Russeren er livredd for hva fansen kan finne på: - Det er farlig

De russiske utøverne som får delta i OL må passe på det strenge reglementet.

ENGSTELIG: Maksim Burov fra Russland setter pris på støtten fra tilhengerne, men er samtidig livredd for å bryte det strenge reglementet til IOC. Foto: AP Photo / Rick Bowmer / NTB Scanpix
ENGSTELIG: Maksim Burov fra Russland setter pris på støtten fra tilhengerne, men er samtidig livredd for å bryte det strenge reglementet til IOC. Foto: AP Photo / Rick Bowmer / NTB ScanpixVis mer

PYEONGCHANG: Fredag kveld gikk det offisielle startskuddet for de olympiske vinterlekene i Sør-Korea med en storslått åpningsseremoni.

I forkant av mesterskapet har mye handlet om hvorvidt Russland skal få lov til å delta, og kompromisset har blitt at 169 deltakere får være med under navnet OAR (Olympic athletes from Russia).

I går marsjerte den mannsterke troppen inn sammen med alle de andre nasjonene i nøytrale gråfarger, og det samme nøytrale uttrykket er tydelig i draktene til mixed double curling-laget bestående av Aleksandr Krusjelnitskij og Anastasia Bryzgalova.

De russiske utøverne har fått strengt forbud mot å ikle seg de russiske fargene, og ha «Russia» på draktene, og det er disse reglene som gjør freestyleutøveren Maksim Burov engstelig.

Redd for flaggene

Svenske Expressen snakket med Burov etter gårsdagens åpningsseremoni, og han sier at han er bekymra for hva tilhengerne deres kan finne på. Under seremonien var det flere russiske flagg på tribunen.

- Støtten fra fansen har vært veldig fin, men det er farlig at de kommer med russiske flagg. De kommer sikkert til å ville ta bilder med oss, så vi må være på vakt i tilfelle folk vil avbilde oss i nærheten av russiske flagg, sier han.

Han stikker likevel ikke under stol at det varmer at det er mange russere som har tatt turen til Sør-Korea for å støtte de russiske deltakerne.

- Samtidig er det veldig fint at tilhengerne våre kommer hit for å støtte oss, og at de ikke har gitt opp håpet i denne vanskelige tiden.

Avviste anke

Det i desember det ble kjent at Russland som nasjon ikke får delta i OL, og i går ble den siste spikeren i OL-kista satt for mange av de russiske utøverne.

47 russiske utøvere, inkludert blant andre Sergej Ustjugov, Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin, anket tidligere denne uka IOCs avgjørelse om å ikke invitere dem til OL, i et siste forsøk på å få stille til start i mesterskapet.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) tok derimot ikke anken til følge. Dermed er OL-håpet definitivt ute for Ustjugov, Legkov og de andre russerne.

For noen russiske utøvere var det siste håpet om OL allerede ute før torsdag. Onsdag ble det klart at CAS avviste ankene til blant andre skøyteløperne Denis Juskov og Pavel Kulizjnikov