STARTER PÅ NYTT: Det russiske antidopingbyrået Rusada har ikke maktet å avsløre den organiserte dopingen i russisk friidrett. Nå starter de på nytt.Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/NTB Scanpix
STARTER PÅ NYTT: Det russiske antidopingbyrået Rusada har ikke maktet å avsløre den organiserte dopingen i russisk friidrett. Nå starter de på nytt.Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/NTB ScanpixVis mer

Russerne frikjenner egen regjering i dopingskandalen

Blir møtt med skepsis fra Wada.

(Dagbladet): Russland er i hardt vær etter den drepende dopingdommen det internasjonale antidopingbyrået Wada la fram i november. 

Wada-rapporten, som mer enn bare antydet at dopingen i Russland var satt i system og godkjent helt til topps i russisk politikk, utgjorde grunnlaget det internasjonale friidrettsforbundet IAAF trengte for å suspendere samtlige russiske friidrettsutøvere på ubestemt tid

Også fra det kommende Rio-OL, med mindre russerne får på plass de nødvendige systemene for å renske opp i dopingkulturen. 

- Vi er klar til å samarbeide med IAAF slik at vår friidrett blir brakt opp til de normer som kreves av oss. Men la oss gjør det sammen. Vi er klare til å gjøre det som kreves, sa sportsminister Vitalij Mutko da.

Som et ledd i det forsøket har den russiske statsadvokaten ledet en intern, russisk granskning av anklagene om statsgodkjent doping, skriver nettstedet Inside The Games

Og, kanskje ikke helt overraskende, er konklusjonen fra den russiske statsadvokaten at den russiske regjeringen ikke hadde noe med den avslørte dopingen å gjøre. 

- Statsadvokaten sier det ikke fins et fnugg av bevis som bekrefter at myndighetene var involvert i å dope eller skjule dopingen til misbrukerne, sier sportsminister Mutko om undersøkelsen. 

Mandag og tirsdag neste uke kommer Wada på besøk til Russland for å fortsette jobben med å vaske friidretten renere. Den interne russiske rapporten ligger klar og venter på dem, forteller Mutko. 

Men Wada er ifølge Inside The Games ikke så fryktelig imponert over jobben russerne har gjort. 

- Den russiske statsadvokaten har presentert en intern rapport som ikke har bedt om noe av Wadas eller den uavhengige Wada-kommisjonens bevismateriale, sier en talsmann for Wada til Inside The Games.