Russerne saksøker sjakk-OL for millionbeløp

Etter påmeldingsrot.

DIREKTØR: Børge Robertsen er direktør for sjakk-OL. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
DIREKTØR: Børge Robertsen er direktør for sjakk-OL. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det russiske sjakkforbundet og arrangøren av sjakk-OL har lenge vært i konflikt som en følge av at russerne først fikk nei til å delta i mesterskapet. Sammen med ni andre land var Russland for seint ute med påmeldingen. Arrangøren nektet disse landene å være med, men etter sterkt press fra Verdenssjakkforbundet, kom de til slutt til en slags enighet. 

Russerne er derimot ikke helt ferdig med saken. Nå har de saksøkt arrangørene for et millionbeløp. 

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Sikre på seier Arrangørens advokat, Trond Skogly i Barentz advokat bekrefter søksmålet overfor Dagbladet.   

- I all korthet har de fremmet et krav om kostnader i forbindelse med at det russiske kvinnelaget ble nektet deltakelse i forkant av mesterskapet, sier Trond Skogly til Dagbladet.

- Hvor mye penger er det snakk om?

- Det dreier seg om drøyt 1,2 millioner kroner, som skal være advokatkostnader for dem.

Skogly sier videre at de kommer til å avvise kravet.

- Her er vi ganske sikre på at man har sitt på det rene, og vi vil gi et svar til retten i løpet av et par dager hvor vi begrunner avvisningen. Jeg regner med at det vil foreligge en avgjørelse i løpet av kort tid, slik at vi kan få denne saken ut av verden, sier han.

Direktør i sjakk-OL, Børge Robertsen, er svært ordknapp når Dagbladet snakker med ham.

- Jeg ønsker ikke å si noe. Alle våre uttalelser går gjennom vår advokat, sier Robertsen.

Dyre advokater Det russiske sjakkforbundet har i flere uker forberedt seg på å ta saken til retten. På sine egne nettsider har de skrevet at de har inngått et samarbeid med det høyprofilerte, amerikanske advokatfirmaet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan. 

Firmaet har 650 advokater fordelt på 17 avdelinger over hele verden, blant annet i Moskva, og omsatte for neste seks milliarder kroner i 2013. Målt i fortjeneste per partner er Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan det nest største i verden. 

Advokat John Christian Elden kjenner godt til det amerikanske prestisjefirmaet. 

- De regnes som det største advokatselskapet i USA, og prosederer bare forretningsjus i domstoler, sier Elden til Dagbladet. 

Han understreker at Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan er mest vant til å prosedere for juryet, slik systemet er i USA, og at en eventuell sak i det norske rettssystemet vil forløpe seg annerledes. 

- De har et rykte på seg for å stå på. Men ingen sak er bedre enn det faktum klientene har etablert på forhånd, sier Elden.