KLASSISKE ØYEBLIKK: Duellen mellom Nikita Kriukov og Petter Northug på den klassiske sprinten i Val di Fiemme var en mektig fight, som nå kan forsvinne. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
KLASSISKE ØYEBLIKK: Duellen mellom Nikita Kriukov og Petter Northug på den klassiske sprinten i Val di Fiemme var en mektig fight, som nå kan forsvinne. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Klassisk sprint kan forsvinne

Russerne raser mot sprintforslag: - Hvorfor skal vi høre på Ulvang?

Den russiske sprinttreneren Yuri Kaminsky reagerer på forslaget om å fjerne klassisk sprint og bruker Odd-Bjørn Hjelmeset og Nikita Kriukov som eksempler på hvorfor øvelsen burde beholdes.

(Dagbladet): OL i Vancouver i 2010: Nikita Kriukov og Aleksandr Panzjinskij rykker ifra Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Aleksej Poltoranin i OL-finalen og sørger for dobbelt russisk i den klassiske sprinten.

VM i Val di Fiemme i 2013: Nikita Kriukov kommer som et lyn på oppløpet og spurtslår selveste Petter Northug og Alex Harvey på oppløpet i den italienske VM-byen, med Emil Jönsson, Pål Golberg og Eirik Brandsdal like utenfor pallen.

VM i Lahti i 2017: Nikita Kriukov og Sergej Ustjugov sørger for russisk gull på sprintstafetten i klassisk i Lahti. Denne gang er det Ustjugov som er den store helten, med god hjelp av sammenstøtet til Emil Iversen og Iivo Niskanen.

Tendensen er klar: Klassisk sprint har vært Russlands beste distanse de siste årene med trippelverdensmester Kriukov i spissen.

Derfor er misnøyen stor mot at det internasjonale skiforbundet (FIS) vurderer å fjerne klassisksprinten fra langrennsprogrammet.

- Hva med Odd-Bjørn Hjelmeset?

Sprintlandslagstrener i Russland, Yuri Kaminsky, har jobbet tett med Kriukov og jublet sammen med den triple gullvinneren i en årrekke. Nå reagerer han sterkt på forslaget om å fjerne deres favorittøvelse.

GODE RUSSISKE MINNER: Russerne mener måten Odd-Bjørn Hjelmeset og Nikita Kriukov har vunnet klassiske sprinter på, er topp underholdning som må dyrkes videre. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
GODE RUSSISKE MINNER: Russerne mener måten Odd-Bjørn Hjelmeset og Nikita Kriukov har vunnet klassiske sprinter på, er topp underholdning som må dyrkes videre. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX Vis mer

- Etter min mening blir langrenn hindret av å være under samme forbund som alpint og snowboard. Langrenn burde være selvstendig og utvikle seg uavhengig av de andre idrettene. I svømming for eksempel ser vi at de konkurrerer i fire ulike stilarter. Hvorfor ikke gjøre det samme i langrenn? spør Yuri Kaminsky i et intervju med russiske Sport Express.

- Hvorfor er klassisk sprint for dårlig underholdning? Fordi Ulvang og hans kolleger sier det? Hvorfor skal vi høre på alt det Ulvang og hans kolleger sier? Underholdning handler etter min mening om spenningen inn mot mål. Det er ingen konkurranser hvor det er mer fight på oppløpet enn i klassisk sprint.

Den russiske sprinttreneren fortsetter:

- Det er rått når man kan se en utøver som Nikita Kriukov avansere fra sjette- til førsteplass bare på oppløpet med en fantastisk sprint. Det er god underholdning.

- Og hva med Odd-Bjørn Hjelmeset og måten han dro fram en fot på mållinjenpå dramatisk vis eller de mange utrolige spurtene til Kriukov og Northug? Er ikke det spektakulært? I skøytesprint er dette umulig, fordi det er plass til få i bredden. Vi trenger klassisk sprint, mener Kaminsky.

Russisk støtte til Sundby

Hjelmeset vant totalt fire verdenscuprenn i klassisk sprint med sin karakteristiske stil. Kongen av øvelsen er imidlertid Jens Arne Svartedal, som vant hele elleve (av sine totalt tolv) verdenscupseire i klassisk sprint, i tillegg til VM-gull på samme distanse i Sapporo i 2007.

Kaminsky støtter budskapet som Martin Johnsrud Sundby formidlet overfor Dagbladet tidligere denne måneden.

