VENTER I SPENNING: Omtrent så glad vil stavdronningen Jelena Isibajeva bli om hun får delta i høstens OL i Rio de Janeiro. I dag kommer IAAF med sitt vedtak i saken, men ingenting blir endelig bestemt vedrørende russernes utestengelse før IOC har sitt styremøte 21. juni. Foto: NTB Scanpix
VENTER I SPENNING: Omtrent så glad vil stavdronningen Jelena Isibajeva bli om hun får delta i høstens OL i Rio de Janeiro. I dag kommer IAAF med sitt vedtak i saken, men ingenting blir endelig bestemt vedrørende russernes utestengelse før IOC har sitt styremøte 21. juni. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russerne kan få delta i OL selv om IAAF sier nei

- IOC har siste ordet, sier Gerhard Heiberg.

(Dagbladet): I dag legger Rune Andersen fram rapporten som skal gi det internasjonale friidrettsforbundet grunnlag til å avgjøre om den midlertidige utestengelsen av russisk friidrett skal opphøre eller fortsette.

Andersen har på vegne av IAAF i månedsvis gransket tilstandene i russisk friidrett etter de sjokkerende dopingpåstandene som ble framsatt i en TV-dokumentar i vinter. Det ble blant annet hevdet at russiske utøvere hadde deltatt i et statsstøttet dopingprogram.

Sabotert

HAR SISTE ORD: Gerhard Heiberg og styret i IOC bestemmer om russerne får delta i OL-friidretten eller ikke. Den avgjørelsen kommer tirsdag neste uke, Foto: NTB Scanpix
HAR SISTE ORD: Gerhard Heiberg og styret i IOC bestemmer om russerne får delta i OL-friidretten eller ikke. Den avgjørelsen kommer tirsdag neste uke, Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden har det kommet fram enda mer grums fra russisk idrett, og senest i går la det internasjonale dopingbyrået Wada fram en rapport som viste at kontrollørene i stor grad aktivt ble motarbeidet og direkte sabotert da de forsøkte å innhente dopingprøver i Russland.

736 forsøk på å innhente dopingprøver i Russland skal ha mislykkes av forskjellige grunner, står det blant annet i Wada-rapporten.

Heller mot nei

Flere eksperter, blant annet friidrettspresident Tore Hordnes og NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal har gått langt i å antyde at det er for tidlig å slippe russisk friidrett inn i den internasjonale varmen igjen.

Lander IAAF på samme konklusjon, å opprettholde utestengelsen, er det derimot ikke gitt at russerne ikke får delta i Rio-OL i august.

IAAF har nemlig ingen jurisdiksjon over deltagelsen i Olympiske Leker. Der er det den internasjonale olympiske komite - IOC - som bestemmer.

IOC har siste ord

- Det stemmer, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

- Vi avventer selvsagt styrevedtaket i IAAF, men skal selv drøfte saken på vårt styremøte i IOC den 21. juni. Først da blir denne saken endelig med tanke på Rio, sier Heiberg til Dagbladet.

- Om IAAF fortsatt vil utestenge russerne kan de likevel få være med i OL om IOC gir klarsignal?

- Det er korrekt. Og vice versa. Skulle IAAF oppheve utestengelsen, kan IOC likevel nekte Russland deltagelse i Rio.

- Jeg understreker at det nok skal mye til før vi kommer til en annen avgjørelse enn IAAF, men det kan være at vi tenker litt forskjellig rundt dette. For IOC handler det nok om å tenke litt større i et politisk perspektiv.

- Men det er riktig som du sier, når det kommer til OL er det IOC som har det siste ordet, sier Gerhard Heiberg til Dagbladet.