TAPTE SPURTEN: Martin Johnsrud Sundby tapte spurten mot russerne.
TAPTE SPURTEN: Martin Johnsrud Sundby tapte spurten mot russerne.Vis mer

Russerne spurtet fra Martin Johnsrud Sundby på oppløpet

Legkov sikret gullet.

SOTSJI / OSLO(Dagbladet): Det var høye forventninger til dagens femmil, på OLs siste dag.

For fire år siden tok Petter Northug sitt første individuelle OL-gull på øvelsen da han slo tyske Axel Teichmann med tre fattige tideler.

På avslutningen av dagens femmil sto det mellom Martin Johnsrud Sundby, Maxim Vylegsjanin, Ilja Tsjernousov, og Alexander Legkov.

Men russerne dro fra Johnsrud Sundby på oppløpet, og Legkov gikk inn til gull, Vylegsjanin tok sølvet, mens Tsjernousov tok bronsen.
Johnsrud Sundby endte med det på fjerdeplass.

- Jeg var for svak Martin Johnsrud Sundby er en slagen mann etter fjerdeplassen, det var helt tydelig i intervjuet med TV2.

FJERDEPLASS: Martin Johnsrud Sundby endte på en fjerdeplass etter at han tapte spurten mot tre russere.
FJERDEPLASS: Martin Johnsrud Sundby endte på en fjerdeplass etter at han tapte spurten mot tre russere. Vis mer

- Jeg lever, jeg. Men det var drita kjedelig at jeg ikke var sterk nok til å ta medalje. Det er ikke noe mer å si om det. Jeg visste vi var tre-fire mann der, jeg var stokk stiv, og var usikker på hvordan det lå an. Så var jeg akkurat for svak, sier han.

- Men jeg gjorde alt som planlagt. Jeg dro ikke en meter, og jeg sparte krefter. Men det var dessverre tre russere som var sterkere enn meg de siste to kilometerne. Det er drita kjedelig. Og jeg er lei meg nå, selvfølgelig. Men er du ikke bedre, så er du ikke bedre. Og Legkov fortjener dette. Han har vært nummer fire 140 ganger.

Skuffa Northug Petter Northug ble nummer 18, Tord Asle Gjerdalen ble nummer 21 og Chris Jespersen ble nummer 32.

- Jeg prøvde å holde motet oppe, og ha en god posisjon i siste bakken. Men det ble for tungt, sier Petter Northug til TV2.

Petter Northug sier dette til Dagbladets mann John Rasmussen i Sotsji:

- Det blir vanskelig å ha det lille ekstra i de siste stigningene når jeg har mistet tre måneder med trening i sommer og høst.

Men revansjelysten før neste sesong er desto større:

- Dette er dårlige nyheter for konkurrentene, fastslår Northug.

- Vi kunne ikke gjort noe annerledes i oppkjøringen, men jeg er selvfølgelig skuffet over resultatene, sier landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet etter at femmila er over i Sotsji.

- Jeg bomma litt på formen. Jeg hadde muligheten i dag, med gode ski og rett taktikk, men ikke helt toppform. Og da holder det ikke, oppsummerer Tord Asle Gjerdalen overfor TV2s Siri Avlesen.

Høyt tempo Johan Olsson vant femmila under VM i Val di fiemme i fjor, men da gikk riktignok konkurransen i klassisk stil. På dagens renn var Olsson raskt ute, og lå som nummer en ved 10 kilometer.

Martin Johnsrud Sundby lå som nummer åtte, Petter Northug lå som nummer 13, mens Tord Asle Gjerdalen og Chris Jespersen lå like bak ved målepunktet.

- Vi har sagt til gutta det er en fordel å ligge langt framme i starten, så sportssjef Åge Skinstad til å TV2. Målet med stallordren er å unngå uhell, og mange er hissigere på de første 10 km enn i resten av løpet.

Ved 20 kilometer valgte de aller fleste i det første feltet å gå rett videre, uten å bytte ski.

TØFT LØP: Petter Northug endte på 18. plass, mens Tord Asle Gjerdalen tok en 21. plass.
TØFT LØP: Petter Northug endte på 18. plass, mens Tord Asle Gjerdalen tok en 21. plass. Vis mer

- Vi har ski klare til samtlige. På forhånd sa vi at ingen skulle bytte før etter 20 km. Vi får se. Det er løperne som avgjør, og de har rapportert at alt er i orden, sa Åge Skinstad til TV2 like før løperne kom til skibyttet.

Offensiv Johnsrud Sundby De norske løperne valgte å bytte ski ved 30 kilometer, og Johnsrud Sundby var første nordmann ut etter skibyttet, 25 sekunder bak. Johnsrud Sundby gikk raskt, og ved 40 kilometer lå han som nummer fire, bare ett sekund bak Matti Heikkinen.

Ved 45 kilometer lå Anders Södergren, Alexander Legkov og Maxim Vylegsjanin i front, og Johnsrud Sundby lå som nummer sju.

For forhåndsfavoritt Dario Cologna endte dagens femmil på verst tenkelig vis, da han bare et par kilometer før mål brakk skien, og måtte bryte.