TIDENES BESTE?: Jens Arne Svartedal er kanskje tidenes beste klassisksprinter med sin merittliste på distansen som kan forsvinne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
TIDENES BESTE?: Jens Arne Svartedal er kanskje tidenes beste klassisksprinter med sin merittliste på distansen som kan forsvinne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

- Den idretten som jeg forelsket meg i, har endret seg mye. For meg er det viktig at vi bevarer identiteten om at langrenn fortsatt er en manndomsprøve og ikke bare show og moro. Det håper jeg vi klarer å unngå. Vi er litt på vei inn i show og moro-aspektet, fordi det er enklere å få ungdommen med på noe som er moro enn beinhardt, sa Sundby til Dagbladet.

Kaminsky følger opp bekymringen som forrige sesongs verdenscupvinner forfektet. Han liker ikke forslaget om å gjøre om sprinten til en øvelse som minner om skicross med flere hopp og svinger.

- Vi i det russiske forbundet mener ikke at underholdning handler om kollisjoner og fall, som det vil bli i en skøytesprint med hopp og elementer av skicross. Hvis dette innføres, vil det endre hele sporten. Det vil bli en annen idrett for andre typer utøvere. Er det virkelig det vi ønsker? Jeg forstår det ikke. Klassisk sprint er jo det mest underholdende av alt, mener han.

En annen mulighet er å innføre mixed stafett med én utøver av hvert kjønn på laget, altså for eksempel Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo i tospann i en norsk sprintduo eller Sergej Ustjugov og Natalja Matvejeva for Russland.

- Hvis en mixed stafett på tvers av kjønn blir et supplement til klassisk sprint, er jeg positiv, men ikke hvis det skjer på bekostning av klassisksprinten. Mixed stafett har vært suksess i andre idretter, så det kan bli en suksess også her, sier Kaminsky.

Ulvangs svar

Til Dagbladet forklarer FIS-leder Vegard Ulvang prosessen rundt de mulige FIS-endringene slik:

- De siste dagers diskusjon i norsker medier refererer til et intervju jeg hadde med NRK om FIS sine høstmøter i Zürich forrige helg. På slutten av møtet hadde vi en diskusjon om vi skal vurdere en endring av en eller flere av mesterskapsøvelsene våre. Forrige gang var i 2003, sa Ulvang nylig til Dagbladet.

- Kommer det forslag på bordet, vil de bli behandlet i langrennskomiteen (17 nasjoner). Eventuelle vedtak der skal også behandles av FIS' øverste organ Council. Før det skal det på høring til TV-produsenter og TV-rettighetshavere. Utøvernes innflytelse er enten gjennom sine to valgte representanter eller gjennom sine nasjonale forbund.

Under diskusjonen kom det fram en del tanker fra de ulike medlemsland, som blant annet:

  • Omgjøring av sprinten til bare klassisk.
  • En forsiktig testing av terrengelementer i sprinten etter modell av ungdoms-OL (små kuler, svinger og hopp)
  • Skiathlon er en kostbar og krevende øvelse å arrangere-særlig i yngre aldersklasse. Flere nasjoner argumenterte derfor for at den burde byttes ut med en vanlig jaktstart.

- Samtidig var det mange som argumenterte mot begge forslagene. Vedtaket ble at nasjonene skulle diskutere dette hjemme og eventuelt fremme forslag til neste møte i mai. I Norge har vi ikke diskutert dette ennå, sier Ulvang til Dagbladet.

Sundby bekymret for showfokus

Martin Johnsrud Sundby er ikke i tvil om at alle i sporten ønsker det samme - at langrennssporten skal bli et best mulig produkt for alle parter - men ser at det er uenighet på hva som er veien for å oppnå fellesmålet.

- Jeg tenker at alle vil det samme. Alle ønsker at langrenn skal fortsette å være en internasjonal idrett som er attraktiv for sponsorer, publikum og utøvere. Jeg er opptatt av at man staker ut en plan som er riktig for langrennssporten i et 5-10 årsperspektiv og ikke sjonglerer mellom ulike ting - og at man definerer hva langrenn skal være framover, sier Sundby.

- Jeg håper utøveren får en større stemme enn vi har nå. Pierre Mignerey og Vegard Ulvang bestemmer mye. Mange nasjoner tenker at hvis det er kortere distanser, henger flere med. Jeg tenker det er en farlig tanke langsiktig for langrennssportens framtid. Jeg håper langrenn består som en populær internasjonal idrett, men også at det skal være beintøft.