Russerne langer ut mot Sundbys oppførsel: - Skjønner ikke hvorfor han gjorde det

Martin Johnsrud Sundby frustrerer «Russlands svar på Petter Northug», stjerneskuddet Sergej Ustjugov.

(Dagbladet): Råsterk, hurtig, eksplosiv, utholdende, offensiv, uforutsigbar og kompromissløs.

Ski Tour Canada viste fram langrennssportens nye stjerne, Sergej Ustjugov, på godt og vondt: Russeren dro frem sitt brede spekter, allsidighet og talent, men også sin tendens til å skape trøbbel og frustrasjon i feltet.

Det var derfor tidenes mestvinnende sprinter, Ola Vigen Hattestad, ville ha Ustjugov disket etter sprinten i Quebec. I løpet av touren, hvor Ustjugov til slutt endte på 2. plass bak Martin Johnsrud Sundby, fikk 23-åringen seg flere norske uvenner.

- Han er mye innblandet i uhell og går litt uryddig i feltet. Det er i grenseland med tanke på regelverket. Men jeg tror ikke han gjør det bevisst. Han er bare veldig gira og går med dødsforakt. Han er kompromissløs og viker ikke unna tette dueller, sier langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Den russiske leiren er imidlertid ikke veldig tilfreds med den norske kritikken.

- Den episoden med Hattestad er litt overdreven. Det er sprint, dueller og mye følelser der og da. Så blir man venner igjen. Alle prøver så godt de kan å vinne. Det gjør Sergej også, sier russernes tyske trener Isabel Knauthe til Sport Express.

- Jeg synes sprinterne skal være litt tøffe. Man må være litt uforskammet for å vinne sprinter. Sergej er klar for å kjempe. Det er opp til konkurrentene å kjempe tilbake.

Kritikk mot Sundby Ifølge den russiske avisen skal Ustjugov ha blitt forbauset over en episode hvor Sundby angivelig forsøkte å få russeren ut av balanse med å bevisst stikke staven inn i hans korridor.

- Sergej fortalte meg om denne episoden. Jeg kan ikke skjønne hvorfor Sundby gjorde det. Det virker som han prøver å psyke ut Sergej. Det var veldig spesielt. Sundby har klaget en del over Sergej, men er ikke noe bedre selv, sier Knauthe.

- Generelt har vi stor respekt for Sundby, men han klager kanskje litt for mye. Der synes jeg Northug er bedre. Han skryter av Sergej, og det er stor gjensidig respekt. De har mange av de samme kvalitetene. Både Sergej og Northug er komplette langrennsløpere.

Den store duellen Bjørn kjenner ikke til episoden som Knauthe sikter til, men er overbevist om at de norske utøverne har stor respekt for det russiske esset. Utsjugov er sammen med Northug den som har herjet mest i junior-VM tidligere og er et av tidenes største langrennstalent.

På mange måter er de like. I junior-VM i 2012 tok Ustjugov fire av fire gull i Erzurum. I junior-VM i 2006 tok Northug fire av fire gull i Kranj. Med store fartsressurser, høy kapasitet og et bredt repertoar å spille på, minner de om hverandre.

- Ustjguov dominerte junior-VM og behersker det aller meste. Han er komplett og har blitt mye mer stabil i år. Han seiler opp som en av de aller største truslene for Norge i VM, sier Bjørn.

- Tidligere var han for ustabil, men nå har han så bra kapasitet og så gode fartsressurser at han kan bli en meget farlig ankermann for Russland. Jeg tror ikke Northug frykter noen, men Ustjugov kan gi en mye større utfordring enn Calle Halfvarsson og de andre han har møtt på ankeretappen.

Bjørn tror det russiske stjerneskuddet kan gi Northug hard kamp på fremtidige stafetter, men frykter ikke at Ustjugov kan tukte Mosvik-ekspressen i spurten.

- Ustjugov kan holde høy fart over tid og gjøre det vanskelig for Northug å leke i spurten. Men jeg tror fortsatt Northug er den aller raskeste på oppløpet.

Fremtidens ener Også den russiske leiren tror Ustjugov har stor respekt i den norske leiren.

- De norske har klaget en del på Sergej, men vi bodde på samme hotell i Canada, og jeg vet at de norske har stor respekt for Sergej. Hele det norske laget gjorde alt de kunne for å slå ham, og de klarte det så vidt til slutt. Men det var en hard kamp, sier Knauthe.

Etter Sundby og Northugs storhetstid seiler Ustjugov og Finn-Hågen Krogh opp som de to sterkeste kandidatene til å dominere langrennssporten i fremtiden.

Begge behersker samtlige faser av langrennssporten. Begge er komplette.

- Av de unge løperne fremstår Ustjugov og Krogh som de beste og mest komplette løperne. Det er jeg enig i. De kan dominere i mange år fremover, mener Bjørn.