intervju vist på Eurosport Player etter etappen. 

Ny sammenlagtleder
Zakarin er nå på andreplass i sammendraget, 15 sekunder bak Geraint Thomas. Briten var godt fornøyd med det etter etappen.

 - Guttene var utrolige i dag, og heldigvis hadde jeg beina også. Da jeg klarte å svare på et par av angrepene til Contador fikk jeg mye selvtillit. Sergio (Henao) var fantastisk. Jeg må virkelig takke ham. Han kunne kjørt inn egne resultater her, men han er fullt dedikert til meg, sier Thomas i seiersintervjuet vist på Eurosport Player.

 - Det var litt skuffende å ikke vinne etappen, det var virkelig jevnt over målstreken. Men det var bra å ta litt tid på Richie (Porte) og Contador, sier Thomas, som er forberedt på en tett kamp om sammenlagtseieren på den avsluttende etappen på søndag.

Alberto Contador er nummer tre i sammendraget, 20 sekunder bak Thomas.

Topp ti på etappen: 
1. Ilnur Zakarin
2. Geraint Thomas s.t
3. Alberto Contador + 1
4. Richie Porte + 7
5. Sergio Henao + 10
6. Simon Yates + 20
7. Rui Costa + 31
8. Romain Bardet s.t
9. Ion Izaguirre s.t
10. Tony Gallopin s.t

Sammenlagt:
1. Geraint Thomas
2. Ilnur Zakarin + 15
3. Alberto Contador + 20
4. Richie Porte + 21
5. Tom Dumoulin + 32
6. Ion Izaguirre + 37
7. Sergio Henao + 39
8. Simon Yates + 44
9. Tony Gallopin + 51
10. Romain Bardet + 1'00

Stake Laengen brøt
Antoine Duchesne (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo Vital), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Cyril Gautier (AG2R), Tsgabu Grmay (Lampre), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Andrew Talansky (Cannondale), Gregory Rast (Trek-Segafredo) og Evaldas Siskevicius (Delko Marseille) var de ni som etter en del kamp innledningsvis kom seg i brudd.

Vegard Stake Laengen uttalte til TV2 før start at han hadde fått grønt lys til å prøve seg i et brudd, men det ble til slutt en dårlig dag for IAM-syklisten. En velt på vei ned fra Côte d'Ascros førte nemlig til at Askerbøringen måtte bryte det franske rittet. 

I likhet med fredagen, var det Duchesne som holdt best i front. Kanadieren imponerte i stigningene, og gjorde nok til at han sikret seg et solid overtak i kampen om klatretrøya. 

Oppmerksom Contador
Tinkoff og Sky gjorde mesteparten av arbeidet i feltet, som var 50 sekunder bak Duchesne snaut tre mil før mål. Med ingen mellom Direct Energie-rytteren og feltet, benyttet Alberto Contador sjansen til å ta to bonussekunder, like før etappens nest siste stigning. 

Duchesne berget seg også først over den nest siste stigningen, Côte Duranus,  20 kilometer før mål. Da var det imidlertid over for kanadieren, som måtte se Sky-toget suse forbi.

I bakken hadde også sammenlagtleder Michael Matthews problemet med tempoet. Australieren måtte slippe, og hadde dermed ingen mulighet til å forsvare ledelsen. 

Sky tok kontroll
Inn i La Madone d'Utelle var Matthews allerede 50 sekunder bak. Det var Sky som satte alle mann frem, og det drepende tempoet sørget for at gruppen ble stadig mindre på vei oppover den 15 kilometer lange stigningen.

Fem kilometer opp i bakken ble det imidlertid et solid temposkifte, da Rafal Majka nærmest satte i gang et opptrekk for Tinkoff-kapteinen Alberto Contador. 

Majka dro også inn i det første virkelige bratte partiet i bakken, seks kilometer før toppen. Da var det fremdeles rundt 15 ryttere i front.

Polakken dro igjen opp farten i front, og 5,8 kilometer før mål tok Contador selv over. Spanjolen angrep umiddelbart, og ristet av seg de fleste av konkurrentene. Da var det kun Sky-syklistene Sergio Henao og Geraint Thomas som klarte å følge Contador, mens fjorårsvinner Richie Porte og Ilnur Zakarin kom seg opp etter én kilometer.

Gruppen bak, med blant andre Romain Bardet og Tom Dumoulin, kom seg nesten opp igjen fire kilometer før mål. Da angrep Contador på nytt, og sørget for at de ikke kom seg opp. 

Simon Yates angrep fra forfølgergruppa tre kilometer før mål, og briten kom seg opp halvannen kilometer senere. 

På slutten var altså Zakarin sterkest.

Beste nordmann på etappen ble Daniel Hoelgaard. FDJ-rytteren endte på en 57. plass, 15.50 bak Zakarin.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

LEDER: Geraint Thomas har allerede vunnet Volta ao Algarve, og kan nå fortsette den gode sesongstarten med å vinne Paris-Nice. Her fra det portugisiske rittet. Foto: EPA/LUIS FORRA
LEDER: Geraint Thomas har allerede vunnet Volta ao Algarve, og kan nå fortsette den gode sesongstarten med å vinne Paris-Nice. Her fra det portugisiske rittet. Foto: EPA/LUIS FORRA Vis mer