Russerne raser: - Diskriminering

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe (54) ble ikke gjenvalgt i FIS-styret. - Avgjørelsen er en skandale, skriver russiske Sport-Express sin kommentator.

STEMT UT: Den russiske skipresidenten Jelena Välbe er ikke lenger styremedlem i FIS. Foto: Terje Pedersen / NTB
STEMT UT: Den russiske skipresidenten Jelena Välbe er ikke lenger styremedlem i FIS. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Jelena Välbe fortsetter ikke som styremedlem i FIS. Det ble klart etter at Välbe fikk færrest stemmer av alle de aktuelle kandidatene under torsdagens FIS-kongress.

Resultatet får mange i det russiske skimiljøet til å reagere sterkt.

- Denne avgjørelsen er i samsvar med politikken til mange utenlandske land. Jeg tror at representantene for andre land, som var i FIS-rådet, ble presset, sier den russiske langrennssjefen i Jurij Borodavko, til Championat.

REAGERER: Den russiske langrennssjefen mener alle vil tape på Välbes valgnederlag. Foto: Torstein Bøe / NTB
REAGERER: Den russiske langrennssjefen mener alle vil tape på Välbes valgnederlag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Dårlig nytt

Visepresidenten i det russiske skiforbundet, Sergej Kryanin, går også hardt ut mot resultatet.

- Jeg tror dette er en politisk beslutning. Det burde ikke være sånn, sier han til Championat og mener alle vil tape på det:

- I denne situasjonen taper alle: Det internasjonale forbundet og våre idrettsutøvere. De burde konkurrere i forskjellige deler av verden, samle de sterkeste og vise hvem som er best, sier Kryanin.

Tidligere verdensmester Aleksej Petukhov mener Välbe ikke ble gjenvalgt på grunn av sanksjonene mot Russland.

- Dette er dårlig nytt. I dette tilfellet vil vi ikke være i stand til å gjøre noe før det øyeblikket det skjer en revolusjon i den økonomiske situasjonen i verden, sier Petukhov til Championat.

- DÅRLIG NYTT: Russiske Aleksej Petukhov er ikke fornøyd med dagens nyhet. Foto:
- DÅRLIG NYTT: Russiske Aleksej Petukhov er ikke fornøyd med dagens nyhet. Foto: Vis mer

Han får støtte av tidligere russiske langrennsløperen Aleksandr Panzjinskij.

- Vi hadde håpet at Välbes personlige tilstedeværelse ville hjelpe, men som vi kan se, så hjalp selv ikke det.

- Jeg forstår ikke hvorfor det gjøres. Ved å ikke ta Russland inn i FIS-rådet avskjærer de landet fra alle beslutninger og fratar de stemmeretten i alvorlige saker. Det er total diskriminering og FIS har vist sitt sanne ansikt, raser Panzjinskij til Championat.

- Ikke personlig

Erik Røste er Norges eneste representant i styret og ble gjenvalgt med god margin torsdag. Han uttalte på forhånd at han ikke kom til å stemme på Välbe. Generalsekretær i Norges Skiforbund Ingvild Bretten Berg var også til stede.

- FIS Kongressen tok tydelig avstand fra situasjonen og regimet i Russland gjennom sin stemmegivning. I Norge har vi vært tydelige på at dette var vår posisjon, derfor er vi fornøyd med det tydelige signalet som ble gitt gjennom avstemningen, sier Bretten Berg til Dagbladet.

- Stemmegivningen på kongressen var ikke av personlig karakter. Välbe og de andre kandidatene som ikke ble valgt til FIS council tok det svært profesjonelt, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer