IDOL: Johannes Høsflot Klæbo var på Sjusjøen som mentor for den internasjonale juniorsamlingen som arrangeres hver år. Her tar han bilde med de finske utøverne på samlingen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
IDOL: Johannes Høsflot Klæbo var på Sjusjøen som mentor for den internasjonale juniorsamlingen som arrangeres hver år. Her tar han bilde med de finske utøverne på samlingen. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Johannes Høsflot Klæbo om unge russiske konkurrenter

Russerne kommer for Klæbos trone: - Kommer til å være brutal å slå

Johannes Høsflot Klæbo, den triple olympiske mesteren og yngste verdenscupvinneren noengang, står overfor en kamp mot like unge, sultne russere til vinteren.

SJUSJØEN (Dagbladet):

På Blink-festivalen i Sandnes var det i stedet de russiske herrene som sendte et virkelig skremmeskudd. Aleksandr Bolsjunov tok seieren på langløpet og Sergej Ustjugov vant 15 kilometer.

Johannes Høsflot Klæbo er forberedt på at det kommer til å bli minst like vanskelig å ta knekken på de russiske herrene den kommende vinteren.

- Ja, det blir steinhardt. De er i kjempeform og det virker som de har trent godt, så det er en solid jobb som må gjøres i høst for å være med og kjempe med dem til vinteren. Jeg håper selvfølgelig å være med og kjempe, men de har vist solid form så det kommer til å bli brutalt.

Ikke nok med det, så fulgte den unge russeren Sergei Ardasjev opp med en andreplass bak Bolsjunov på femmila i Sandnes. 19-åringen har fortsatt ett år igjen som juniorløper, men viste i Sandnes at russerne kan ha fått opp enda en ny trussel for Johannes Høsflot Klæbo og de andre nordmennene.

- Vi skal passe oss for disse russerne. Det er mange som har lyst til å gå fort, det er mange som er sultne og det ser du på de andre gutta. Vi må stå på for å være helt der oppe også til vinteren, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Klæbo trekker frem Bolsjunov, Spitsov og Ustjugov som de han frykter aller mest den kommende vinteren.

- Det er ikke noe tvil om at Bolsjunov viste seg sterk i fjor, og han tror jeg kommer til å være brutal å slå i år. Spitsov var bra i fjor, og ikke minst Ustjugov han så vi på starten av sesongen at var der. Det er nok de sterkeste russerne på papiret.

Bolsjunov var utøveren som var nærmest å tangere Klæbos prestasjoner i OL. Klæbo fikk med seg tre gull og en tiendeplass, mens Bolsjunov fikk med seg tre sølvmedaljer og en bronse fra Pyeongchang.

Tann-trøbbel

Sammen med sprintlandslaget er trønderen nettopp ferdig med en tøff treningssamling i Steinkjer. Til tross for litt mangel på energi mot slutten av den samlingen er Klæbo godt fornøyd med treningsgrunnlaget han har fått lagt ned i sommer.

- Jeg føler jeg ligger godt an, har fått gjort en solid jobb så langt i sommer og føler at ståa er ganske bra. Det er vanskelig å si, jeg har ikke kjørt mange tester sammenlignet med i fjor, det er ikke før på høsten vi gjør det, men det kjennes bra ut, det kjennes som kroppen i alle fall er i rute så det skal bli artig å gå i gang med høsten og få trent skikkelig, beroliger Klæbo.

En vond visdomstann har gjort at Johannes Høsflot Klæbo ikke har fått trent optimalt den siste uka. Tann-trøbbelet gjør at 21-åringen også velger å stå over Toppidrettsveka i Aure og Trondheim den kommende helga.

- Nå er det mye som skjer framover, det er mye man skal være med på, så man må bare satse på at kroppen holder for det som skal skje, sier Klæbo til Dagbladet.

Travel

Mandag var en av disse travle dagene for Klæbo. 21-åringen fløy helikopter fra Trondheim til Sjusjøen hvor han stilte opp som mentor for 190 unge juniorløpere fra 19 land. Det er åttende året at Skiforbundet, anført av utviklingssjef Brit Baldishol avholder samlingen, og for bare få år siden var Klæbo selv med som deltaker.

- Jeg legger opp sånn at jeg får med meg sånne ting som det her, det synes jeg er viktig. Det er klart, det går en dag, men jeg tror det er veldig viktig å dra med seg. Den internasjonale biten, å få vært med inspirert den gjengen her, det konseptet som Equinor og Skiforbundet har her er utrolig viktig for langrenn internasjonalt og derfor vil jeg være med å bidra litte grann, forklarer Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo er en av mentorene når 190 håpefulle juniorer fra hele verden samles på Sjusjøen. Reporter: Fredrik Stuve. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Dagen var ikke over for Klæbo der. Helikopteret tok ham videre til Trysil hvor Klæbo var påmeldt et rulleskirenn. Tannverket gjorde at Klæbo valgte å ikke delta der, før dagen endte med helikopter tilbake til Trondheim.

Klæbo forteller Dagbladet at han synes det er viktig med noen karameller som disse showrennene for å bryte opp i treningshverdagen.

- Klart, rulleskirenn synes jeg er det artigste av alt og det er derfor man er med. Man må selvfølgelig få tid til å trene, men det her er en artig del av det å være langrennsløper og da må man ta med seg litt av det også, sier Klæbo.