Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russerne raser over ny kunstløpskandale

Nytt slag i tryne for russerne i natt: Kunstløpdommerne snøt muligens Jirina Slutskaja for OL-gullet g ga det til amerikanske Sarah Hughes med stemmetallet 5-4. I kveld møtes USA og Russland i ishockey.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstløpdommerne gir seg ikke. I natt snøt de Jirina Slutskaja for OL-gullet i kunstløp og ga det til amerikanske Sarah Hughes med stemmetallet 5-4.

Det gjorde de noen timer etter at Russland hadde truet med å reise hjem fra OL i protest mot bortdømmingen av deres idrettsfolk.

Storfavoritten Michelle Kwan sløste bort OL-tittelen ved å gjøre flere store feil i sitt friløp, hvor hun blant annet falt. Hughes hadde riktignok levert sitt livs løp og fått fremragende karakterer, men ingen regnet med at det ville holde mot Slutskaja.

Den russiske stjernen kom på isen som siste utøver, rett etter at Kwan hadde gjennomført sitt løp. Hun valgte sikkerhet der Hughes satset alt, og hadde i motsetning til den amerikanske 16-åringen et par ustøheter. Men hun hadde også en kvalitet i hopp og andre momenter som rivalen ikke matchet.

Bortdømt igjen

Der Hughes sprudlet, gjorde Slutskaja det ikke. Amerikaneren hadde to trippel-trippel-kombinasjoner, Slutskaja ingen. For det utrente øye virket det slett ikke som en skandale at amerikaneren skulle settes foran, men for ekspertene var kvalitetsforskjellen i russisk favør.

Likevel klarte fem av de ni dommerne å gi henne lavere karakter enn Hughes, som med ett skvatt opp fra bronse- til gullplass.

- Pussig med disse lekene. Jeg er åpenbart ikke den eneste russeren som har hatt det vanskelig, sa Slutskaja lakonisk.

Ekspertkommentatorene på svensk TV, som overførte direkte, tok det for gitt at Slutskaja ville få best karakter, og ble ille berørt da Hughes sto igjen som vinner.

Hughes ble bare nummer fire i kortprogrammet, som Kwan vant foran Slutskaja. Selv om hun slo Kwan i friløpet, ville hun endt bak henne sammenlagt dersom Slutskaja hadde vunnet friløpet. Da Hughes ble vinner av friløpet, føk hun forbi både Kwan og Slutskaja.

I tre av fire kunstløpkonkurranser i OL har dommerne gitt bort gullet med stemmetallet 5-4.

Taktisk dømming

Mer og mer ligner kunstløpbedømmingen som en krig mellom dommere som for en hver pris vil fremme enkelte utøveres interesser.

Dommerne fra Tyskland, Italia, Finland, Canada og USA hadde Hughes som vinner, mens dommerne fra Russland, Slovakia, Danmark og Hviterussland holdt på Slutskaja. To av dommerne som hadde Slutskaja på 1. plass rangerte Hughes som nummer fire, mens Slutskaja fikk en 4. og to 3. plasser fra dommere som ville ha Hughes som vinner.

Det er vurderinger som rett og slett ikke henger på greip.

Nattens avgjørelse var i russernes øyne minst like skandaløs som den i parløp. Da ble Jamie Sale/David Pelletier fra Canada, som av dommerne ble plassert på 2. plass, tilkjent gull i ettertid som følge av et ramaskrik i amerikanske og canadiske medier.

Avgjørelsen om å overprøvde dommernes førsterangering av Jelena Berezjnaja/Anton Sikharulidze ble trukket fram som et moment da Russland truet med å reise hjem fra OL. Det russiske raseriet blir garantert ikke mindre etter avslutningen av kunstløpkonkurransene i OL.

(NTB)

Hele Norges coronakart