IKKE TIL RIO: Jelena Isinbajeva og de russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL i Rio de Janeiro. I dag ble anken avslått. Foto: AP Photo/Julie Jacobson, file
IKKE TIL RIO: Jelena Isinbajeva og de russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL i Rio de Janeiro. I dag ble anken avslått. Foto: AP Photo/Julie Jacobson, fileVis mer

Russerne raser etter den endelige OL-dommen: - Ikke rettslig grunnlag

Ingen av de 68 russiske friidrettsutøvere fikk medhold i anken.

(Dagbladet): De russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL i Rio de Janeiro, skriver den russiske avisa R-sport. Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avslått anken til Russlands 68 friidrettsutøvere som ville delta under Rio-OL. Det bekrefter CAS i dette skrivet.

De russiske friidrettsutøverne ble utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i november 2015.

De har fått OL-nekt fra både IAAF og IOC, men anket avgjørelsen før de kommende sommerlekene til CAS. Det er denne anken som nå ble avvist av CAS.

IAAF - som 17. juni åpnet opp for at enkeltutøvere som kan bevise at de ikke er tett opp mot det russiske systemet og er rene, kan søke om å få delta i konkurranser under nøytralt flagg - mener den kollektive utestengelsen av Russland er et viktig steg på veien for å bevare friidrettens integritet.

KRITISK: Russlands sportsminister Vitaly Mutko går hardt ut mot den kollektive avstraffelsen. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Russlands sportsminister Vitaly Mutko går hardt ut mot den kollektive avstraffelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ingen gledens dag

IAAF-president Sebastian Coe sier følgende i en pressemelding:

- Mens vi er takknemlige for at våre regler og vår oppfordring til å stå på disse har blitt støttet av CAS, er dette ingen gledens dag, sier

- Jeg tok ikke steget inn i sporten for å stoppe utøvere fra å konkurrere. Vi vil fortsette å jobbe med Russland for å lage et rent miljø for utøverne deres slik at de kan returnere til den internasjonale arenaen, forteller Coe.

For første gang siden OL i Los Angeles i 1984 blir ingen russiske friidrettsutøvere å se i OL-sammenheng, men for 32 år siden var det russernes egen boikott av lekene som gjorde at de holdt seg unna. Nå er det omfattende brudd på dopingbestemmelsene som er årsaken.

- Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Russlands sportsminister Vitalij Mutko ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

- Kollektivt ansvar er etter vårt syn ikke en akseptabel grunn for å gi en slik straff, sier talsmann for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov.

INGEN GLEDENS DAG: IAAF-president er glad for at deres standpunkt støttes av CAS, men synes dette er en trist dag for friidretten. - Det er ingen gledens dag, sier han. Foto: NTB Scanpix
INGEN GLEDENS DAG: IAAF-president er glad for at deres standpunkt støttes av CAS, men synes dette er en trist dag for friidretten. - Det er ingen gledens dag, sier han. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sterke reaksjoner

Jelena Isinbajeva har tidligere gått hardt ut mot den kollektive avstraffelsen.

- Det er en krenkelse av menneskerettighetene. Jeg har blitt dopingtestet rundt om i hele verden. I Japan, Kina, Korea, England. Alle testene har vært negative, sa Isinbajeva for en måned siden.

- Så på hvilket grunnlag - når jeg har bevist at jeg er ren - kan de forby meg å delta i OL? Hvem gir dem rett til å dømme meg på samme grunnlag som de som har brutt reglene og dopet seg? spurte den russiske stjerna.

Unntaket

Den russiske 800-meterløperen Julia Stepanova har fått tillatelse til å stille opp under OL med nøytralt flagg, etter at hun bidra til å avsløre den russiske dopingskandalen.

IOC satte tidligere denne uken sammen en disiplinærkomité som skal se på om resten av de russiske idrettsutøverne også blir utestengt fra OL. Det skjer i kjølvannet av den sjokkerende McLaren-rapporten.

IOC har ennå ikke kommunisert når de vil komme med sin konklusjon for hva som skjer OL-aktuelle utøverne fra andre idretter.