Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland i vinter-OL 2018

Russerne får det som de vil. Nå blir du rundlurt i OL

Det går mot full russisk tropp i Pyeongchang selv om Russland er utestengt.

MOT FULL TROPP: Russerne har bare fått strøket 111 utøvere i en OL-pool på rundt 500. Det betyr at IOC kommer til å godkjenne en tilnærmet full russisk tropp i Pyeongchang, og i praksis oppheve utestengelsen av Russland. Det skjer under full hemmelighet. FOTO: AFP/ Yuri Kadobnov.
MOT FULL TROPP: Russerne har bare fått strøket 111 utøvere i en OL-pool på rundt 500. Det betyr at IOC kommer til å godkjenne en tilnærmet full russisk tropp i Pyeongchang, og i praksis oppheve utestengelsen av Russland. Det skjer under full hemmelighet. FOTO: AFP/ Yuri Kadobnov. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR halvannen måned siden tok den olympiske bevegelsen et tilsynelatende kraftfullt oppgjør både med Russland og dopingens vesen. Nå viser det seg at dette mest var et spill for galleriet. De olympiske lederne ønsker ingen endring som kan true forestillingen om en lek som samler hele verden:

  • Når OL snart starter igjen, er alt som før.

Det vil si at de russiske idrettsheltene marsjerer inn like preparerte som vanlig, og at du og jeg ikke skal tenke så mye på om og hvordan de eventuelt har preparert seg.

ALT FOR RUSSLAND: Mer og mer framstår utestengelsen av Russland som et politisk spill der det gjelder for IOC-president Thomas Bach å få russerne raskest mulig tilbake til den olympiske bevegelsen. FOTO: EPA/Barbara Walton.
ALT FOR RUSSLAND: Mer og mer framstår utestengelsen av Russland som et politisk spill der det gjelder for IOC-president Thomas Bach å få russerne raskest mulig tilbake til den olympiske bevegelsen. FOTO: EPA/Barbara Walton. Vis mer

For det er en hemmelighet de olympiske lederne vil holde for seg selv.

ANNERLEDES går det ikke an å tolke pressemeldingen fra IOC som forteller at de til nå har strøket 111 utøvere av de 500 utøverne som den russiske OL-komiteen har foreslått som mulige deltakere i Pyeongchang. Det hjelper ikke at olympialederne samtidig forsikrer at det denne uka vil komme nye strykninger. For du skal ikke få vite hvilke navn som det settes et kryss over.

Om du synes praksisen med å stryke navn fra russiske doplister virker kjent, så har du rett i det. Det var jo slik de russiske sportsmyndighetene opererte sammen med Gregory Rodchenkov; sjef for det russiske antidoping laboratoriet, i forkant av Sotsji-OL 2014. Nå lever Rodchenkov beskyttet av amerikanske myndigheter i skjul i USA etter at han rømte Russland. Slik kunne dette ha sett ut som en tvilsom overløperhistorie, hadde det ikke vært for at alt det han fortalte om lister med svindlere seinere er blitt verifisert av flere uavhengige internasjonale juridiske kommisjoner.

Dengang gjaldt det hvilke dopete russiske utøvere som skulle få den positive prøven sin forandret slik at Russland kunne lure oss alle. De navnene er blitt kjent i rapportene til den uavhengige WADA-etterforskeren Richard McLaren. Bevisene der omfatter mange flere enn 111 navn. Det var omtrent 1 000 avslørte dopere fra all russisk toppidrett, og flere av vinterstjernene ble trukket fram som de verste.

DU kan lese om denne kyniske utvelgelsen svindlerne imellom om hvem som skulle beskyttes med manipulerte prøver i de vedlagte e-mailene i bevismaterialet til McLaren-rapportene. Om den kommende mulige svindelen i Pyeongchang får du ikke lese noe som helst. Det sørger IOC for.

Mens de virkelige dopingjegerne i de vestlige antidopingorganisasjonene seinest sist uke ba om full åpenhet om betingelsene for at de enkelte russiske utøverne skulle få være med i OL, nekter IOC innsyn. De vil velge sine russere uten å bli sett i kortene.

TIL overmål er IOC-lederne frekke nok til å skryte av jobben de har gjort:

- Mer enn 80 prosent av den russiske OL-troppen var ikke med i Sotsji-OL 2014. Det viser at dette en ny generasjon russiske idrettsutøvere, skriver IOC.

Fagfolk med god innsikt i russisk idrett vil si at det er en ren omskrivning av virkeligheten. Juksekulturen sitter i. Seinest for et par uker siden rømte 36 unge friidrettsutøvere fra et lokal stevne i Sibir fordi det møtte opp en dopingjeger fra det nye russiske antidopingbyrået i hallen i Irkutsk uten at kontrollen var avtalt.

- Jeg er ikke overrasket. Vi gjorde dette fordi vi vet at det er mange problemer lokalt, sa den russiske friidrettspresidenten Dimitry Shlakthin da til TASS.

Her er altså IOC-ledelsen mer optimistisk enn russerne selv.

DEN endelige lista over russiske OL-deltakere blir lagt fram av IOC tidligst på lørdag. Da skal også klagesakene fra Alekander Legkov og de allerede 45 utestengte russiske utøverne fra Sotsji-skandalen være ferdig behandlet i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).

Det olympiske hemmeligholdet nytter det visst ikke å klage på.

Vil du se mer på all moroa i OL, sørger IOC selv for at du også får med deg jukserne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!