Astma, idrett og Russland

Russerne opplæres til å mene at astmatikere hører hjemme i Paralympics

En rekke russiske profiler mener at idrettsutøvere med astma bør delta i Paralympics i stedet for i OL. Hva handler egentlig dette om? Hva ligger bak retorikken? Er det ingen russere som har astma?

PROPAGANDA: I Russland er det bred konsensus om at norske skiløpere med astma ikke hører hjemme i toppidretten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PROPAGANDA: I Russland er det bred konsensus om at norske skiløpere med astma ikke hører hjemme i toppidretten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det startet i januar 2016. Russlands president Vladimir Putin uttalte at idrettsutøvere med astma bør delta i Paralympics.

Den russiske langrennssjefen Jelena Välbe fulgte opp og sa at hun støttet budskapet til Putin.

- Hvis en person er så syk som Martin Johnsrud Sundby, hvordan er han da når han er frisk? En syk utøver bør ikke konkurrere. Så lenge de har reseptbelagte medisiner, kan vi ikke gjøre noe med det. Alle vet at de norske trener hardt, så alt kan ikke forklares med astma, sa Välbe i fjor.

Selv om tidligere ishockeystjerne Alexander Smirnov trakk tilbake sitt utspill om det samme overfor VG tidligere i uka, er det svært mange russere som mener at astmatikere ikke hører hjemme i toppidretten.

Dagbladet har snakket med en rekke russiske langrennsprofiler det siste året som ofte er inne på dette. Den tidligere russiske storløperen Natalja Korosteleva er en av dem. Trippelverdensmester og olympisk mester i sprint Nikita Kriukov er en annen.

Dette er to av de mer troverdige russerne i dopingtematikken. Korosteleva tok sterkt avstand fra den russiske dopingkulturen før Sotsji-OL og endte opp med å bli vraket til lekene på hjemmebane, selv om hun rent sportslig var den beste.

- Idrett er for friske folk

Korosteleva var også den første som skrev under på Kikkan Randalls brev, som krever tøffere tiltak mot doping i sporten. Hun mener likevel det samme som Putin og Väbe.

- Jeg mener at langrennsløpere med astma burde konkurrere i Paralympics, fordi de ikke er friske. Idrett er for friske folk. Hvis noen har problemer med helsa, er Paralympics alternativet, sier Korosteleva til Dagbladet.

- Jeg mener at alle medisinske fritak bør offentliggjøres. Det vil være en stor fordel for idretten, fortsetter hun.

Nikita Kriukov, som også utad har tatt et oppgjør med russisk dopingkultur og som aldri har blitt nevnt i den pågående russiske dopingskandalen, har også forfektet det samme budskapet til Dagbladet.

Har ingen russere astma?

Spørsmålene er da: Hva handler dette om? Hvorfor er det en felles oppfatning i Russland om at astmatikere bør delta i Paralympics når så godt som ingen andre mener det? Blir de indoktrinert i ung alder for å kunne legitimere egen juks? Er dette en typisk form for «whataboutism»? Har ikke russerne noen astmatikere selv?

Til Dagbladet sier Kriukov:

- Det er ingen på sprintlandslaget vårt som har astma. Det er muligens noen på allroundlaget som har det, men jeg vet ikke. Det er i hvert fall langt ifra like mange i Norge. Jeg aner ikke hvorfor det er sånn. Vi trener også hardt i kulden. Om vi har andre gener? Jeg vet ikke, sier den russiske sprintlegenden til Dagbladet.

- Når jeg går renn, er det veldig belastende for lungene iblant. Jeg sliter med å puste. Men jeg bruker ikke astmamedisin, der mange andre gjør det. Astma er for syke. De burde kanskje prøve seg i Paralympics. For hvis du har noe som gir deg effekt, burde ikke det være lov.

- Forslaget er flåsete

Antidopingekspert Mads Kaggestad synes dette likner på en vanlig retorikk som oppstår i miljøer som forsøker å legitimere måten de jukser på.

- Det er en helt vanlig retorikk å si at «alle andre jukser» for å legitimere egne handlinger. Forslaget er flåsete, og jeg sliter med å ta det seriøst, men de kaster kanskje ut en brannfakkel for å prøve å avdekke en dobbeltmoral hos andre for å styrke egen sak, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Er det ingen russere som har astma? Det virker som de prøver å legge trykk på og mistenkeliggjøre andre, som er en typisk retorikk for dem som jukser.

Kaggestad tror det finnes nok av astmatikere også i russisk idrett.

- Jeg tror ikke på at ingen russiske idrettsutøvere har astma. Det er bare tull. Det er veldig vanlig blant utøvere, da de har større sjanser for å få anstrengelsesastma.

Russernes propaganda

En tidligere russisk langrennsløper, som ikke ønsker å bli navngitt i saken, sier til Dagbladet at det eksisterer en myte i Russland om at alle nordmenn har astma og at de ikke hører hjemme i toppidretten.

Han forteller at russere på mange måter blir opplært til å tenke og mene at astmatikere hører hjemme i Paralympivs.

- Selv om Russlands skiskytterkollega Dmitry Gyberniev feilaktig anklaget Ole Einar Bjørndalen for å ha gått på astmamedisin, men endte opp med å si unnskyld for de falske anklagene, eksisterer det en myte i Russland om at alle norske skiløpere bruker astmamedisin, sier han til Dagbladet.

- Selv president Vladimir Putin har sagt at utøvere med astmamedisin bør delta i Paralympics. Sundby-saken ga mer vann på mølla i så måte og forsterket myten. Hvis du gjentar en løgn ofte nok, begynner folk å tro på det. Selv den som sier det, men vet at det ikke stemmer, begynner å tro på det, fortsetter han.

- Ideen om at alle norske skiløpere har astma og bør konkurrere i Paralympics, er som å si at alle russere drikker vodka. Det er en idiotisk misforståelse, dessverre.

Savner russisk selvransakelse

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, ønsker ikke å ta del i spekulasjonene om hva som ligger bak den russiske retorikken og de stadige angrepene mot norsk langrenn.

- De uttalelsene håndterer vi ved å ikke kommentere dem utover at vi oppfordrer til å lese om granskingsutvalgets rapport, sier Graff til Dagbladet.

- Tror du russerne blir indoktrinert til å tenke at astma er juks for å rettferdiggjøre russernes juks?

- Vi ønsker dessverre ikke å gå inn i spekulasjoner rundt det, sier han.

Mads Kaggestad håper russerne snart går i seg selv, i stedet for å angripe andre.

- Jeg savner en selvransakelse blant russerne, og at de innrømmer at de har gått langt over grensa og sier at «dette må vi rydde opp i». Jeg håper at vi kan dele inn dopingdommer i to grupper, uaktsom og aktsom, der sakene hvor utøverne som doper seg bevisst betraktes som svindel og blir politisaker, sier han.

- Russerne er imidlertid inne på noe når de har satt fingeren på medisinsk fritak gjennom Fancy Bears. Medisinske fritak har blitt misbrukt av mange stordopere. Jeg synes medisinsk fritak bør offentliggjøres, selv om det kan være litt problematisk når det er snakk om sensitive og pinlige sykdommer, sier Kaggestad, som mener ventoline bør havne på forbudslista igjen og altså støtter Korosteleva i at medisinske fritak bør offentliggjøres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer