INGEN NY DUELL:  Sergej Ustjugov mot  Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby skulle bli den store duellen i Lahti-VM. Det skjer neppe. Russland blir sannsynligvis utestengt fra mesterskapet. FOTO:: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN NY DUELL:  Sergej Ustjugov mot  Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby skulle bli den store duellen i Lahti-VM. Det skjer neppe. Russland blir sannsynligvis utestengt fra mesterskapet. FOTO:: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Russerne strykes fra ski-VM

Langrenn er tvunget til å rydde opp i eget dopingsøl:

EN eventuell utestengelse av Russland i Rio-OL som styret i den internasjonale olympiske komite (IOC) åpnet opp for i dag, er bare første steg for å få stoppet det russiske statsdopet. Denne boikotten må følges opp av de enkelte internasjonale særforbundene. På samme vis som friidretts-EM nylig gikk uten russiske deltakere, er konsekvensen for våre viktigste vinteridretter klar:

  • Russland må holdes utenfor ski-VM i Lahti .

Det betyr at mesterskapet mister stjerneduellene mellom den russiske skikometen Sergej Ustiogov og de norske favorittene Petter Northug/Martin Johnsrud Sundby.

Men alternativet er at sporten mister seg selv.

alvorlig for langrenn er funnene som ble offentliggjort i rapporten fra den uavhengige Richard McLaren-kommisjonen. Der legges det ingen spesiell vekt på langrenn, men tallene i seg selv er tunge nok til å få et dramatisk etterspill:

  • I perioden mellom 2011 og 2015 manipulerte russiske sportsmyndigheter minst 13 positive dopingprøver tatt av nasjonale langrennsløpere.

Dette funnet kommer i tillegg til den svindelen som de russiske arrangørene utførte under selve Sotsji-OL. I det sistnevnte materialet er medaljevinnere som Alexander Legkov og Maxim Vylegzhanin koblet til de positive prøvene russerne om natta fikk byttet ut fra doplaboratoriet, men disse anklagene er foreløpig ikke bevist i forhold til de enkelte løperne. Legkov gikk for eksempel for et privatlag også i forkant av OL 2014, og var på det viset ikke helt integrert i det statlige treningsregimet.

Derimot er det åpenbart at det russiske sportsdepartementet fikk fjernet positive prøver tatt av langrennsløpere fra det nasjonale dopinglaboratoriet i Moskva:

  • . Det er der Russlands plass i det kommende verdensmesterskapet i Lahti ryker.

For det internasjonale skiforbundet (FIS) kan ikke godta at det foreligger minst 13 manipulerte dopingprøver hos verdens største langrennsnasjon.

SANNSYNLIGVIS skjuler det seg flere toppløpere i prøvene fra Moskva-laboratoriet. Systemet var jo slik at den nå avsatte russiske visesportsministeren Yuri Nagornykh personlig sørget for at bare de beste og de mest lovende fikk omgjort de positive prøvene sine. Det er flere av de som skal gå i Lahti,, og det tvinger FIS til å reagere:

  • Enten offentliggjør russerne selv navnene på de løperne som ble beskyttet, eller så blir Russland holdt utenfor mesterskapet.

For FIS er den første løsningen selvsagt å foretrekke, men den utelukker ikke en kollektiv straff. Tilsynelatende sitter McLaren-kommisjonen på så gode tekniske bevis fra manipulerte russiske prøver at det også er mulig å ta den lange juridiske veien; altså åpne internasjonal straffesaker mot den enkelte langrennsløper. Det er det IOC-styret har bedt om i dag, og FIS er nødt til å følge opp for å bevare en renest mulig sport.

DA strykes enten Russland fra ski-VM eller flere av landets beste skiløpere. Følgene blir uansett katastrofale for russisk toppidrett i denne og de fleste andre sportsgrenene, men de har selv bedt om det,

Mens Vladimir Putin allerede i 2009 under de første forberedelsene til Sotsji-OL selv foreslo en ny statlig kontroll for å sikre rene russiske utøvere, ble systemet hans i realiteten det stikk motsatte:

  • Det var den russiske staten som aktivt beskyttet doperne sine både før og under Sotsji-OL.

Ironisk nok ga det heller ingen overveldende suksess i vinteridrettene. Vel ble Russland beste nasjon totalt, men innsatsen i langrenn og skiskyting var svært blandet.

For eksempel har de russiske langrennsjentene aldri klart å hente seg inn etter at nesten alle de største stjernene ble tatt for juks for ti, femten år siden.

I MELLOMTIDA får den gamle doperen Natalia Matveeva stå som et greit eksempel på at dop ikke alltid gir topp resultater. Hun ble tatt for EPO i 2009, og kom tilbake etter soning to år seinere.

Sist vinter ble hun beste russer sammenlagt i verdenscupen, men måtte nøye seg med en 34.plass i forhold til resten av verdens stadig bedre trente skijenter.

Slik blir det nok et fint Lahti-VM likevel også uten Russland.