MAKTMISBRUK: Sportsminister Vitaly Mutko (i midten) og viseminister Yuri Nagornykh gjorde som de ville og bestemte hvilke dopingtatte utøvere som fikk gå fri og hvilke som ble dømt. Her er Mutko sammen med Michel Platini (t.h.) og Sepp Blatter (t.v.), som også misbrukte sin makt på kontroversielt vis. Foto: NTB Scanpix
MAKTMISBRUK: Sportsminister Vitaly Mutko (i midten) og viseminister Yuri Nagornykh gjorde som de ville og bestemte hvilke dopingtatte utøvere som fikk gå fri og hvilke som ble dømt. Her er Mutko sammen med Michel Platini (t.h.) og Sepp Blatter (t.v.), som også misbrukte sin makt på kontroversielt vis. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russerne ofret flere av sine egne utøvere med brutalt system

Tommelens retning avgjorde utøvernes skjebne i Russlands gladiatorliknende system.

(Dagbladet): Se for deg en gladiatorkamp. En duell på liv og død med topptrente gladiatorer i ringen foran elleville tilskuere på arenaen. Kanskje var dette en forløper til det vi i dag kaller idrett.

Til slutt var det keiseren eller editoren, altså arrangøren av kampen, som fikk avgjøre om gladiatoren fikk leve eller ikke. Gladiatorens skjebne lå i hendene, eller nærmere bestemt tommelen, til keiseren, som enten viste tommel opp eller ned.

Russisk idrett har de siste årene praktisert en liknende ordning. Det fremkommer i McLaren-rapporten, som er utarbeidet av WADAs uavhenige granskingskommisjon.

Visesportsminister Yury Nagornykh og sportsminister Vitaly Mutko bestemte i perioden 2011 til august 2015 skjebnen til russiske dopingtatte idrettsutøvere på samme måte som i gladiatortiden. Ordningen er like enkel som den er skandaløs:

  • De dopingtatte utøverne som fikk tommelen opp av Nagornykh og Mutko, ble frikjent.
  • De dopingtatte utøverne som fikk tommelen ned av Nagornykh og Mutko, ble utestengt.

Ofret egne utøvere

«Reddet» og «karantene» er begrepene som blir brukt av McLaren om de to alternativene som avgjorde om dopingprøven ble registrert som negativ eller positiv av det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

LURTE VERDEN: Russerne kapret alle medaljene på femmila i Sotsji-OL foran Martin Johnsrud Sundby på 4. plass.  Foto: RUSSIA  - Tags: SPORT OLYMPICS
LURTE VERDEN: Russerne kapret alle medaljene på femmila i Sotsji-OL foran Martin Johnsrud Sundby på 4. plass.  Foto: RUSSIA - Tags: SPORT OLYMPICS Vis mer

I løpet av denne fireårsperioden ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra den normale prosedyren. Så raskt antidopinglaboratoriet i Moskva fant en positiv dopingprøve, ble de formelle prosedyrene avbrutt og skjebnen havnet i hendene til de russiske idrettslederne.

Der var Nagornykh og Mutko selektive og brutale da de ofret flere av sine egne utøvere. De reddet majoriteten av medaljevinnerne og de største talentene som de mente kunne gi russisk idrett mer å glede seg over i framtiden, men russiske atleter de hadde mindre tro på ble ofret.

Da vendte de tommelen ned og offentliggjorde de positive dopingprøvene. På den måten forsøkte de å lure resten av verden til å tro at det russiske antidopingbyrået tok dopingproblematikken på alvor og avslørte sine egne utøvere.

Fremfor alt ble ikke-russiske utøvere hardt rammet. Bare 12 prosent av de ikke-russiske utøverne ble reddet, mens hele 54 prosent av de russiske doperne slapp fri og fikk konkurrere videre både nasjonalt og internasjonalt.

KREVER ENDRINGER:  Anders Solheim i Antidoping Norge er klar på at Russland ikke kan ha et antidopingbyrå som er underlagt den russiske staten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KREVER ENDRINGER:  Anders Solheim i Antidoping Norge er klar på at Russland ikke kan ha et antidopingbyrå som er underlagt den russiske staten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Skremmende tall

Av de 643 positive dopingprøvene som aldri har blitt registrert, er 139 av dem fra friidretten. Ikke overraskende er russisk vektløfting nest verst med 117 positive dopingprøver i løpet av denne treårsperioden.

Deretter følger ikke-olympiske grener (37), Paralympics (35), bryting (28), kano (27) og sykling (26).

Langrenn og fotball er også på denne uhyggelige lista med henholdsvis 13 og elleve positive dopingprøver som er fjernet og hvor utøverne har blitt frikjent på uregelmessig vis.

Å overføre den systematiske dopingen i Russland til OL på hjemmebane i Sotsji i 2014 med internasjonale tester, ga en ny utfordring for russerne. Den løste de med bordsalt, ifølge McLaren-rapporten.

Lurte verden med salt i urinen

De negative russiske dopingprøvene fra de olympiske vinterlekene i Sotsji inneholdt uvanlig høye verdier av salt. Det var langt over normalen.

Saltet ble brukt i de negative urinprøvene for å gjøre vekten helt lik de reelle prøvene til de russiske utøverne som ble erstattet i et forsøk på å konkurrere med doping i kroppen.

Russerne byttet ut dopingprøvene midt på natta via det som i rapporten skildres som «musehull» i veggen mellom prøverommet og operasjonsrommet. I likhet med Mutko og Nagornykh var landslagslege Irina Rodionova sterkt delaktig både i idéfasen og gjennomføringen av dopingsvindelen. Dette prosjektet ble ikke kontrollert av noen andre enn russerne selv.

- Det er ikke lett å avdekke dopingbruk når de som skal kontrollere, det russiske antidopingbyrået og laboratoriet, er med på svindelen, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til Dagbladet.

- Hvis man virkelig vil jukse, er det vanskelig å gjøre noe med det.

- Vi må få internasjonale observatører i Russland

Dopingprøvenes vekt ble nøye målt av kontrollørene for å unngå juksing. Derfor var saltet et viktig middel for at russerne kunne lure kontrollørene og jukse seg til suksess på hjemmebane.

De mistenkte utøverne avga urinprøvene i perioder hvor de var rene. Disse testene ble fryst ned og transportert fra Moskva til et lage i Sotsji. Den russiske sikkerhetstjenesten sørget for at ingen fikk vite om dette.

Nå er imidlertid den russiske løgnen avslørt. Solheim er klar på hvilke endringer som må gjøres.

- Vi må få antidopingbyråer som er helt uavhengige og som ikke har en forbindelse til staten i land som Russland. Vi må få internasjonale observatører i slike land som ikke er underlagt det russiske regimet, mener han.

- Det er det mest graverende eksemplet i dopinghistorien. Jeg ser ingen grunn til at russisk idrett ikke skal bli utestengt, sier Solheim.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har nå satt sammen en disiplinærkomité som skal se på Russlands deltakelse i Rio-OL. Komiteen har fått i oppgave å se på de «juridiske mulighetene» rundt en eventuell utestengelse av Russland fra de kommende sommerlekene i Brasil.