Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russerne slår alarm. Vil revolusjonere langrennssporten: - Veldig trist

Sentrale russiske aktører vil forene langrenn og skiskyting for å øke interessen rundt langrenn. Tor Arne Hetland og Vidar Løfshus tviler på at det kommer til å skje.

NASJONALE HELTER: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng er fire av Norges mest populære idrettsutøvere. I Russland er imidlertid interessen så dalende at de mener langrennssporten trenger en revolusjon for å få opp interessen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NASJONALE HELTER: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng er fire av Norges mest populære idrettsutøvere. I Russland er imidlertid interessen så dalende at de mener langrennssporten trenger en revolusjon for å få opp interessen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I vinternasjoner som Norge og Sverige ble nyvinningene knapt nok omtalt, men forrige helgs nyskapende konkurranseformer i Russland har skapt stor interesse og debatt i verdens største land.

Her ble nye konkurranser testet ut forrige helg. Blant annet gikk langrennsløperne og skiskytterne sammen i en revolusjonerende mixed-stafett, hvor Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen dannet et stjernespekket tomannslag.

Dette skjedde under «Champions Race» og «Prize of the Governor of the Tyumen Region» på Geolog stadion i russiske Tjumen.

I Russland går nå debatten: Bør dette innføres i verdenscupsirkuset? Kan det bli en framtidig OL-gren?

Ja, mener flere sentrale aktører.

Langrenn og skiskyting i ett Den første mixed-stafetten i skiskyting ble arrangert i verdenscupen 16. januar i Ruhpolding i 2003. De færreste trodde at denne øvelsen ville få fotfeste, men mixed-stafetten kom raskt på VM-programmet og ble også en OL-øvelse i Sotsji i 2014.

En lignende mixed-stafett som forener langrenn og skiskyting i et symbiotisk samarbeid, kan bli det neste om russerne får det som de vil.

POSITIV: Aleksander Legkov er positiv til å konkurrere sammen med skiskytterne. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
POSITIV: Aleksander Legkov er positiv til å konkurrere sammen med skiskytterne. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Denne kombinasjonen er morsom og kul. Langrennssporten kan kanskje få seg et løft hvis vi går sammen med skiskytterne, sier langrennsstjerna Aleksander Legkov til Sport Express.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus sier til Dagbladet at han ikke har noe imot idéen.

- Jeg har ingen sterke meninger om dette kan bli en OL-øvelse eller ikke. Uansett er dette et langskudd, kanskje neste gang det blir OL i Norge? sier Løfshus til Dagbladet.

Tikhonov: - Veldig trist Skiskytterlegenden Aleksander Tikhonov er ikke i tvil om at langrennssporten trenger et løft.

Han er blant tidenes mestvinnende skiskyttere med sine 11 VM-gull og fire OL-gull og ble i år 2002 visepresident i det internasjonale skiskytterforbund (IBU).

Han synes utviklingen i det som er Norges nasjonalsport er trist. Idretten hvor Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen, Petter Northug og noen av Norges desidert største idrettsutøvere regjerer, sliter med interessen i andre land.

- Langrennssportens interesse taper seg stadig. Det er ikke bra. I det russiske messterskapet var det ikke tilskuere engang. Det er veldig trist, sier Tikhonov.

SKEPTISK: Landslagstrener Tor Arne Hetland tror ikke en mixed-stafett med langrennsløpere og skiskyttere blir en OL-gren.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKEPTISK: Landslagstrener Tor Arne Hetland tror ikke en mixed-stafett med langrennsløpere og skiskyttere blir en OL-gren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er viktig for skiskyttersporten at langrenn overlever. Uten langrenn eksisterer ikke skiskyting. Man må først lære å gå på ski, før man kan begynne med skiskyting. Derfor synes jeg det er fornuftig å konkurrere sammen i blant, for å øke oppmerksomheten og inntektsgrunnlaget, mener Tikhonov.

Skeptisk Hetland Norges landslagstrener for langrennsherrene, Tor Arne Hetland, forteller til Dagbladet at han ikke tror russerne vil få igjennom forslaget.

- Jeg tror ikke dette blir noen OL-gren med det første. Skulle man da fjernet noen av de andre øvelsene på programmet? spør Hetland til Dagbladet.

- I showrenn med et begrenset startfelt er det derimot en god tanke. Blink-festivalen i Sandnes har kombinert skiskyting og langrenn i snart ti år, men foreløpig aldri arrangert en stafett, sier tidenes første verdens- og olympisk mester i sprint.

Hetland får støtte av langrenns- og skiskytterekspert Torgeir Bjørn.

- Det er en spennende tanke som kan gi et bra underholdningsprodukt og tettere kamp om topplasseringene. Men jeg tror det blir vanskelig å gjennomføre, sier Bjørn til Dagbladet.

- Det er to ulike forbund, og de konkurrerer på ulike steder. Man skal aldri si aldri, men det blir vanskelig å organisere.

Russerne håper på ny OL-gren President i det russiske skiskytterforbundet Alexander Kravtsov er imidlertid positiv til et tettere samarbeid mellom idrettene.

- Jeg tror dette kan tiltrekke idrettene mer oppmerksomhet, ikke minst hva angår langrennsløperne. Alle supporterne samles på denne måten til et stort arrangement. Det øker interessen. Det var et spennende eksperiment som ga stor stemning forrige helg, sier Kravtsov.

- Om det kan ha en framtid også i vinter-OL? Det er ikke utenkelig. Idrettene utvikler seg stadig vekk, minner den russiske skiskytterpresidenten om.

Det internasjonale langrennsforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har foreløpig ikke tatt dette opp til debatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!