Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russerne innrømmer at de fjernet hele laget i frykt for dopingskandale

Idrettsministeren vil minimere risikoen.

TAR GREP: Russlands idrettsminister Vitalji Mutko forsøker etter beste evne å håndtere meldoniumproblemene som for tiden hjemsøker russisk idrett. Foto: SCANPIX/AP/Ivan Sekretarev
TAR GREP: Russlands idrettsminister Vitalji Mutko forsøker etter beste evne å håndtere meldoniumproblemene som for tiden hjemsøker russisk idrett. Foto: SCANPIX/AP/Ivan Sekretarev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da det russiske U18-landslaget i hockey plutselig trakk hele troppen fra det kommende verdensmesterskapet i Grand Forks, og erstattet det med årgangen under.

Nå erkjenner Russlands idrettsminister Vitalij Mutko at laget ble fjernet av frykt for at de ville ryke på positive dopingtester, skriver R-sport.

Ifølge avisa er ikke russerne sikre på at det omstridte stoffet meldonium har forlatt kroppene til spillerne, og under Mutkos ledelse forsøker man dermed å minimere risikoen for å bli utestengt fra mesterskap og større konkurranser.

I går fortalte idrettsministeren at opp mot 30 prosent av alle idrettslag i landet brukte meldonium før det ble forbudt. I tillegg er titalls utøvere under etterforskning.

- Når vi snakker om meldonium, er det viktigste å stabilisere situasjonen og minimere tapene. Deretter er det å bistå de russiske utøverne som er under etterforskning - og det er rundt 40 av dem, sa idrettsminister Vitalij Mutko ifølge nyhetsbyrået Interfax.

På samme tid har rykteflommen oversvømt flere andre russiske utøvere av lagidrett, etter hvert som flere lag har meldt mystiske forfall den siste tiden.

Vitalji Mutkos uttalelser må også ses i sammenheng med nyheten om at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har bestemt seg for å utsette pågående straffesaker mot utøvere tatt for bruk av meldonium i påvente av to nye studier fra det internasjonale antidopingbyrået (WADA) om hvor fort dette stoffet brytes ned i kroppen. 

Dette vedtaket og disse studiene innebærer sannsynligvis at de andre idrettene gjør som skiskytterne. Dermed blir flere av de over 100 kommende meldoniumsakene trolig utsatt.

Hele Norges coronakart