<strong>SUKSESS:</strong> Sergej Ustjugov har vært VM-kongen i Lahti.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESS: Sergej Ustjugov har vært VM-kongen i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ski-VM i Lahti: Russlands suksessmesterskap

Russerne er bedre enn da de dopet seg med EPO. Nå avslører de hvorfor

Flere av Russlands beste langrennsløpere ble nektet VM-deltakelse. Likevel gjør de russiske herrene sitt beste mesterskap gjennom tidene - bedre enn i dopingepoken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI (Dagbladet): Russland har vært den nest beste langrennsnasjonen i Lahti-VM med to gull og tre sølv. Bare Norge er bedre. Det er ikke oppsiktsvekkende i seg selv for en så stor og vinterglad nasjon, men det er svært spesielt sett i lys av omstendighetene:

* Russlands langrennsherrer gjør sitt beste verdensmesterskap på ski noensinne - i en tid hvor tre av de fire største langrennsstjernene nektes VM-deltakelse i kjølvannet av McLaren-rapporten. De tre er Aleksander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Jevgeni Belov og har herjet i både Tour de Ski og diverse mesterskap.

* Russlands langrennsherrer - med et svært svekket mannskap - gjør det bedre enn da de var gjennomsyret av en dopingkultur. Den varte fram til rundt 2010, ifølge Nikita Kriukov. Olympisk mester Jevgeni Dementjev på herresiden og samtlige av de kvinnelige russiske langrrennsstjerne ble tatt for doping. Nå overgår Sergej Ustjugov og co. det Dementjev og hans generasjon gjorde med doping.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

* Natalja Matvejeva har denne sesongen prestert bedre enn noensinne, altså bedre enn da hun brukte EPO. Hun sonet dommen fra 2009 til 2011 og har gjort sin beste sesong i karrieren, med sin første VM-medalje i karrieren og sin første verdenscupseier.

Spørsmålet er da: Hvordan i all verden er det mulig?

- Jeg er ren. Jeg er bedre enn jeg noen gang har vært på grunn av hardt arbeid over tid. Jeg er stolt over jobben jeg har gjort, sier Matvejeva til Dagbladet.

Korostelevas opprør

Hardt arbeid over tid, sier altså Matvejeva etter at hun har gått fra EPO-dom til stor suksess. Men er det så enkelt? Hva er hardt arbeid? Jobbet de ikke hardt tidligere da de presterte dårligere med doping i kroppen?

Nei, mener Natalja Korosteleva. Hun var Russland beste kvinnelige langrennsløper i den tunge perioden etter at stjerner som Julia Tsjepalova, Larisa Lazutina og Olga Danilova ble dopingtatt. Korosteleva tok et kraftig oppgjør med dopingkulturen og var den første som skrev under antidopingbrevet til Kikkan Randall.

HOTELL-INVITASJON: Tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva inviterer Petter Northug på hotellrommet for å snakke om doping. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Nøkkelmannen til den ekstreme forvandlinge heter Markus Cramer. Tyskeren er Russlands landslagstrener og har snudd opp ned på kulturen i russisk langrenn. Budskapet har vært og er:

«Det går faktisk an å bli best i verden uten doping.»

Det var det ikke alle som trodde, men Sergej Ustjugov er forhåpentligvis i ferd med å bevise at det er mulig.

- Vi har ingen hemmeligheter. Vi trener mye og bra, akkurat som det norske laget, forteller Cramer til Dagbladet.

- Men noe må dere ha gjort annerledes?

- Ja, vi har endret på treningsopplegget. Det er nye treningsprinsipper. Vi har blant annet lært litt av måten Norge trener på. Jeg kjenner Fredrik Aukland godt og har lært mye av ham.

Den nye russiske filosofien

Korosteleva forteller til Dagbladet at russerne var akterutseilte treningsmessig. Laktatprøver var ikke engang et begrep. Så kom Cramer og revolusjonerte treningen med forbedring av teknikk og overkroppsstyrke.

- Ja, det stemmer. Det var ikke så bra før. Min filosofi handler om å lage mer individuelt tilpassede opplegg og kommunisere godt med utøverne. Det er viktig å få tilbakemelding og ha en kontinuerlig kommunikasjon. Det er noe jeg har endret på, avslører Cramer.

- De som vinner før Tour de Ski, blir sjelden verdensmestere og olympiske mestere. Jeg er glad for at vi har funnet en riktig måte å toppe formen på til mesterskap. Det er vår styrke.

Russlands tyske landslagstrener har prentet inn budskapet om at russiske langrennsløpere kan bli best uten doping.

- Ja, jeg har vært veldig klar på å formidle at russiske langrennsløpere kan bli best uten doping. Det er mulig å slå nordmenn uten å jukse. Det er mulig. Det forstår nå utøverne og har lagt ned jobben som må til. Vi er ikke bedre enn Norge ennå, men vi nærmer oss i hvert fall, sier Cramer.

Ifølge Nikita Kriukov var det en dopingkultur i russisk langrenn fram til 2009/10-sesongen.

- Da tok vi nye løperne et oppgjør med kulturen og distanserte oss fra det. Vi ville vise at vi kan vinne selv om vi er ren. Siden har Cramer kommet og betydd mye for mange av de russiske løperne, sier olympisk- og trippelverdensmester Kriukov til Dagbladet.

Derfor er Ustjugov best

Cramer bruker VM- og Tour de Ski-kongen Sergej Ustjugov som eksempel på hvor dedikerte den nye russiske gruppa er.

- Vi kan ta Sergej som et eksempel på hvor hardt de jobber: Etter 6. november har han ikke vært hjemme i det hele tatt. Han gjør virkelig alt han kan for å bli en så god langrennsløper som mulig. Han ofrer livet hjemme for å lykkes, fordi det er bedre å trene i Norden og i Mellom-Europa enn hjemme. Der er det for kaldt, sier Cramer.

- De viser virkelig at de vil lykkes og jobber hardt. Utøverne er veldig interessert i trening og er en fryd å jobbe med.

- Hvor mange treningstimer har Ustjugov i året?

- Sergej trener ikke like mange treningstimer som Martin Johnsrud Sundby, men det er i nærheten. Han er litt yngre og tåler ikke så høye treningsmengder ennå, men øker stadig vekk, forteller Cramer.

I dag kjemper Ustjugov for sitt tredje VM-gull på femmila og kan spikre tittelen som mesterskapets VM-konge. Samtidig jakter Martin Johnsrud Sundby sitt første individuelle VM-gull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer